Yangının ortaya çıkardığı yönetim kriziyle baş edemeyen iktidar panik halinde. Medyadan bürokratlara dört bir koldan ‘güçlü Türkiye’ imajı verilirken ekrana çıkan Erdoğan’ın çabaları da durumu kurtarmayacak.

Çabalar gerçeğin üstünü örtemez

HABER MERKEZİ

İKTİDAR, pandemi ve ekonomik krizin ardından ülkenin dört bir yanını saran yangınlar karşısında da çuvalladı. Felaketin ardından televizyon karşısına çıkan Bakanlar birbirini düzeltmek zorunda kaldı.

Dökülen duvara sıva atma işe yine AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve yandaş basına kaldı. İktidarın uzmanlara kulak tıkaması ve yangınla mücadelede bir planı olmaması tüm ülkeyi alevler içinde bıraktı. Binlerce hektar alan kül oldu, milyonlarca hayvan öldü, insanların evleri yandı. Hükümetten umudu kesen yurttaşlar, kendi imkanlarıyla seferber oldu. Her yere özel uçaklarıyla giden AKP’li bürokratlar ise yangın bölgelerinde yaptıkları ziyarette hamasetin ötesine geçemedi.

Panikleyen iktidar durumun kendi kontrollerinde olduğu imajı verirken yandaş medya iktidarın başarısızlığının üstünü örtmek için tam gaz çalıştı. A Haber ve ATV ortak yayınına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çabaları da durumu kurtaramadı. İktidarın gerçeklerin üstünü örme gayreti pandemide, ekonomik krizde, yangınlarda yalnız bırakılan milyonları ikna etmeye yetmeyecek.

Erdoğan’ın yayını öncesi ‘kurtarma operasyonu’na başlayan yandaş medya dün manşetlerinde iktidarın yangınla mücadelesindeki ‘büyük mücadeleyi’ ve ‘Help Turkey’ çağrısının arkasındaki ‘gizli’ mesajı yazdı. İktidarın yılmaz savunucusu Yenişafak dünkü manşetinde Help Turkey ‘manipülasyonunu’ ifadelerini kullandı. ‘Help Turkey’ tweetleri atan milyonları suçlanırken 2 milyon mesajın tek merkezden atıldığı da iddia edildi.

MHP’ye yakınlığıyla bilinen Türkgün ise manşette yangınla mücadelede iktidarı eleştiren CHP ve İYİ Parti liderlerine tepki gösteren Devlet Bahçeli’ye yer verdi. Manşette yine ‘Help Turkey’ çağrılarına ilişkin ‘Sinsiliğin şifreli mesajı’ ifadelerine yer aldı.

THK uçakları hangarda çürürken, yangından etkilenen binlerce insan havadan müdahale isterken Sabah ve Akşam gazeteleri 5 helikopterin aynı karede olduğu fotoğrafı birinci sayfadan verdi. Sabah gazetesi olmayan başarıyı öve öve bitiremedi. Akşam ise yangınla mücadelede iktidarı eleştirenleri ‘Utanmaz’ olarak niteledi. Akşam, “Helikopter yok, asker yok, TOMA yok” söylemlerinin yalan olduğunu ileri sürdü. Yeni Akit ise yine bildiğimiz olacağı belliydi. Sinirimden ağlayacağım” demişti. Guardian’daki haberde, Tokat’ın çağrısının, “Cumhurbaşkanı Erdoğan yönetimindeki hükümetin felaketle mücadeleye yönelik artan eleştirel sesler korosunun” parçası olduğu yorumu yapıldı. “Krizin boyutları netleştikçe ve halk arasındaki öfke büyüdükçe, hükümet yetkilileri yangınların çocuklar ya da PKK tarafından çıkarıldığını iddia etti” denilen haberde, Ormancılık Politikası Uzmanı Erdoğan Atmış’ın “20 yıldır AKP yönetimi altında sürdürülen politikaların bu yıl yaşanan yangınların yayılmasına zemin oluşturduğuna ilişkin kanıtlar gibi. Yeni Akit manşetinde yangına karşı devlet ve milletin birlikte seferber olduğunu Millet İttifakı’nın ise şov peşinde olduğunu öne sürdü. Haberde, Erdoğan düşmanlığı yapan kesimlerin ülke yansa umurlarında olmayacağı iddia edildi.

DESTEK SANAL ÖFKE GERÇEK

Yandaş medyanın ve Erdoğan’ın tüm çabalarıolduğu” yönündeki açıklamasına dikkat çekildi. Guardian’a konuşan Atmış, “Türkiye’deki ormanlar ekosistemler olarak korunmuyor ve onun yerine gelir yaratan araziler olarak görülüyor. 2020’den bu yana ormanlık alanların yüzde 6’sı artık orman kategorisinde değil ve turizm, maden ve enerji gibi diğer amaçlar için tahsis edildi” dedi. Gazetedeki haberin sonunda, hayvanlarını ve arazilerini korumaya çalışan köylülere yardım etmek için İstanbul’dan Manavgat’a giden bir grupta yer alan Gökçe Uygun’un şu sözleri yer alıyor: “Şunu hissediyoruz: Devletin aslında bizler olduğunu anladık.” Haber Merkezi na rağmen yurttaşın öfkesi dinmiyor. Yangında yardım bekleyen yurttaşın sözleri sosyal medyada viral oldu: “Bu nasıl başkan su vereceğine bize çay atıyor.” Öte yandan binlerce kişi sosyal medyadan ‘Erdoğan İstifa’ kampanyası başlattı. Sosyal medya hesabı üzerinden başlatılan #tayyiperdoğanistifa hastagine 400 bini aşkın kişi destek verdi.

***

İmajı Erdoğan da kurtaramadı

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir kez daha ortak yayına çıkarak halkı olup biten karşısında ikna etmeye çalıştı. Erdoğan, yandaş gazetecilerin ‘övgüleri’ arasında ‘sorulara’ yanıt verdi. Programda tek tek söz alan gazeteciler soruları öncesi Erdoğan’ı övdü, aralarda ise iktidarın ‘icraatları’nı gösteren videolar yayınlandı. Deprem ve son olarak yangın felaketinde kötü yönetimin üstünü örtmeye çalışan Erdoğan, yerel belediyeleri suçladı. Erdoğan, “Yerleşim bölgelerindeki yangın vesairelerin sorumluluğu kimin? O da oradaki büyükşehir belediyelerinin sorumluluğundadır” ifadelerini kullandı.

Eleştirilere ‘yalan terörü’ yanıtı veren Erdoğan, “Şu anda 16 uçak var, bugün gelenlerle bu 20’ye çıktı. Bunun yanında 51 helikopter var. Hep bunlar devrede, çalışıyor. Burada niye uçak yok, niye helikopterler yok, filan gibi bir yalan terörü estiriliyor. Türk siyaseti muhalefetsiz bir siyasettir. Türkiye’de muhalefetin terörü esiyor” dedi. Erdoğan, “Orman yangınları şu an tüm dünyanın mücadele ettiği Covid-19 gibi uluslararası bir tehdittir, hatta bir terör tehdididir. Bu yerler yanıyorsa bizim ciğerimiz de yanıyor. Elimizden ne geliyorsa bunu sonuna kadar yapacağız,” diyerek dünyadaki diğer yangınları sıralamaya başladı. Erdoğan şu ifadeleri kullandı: “Burada siyasete yer olmamalı. 8 gün içinde 187 yangın çıktı. Şu anda 15 yangın devam ediyor. Bunların bir kısmı kontrol altında. Bütün bunlarla beraber 15 noktada devam eden yangınları kontrol altına alma çalışmaları sürüyor. Şu anda ülkemizin önemli işadamlarından birkaçının sahibi olduğu termik santral var ki, adeta yanma tehdidiyle karşı karşıya. Gün boyu uçaklar söndürme çalışması yaptı. Az önce kendileriyle görüşme yaptım. Şu an üç bakanımız ayrıca oradalar. Bunu söndürebilmek için aşırı rüzgar söz konusu olmasa tabii ki söndürmek kolay olacak.”

ELEŞTİRENLERİ HEDEF GÖSTERDİLER

Programda ara ara iktidarın yangınla mücadeledeki başarısızlığını eleştirenler hedef gösterildi. Bölgede incelemeler yapan ve yangınla mücadeledeki eksikliklere değinen siyasetçi, yerel yönetici, sanatçı onlar kişinin söylediği sözler videoda gösterildi. Videoda iktidarı eleştirenlerin fitne ve fesat çıkarmak istediği ileri sürüldü.