“AKP, yerel seçimlerle, güven ve itibar kaybeden iktidarını onarmayı, diğer yanda, Kürtlerin taleplerini etkisizleştirecek bir güç oluşturmayı hesaplamaktadır. Kimi Kürt....

Yerel seçimler ile ilgili düşüncelerini açıklayan Emek Partisi(EMEP) Genel Başkanı Levent Tüzel, emek ve demokrasi güçlerinin birlikte hareket edemediğini, çabaların tam olarak sonuç vermediğini söyledi. Emek Partisi Genel Başkanı Abdullah Levent Tüzel, partisinin 29 Mart 2009 yerel seçimlerdeki planlarını parti Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı.

 Tüzel, geçen yıllardaki seçimlerde ittifak içinde oldukları DTP ile bu yerel seçimlerde bir anlayış birliği ve ittifakın sağlanamadığını söyledi. EMEP"in Tunceli Belediysi için aday göstermeyeceğini söyleyen Levent Tüzel, krizin sonuçlarının her geçen gün daha ağırlaştığı, işsizlik ve açlıkla karşılaşan kitleler daha da çoğaldığını dile getirdi.

EMEP Genel Başkan Yardımcısı Ender İrmek ve İstanbul İl Başkanı Güven Gerçek, Gıda-iş Genel Sekreteri Seyit Aslan, şair –yazar Sennur Sezer, Haber-İş 1 Nolu Şube Başkanı Levent Dokuyucu, gazeteci-yazar Mustafa Yalçıner’in de aralarında bulunduğu açıklamada konuşan Tüzel, Tunceli"de dağıtılan beyaz eşya haberlerine değindi.  Dağıtımın sadece bir seçim rüşveti ve yoksulluk istismarı olmakla kalmadığını belirten Emek Partisi Genel Başkanı, emekçi yığınlarına giderek derinleşen bir sefalet ve düşkünlük, ya da onlara bunu reva görenlerden kurtulmak için birleşmek ve mücadeleden başka bir yol kalmadığını söyledi.

 

"BAZI YERLERDE ORTAKLAŞILAMADI"

Tüzel, AKP’nin bu seçimlerde iktidarını pekiştirmek için kollarını sıvadığını belirtti. AKP’nin seçimlerin bir referanduma dönüşeceği hesabı içinde olduğunu vurgulayan Levent Tüzel, “AKP, yerel seçimlerle, güven ve itibar kaybeden iktidarını onarmayı, diğer yanda, Kürtlerin taleplerini etkisizleştirecek bir güç oluşturmayı hesaplamaktadır. Kimi Kürt ‘açılımları’ denebilecek ataklar, Alevilere dair girişimler, AKP’nin takdirine ihtiyacı bulunmayan şair Nazım Hikmet’e ilişkin kararlar ve diğer girişimler bu çerçeveden görülmelidir” dedi. CHP yönetiminin ise, hükümetin ve sermayenin saldırılarına karşı yığınları birleştirme ve mücadele etme niyeti içinde olmadığını kaydeden Tüzel, CHP’nin çarşaf ve ardından kuran kursu ‘açılımları’na da değindi. Tüzel, özgürlük, laiklik benzeri söylemlerinin ise bu tutarsızlığın yamaları olarak sırıttığını söyledi. Emek Partisi’nin halkın çıkarlarını gözettiğine dikkat çeken Levent Tüzel, EMEP’in bu durumda, yerellerin özgünlüklerini gözeterek olabilen yerlerde halk güçlerinin ortak adaylarını destekleyeceğini, kimi yerlerde kendi adaylarıyla seçime katılacağını veya demokrat ve halkçı bağımsız adayları destekleyeceğini ve kimi yerlerde ise aday göstermeyeceğini açıkladı.

 

TUNCELİ"DE ADAY YOK

Devrimci demokrat güçlerin ve çevrelerin yakından takip ettiği ve merak konusu olan Tunceli Belediye’sindeki DTP ve EMEP birlikteliğe ilişkin açıklamalarda da bulunan Tüzel, şöyle dedi: “Ülke düzeyinde sağlanamayan bu güç birliği, yönetim birlikteliği içinde olduğumuz Tunceli’de de, tüm çaba ve yapıcı yaklaşımlarımıza rağmen sağlanamamıştır. DTP Tunceli’de ortak hareket olanağı bırakmamış, ben merkezci ve dayatmacı tutumunda ısrar etmiştir."

Ancak EMEP’in saldırılar karşısında yanında olduğu ezilen Kürt halkına, sürmekte olan demokratik mücadelesine duydukları sorumluluğun gereği olarak hareket edeceğine dikkat çeken Levent Tüzel, “Bu seçimlerde Tunceli’de tutumumuz, DTP’nin yanlış yaklaşım ve tutumuna rağmen, bu halk mevzisinin kaybedilmemesi için çalışmaktır. DTP’nin gerekli sorumlu davranışı göstermemiş olması bir yana, Kürt halkına karşı sorumluluğumuzun gereği olarak Tunceli’de yerel yönetimin yeniden kazanılması için aday göstermeyerek DTP’yi destekleyeceğiz” dedi.