6 Şubat’ta yaşanan depremin üzerinden 4 ay geçti. Enkazların kaldırılmadığı, altyapının çöktüğü kentlerde yılan, böcek, fare görülme sıklığı arttı. Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Yılmaz, yetkililere seslenerek "Merkezi otoritenin buraya ciddi bir bütçe ve personel aktarması gerekiyor" çağrısı yaptı.

Çadırları fare ve yılanlar basıyor
Hatay Büyükşehir Belediyesi, kentte haşere ile mücadele için ilaçlama çalışmaları yapıyor. (Fotoğraf: Depo Photos)

Sibel BAHÇETEPE

Maraş merkezli depremlerin ardından en büyük yıkımın yaşandığı Hatay, bu kez de yılan, kemirgen, böcek ve sinek istilası ile karşı karşıya. Enkazların kaldırılmaması, ağır hasarlı binaların yıkılmaması, altyapının çökmesi, hijyen problemlerinin devam etmesi sorunu katmerleştiriyor. Son günlerde çadırlarda da yılanların görüldüğünü söyleyen yurttaşlar, buna karşı bir an önce önlem alınması görüşünde. Tabip odası yetkilileri ise bu durumun halk sağlığını tehdit eden boyuta geldiğini belirterek "Önlem alınmazsa yılan zehirlenmesine bağlı ölümleri yaşanabilir, böcek ve kemirgen ısırığına bağlı ciddi hastalıklar da" dedi.

TİFO TEHLİKESİ

Depremin ardından pek çok kentte altyapının bozulması, hijyen sorununun yaşanması pek çok hastalığa da davetiye çıkardı. Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sevdar Yılmaz, BirGün’e yaptığı açıklamada kentte sıcaklığın artması ve enkazların hâlâ toplanamaması nedeniyle hastalıkların kemirgen, böcek, yılan gibi hayvanlara bağlı hastalıkların ortaya çıkabileceğini söyledi. Bir an önce önlem alınması gerektiğini anlatan Yılmaz müdahale edilmezse tifo, sıtma gibi birçok hastalık görülebileceğini hatta ölümlerin yaşanabileceğini vurguladı. Kentte; böcek, kemirgenlerin üreme alanı sayısı 120 binden 1 milyonun üzerine çıktığını anımsatan Yılmaz "Hatay kaderiyle başbaşa bırakıldı" dedi. İki yıl önce tasarruf tedbirleri kapsamında kamunun elinde bulunan araç sayısının yüzde 20 azaltıldığını söyleyen Yılmaz "Belediyenin deprem öncesinde elinde 103 araç vardı ancak şu an 65 araç kaldı. Şu an milyonlarca odak var ve 65 araçla mücadele etme şansları yok. Bu yeterli değil. Şu an larva alanları günlük ilaçlanıyor ama yeterli değil. Özellikle yüksek yerlerdeki ağır hasarlı evlerin odaklarına ulaşamıyorlar" diye  konuştu. Yılmaz, şöyle devam etti: "Yıkılmamış ve ağır hasarlı binaların tepesinde onlarca su deposu, güneş enerji sistemi ve binaların içinde onlarca bozdolabı, yiyecek atığı var. Bunlar hem böcekler, haşerler için önemli bir besin ve üreme kaynağı, hem de sivrisinekler için bir üreme alanı. Bunlara müdahalede edilemediği için böceklerin, kemirgenlerin ve yılanların artmasına neden oluyor. Merkezden belediyelere ciddi bir bütçe aktarımı söz konusu değil. Kaynak, personel ve araç aktarımı yok. Bütün bunların hepsi üst üste gelince herşey aksadı."

TEHDİT BOYUTUNDA 

Sinek, böcek, kemirgen, yılan gibi hayvanların toplum sağlığını tehdit eder boyuta gelebileceği endişesi yaşadıklarını anlatan Yılmaz "Sivrisinekler cilt ve alerji reaksiyonlar yapacak duruma yol açabilir. Tatarcık sineğinin yaydığı bir mikrop şark çıbanı adıyla bilinen hastalığa yol açabilir. Bir de sıtma görülebilir. Yılan ise ısırıkla alerji, uzuv kaybı ve ölüme neden olabilir. Farelerde hem ısırıkla yaralayabilir hem de dışkılarıyla ‘salmonella’ dediğimiz tifo olarak bilinen mikrop yayabilir" dedi.

***

HATAY ÖLÜME TERK EDİLDİ

Dr, Yılmaz, halen Hatay’da kaldırılmayan binlerce enkazın olduğunu belirtti. Yılmaz "Ulaşılamayan binalar için başka bir sistem uygulanması gerekiyor. Eğer yapılabiliyorsa buranın havadan bir sistemle ilaçlanması gerek. Bir an önce müdahale yapılmazsa bu yaz geçmez" uyarısında bulundu. Toplu yaşam alanlarında çöp, hijyen gibi problemlerin de yaşandığını anımsatan Yılmaz "Hatay kaderine terk edildi. Hatta ölüme terk edilmiş gibi... Önümüzdeki günlerde yılan sokmaları ya da diğer hastalıklardan hastane yatışları ve da ölümle sonuçlanacak olaylar ne yazık ki gündeme gelebilir" dedi.

***

‘KORKUDAN YATAMIYORUZ’

Hataylı eski milli futbolcu Gökhan Zan da geçen günlerde Twitter hesabından, Antakya Karaali Mahalle Muhtarı Ali Doğru’nun açıklamasının yer aldığı bir fotoğrafı yayımlayarak "Antakya’nın Karaali Mahallesi’nde çadırda 3 yılan öldürüldü. Çadırlarda yılanlarla yatıyoruz. Çadırlarda kalan herkes lütfen dikkat etsin 7 aylık torunumuz, küçük çocuklarımız, yaşlı hasta insanlarımız var çaresizliğimize bakın. Korkumuzdan yatamıyoruz. Her yer böcek, sinek, haşere, yılan dolu. Antakya Karaali Mahalle Muhtarı Ali Doğru" ifadelerini kullandı.

***

UYUZ VAKASI ARTIŞA GEÇTİ

Osmaniye’de depremzedeler için kurulan konteyner kentte gerekçesi belirtilmeden su kesintileri, uyuz vakaları ve hijyen sorunları devam ediyor. SOL Haber’e konuşan bazı depremzedeler, sürekli yaşanan su kesintisi nedeniyle hijyen sorununun çözülemediğini, bazı çocuklarda ishal ve kusma şikayetlerinin başladığını söyledi. Bir depremzede "Bir buçuk aydır sürekli kesilen sularımız var. Belediyeyi arıyoruz, şikâyet ediyoruz" dedi. Bir başka depremzede ise "Çamaşırhanede uyuz salgını olduğu söylendi ve  bir hafta boyunca kapalı kaldı. Sonra tekrar açıldı ama konteyner genelinde bir ilaçlama yapılmadı. Yılan gördük konteynerin altında."