Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Akdeniz Şubesi tarafından düzenlenen söyleşide, Çalışan Gazeteciler Günü'ne ilişkin, "Pandemi döneminde sağlıkçılardan sonra en riskli meslek gurubunun, gazeteciler olduğu, her düzenlede gazetecilerin özlük haklarını kaybettiği, pandemide mobbingin arttığı vurgulandı.

Çağdaş Gazeteciler Derneği: Pandemide mobbing arttı

ÇGD Akdeniz Şubesi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'ne ilişkin çevrimiçi söyleşi düzenledi. Moderatörlüğünü şube Başkanı Engin Korkmaz’ın yaptığı söyleşiye, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren, ÇGD Genel Başkanı Can Güleryüzlü ve akademisyen Hasan Üstün katıldı.

"İKTİDARIN HOŞUNA GİTMEYEN HABER, SORUŞTURMA KONUSU OLUYOR"

Söyleşide, Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren, pandemide gazetecilerin çalışma koşullarına değindi. Eren, "Bu dönem birçok arkadaşımız evden çalışmaya başladı, ücretleri kesildi, mobing arttı, çalışma saati kavramı kalktı. Bir de stajyerlik denen kölelik sistemi var. Stajyer aldı altında ücretsiz gazeteci çalıştırılıyor. Örgütlü olmadan bu sorunların hiçbirini aşamayız. Birilerinden dilenerek, bize bahşedilmesini bekleyerek bu sorunları aşamayız. Gazeteciler kendileri için bir şey yapmalı, bunun için de örgütlenmek gerekiyor" dedi.

Eren, basın üzerindeki iktidar baskısına yönelik şöyle konuştu:

"Bugün baskının boyutu ve yükü daha da artmıştır. İktidarın hoşuna gitmeyen her haber soruşturma konusu oluyor. AKP kendine yakın medya yarattı. Bugün medyanın yüzde 98’i iktidarın kontrolünde. Yılların gazetecilerinin basın kartları iptal edildi. Birçok kart incelemede tutuluyor, verilmiyor. Özellikle sahada çalışan gazeteciler basın kartı alamadığı için işlerini çok güç yapıyor. Gazeteciliğe Saray’ın karar vermesi söz konusu olmamalı."

cagdas-gazeteciler-dernegi-pandemide-mobbing-artti-827777-1.

"ÖZLÜK HAKLARI KAYBEDİLİYOR"

ÇGD Başkanı Güleryüzlü, gazeteciliğin sıradan bir meslek haline sokulmaya çalışılarak kontrol edilmek istendiğini belirtti. Güleryüzlü, "Yapılan her düzenleme ile gazetecilerin özlük hakları kaybediliyor. Bu dönemin değişeceğini biliyoruz. Sular çekildiğinde nasıl bir tahribatla karşı karşıyla kalacağız, buna bakalım" ifadelerini kullandı.

"İLETİŞİM MEZUNLARININ YÜZDE 90'I BAŞKA İŞ YAPIYOR"

TGS Genel Başkanı Durmuş, “İletişim fakültesi her yıl 10 bin civarında muzun veriyor, mezunlarının yüzde 90’ı mezun olduktan sonra başka işlere yöneliyor. Ülke genelinde işsizlik oranı yüzde 12’lerde iken gazetecilerde işsizlik oranı yüzde 30’larda" bilgisini paylaştı. İktidarın internet alanında çalışan gazeteciyi gazeteci olarak görmediğini kaydeden Durmuş, “Kayıtlı gazeteciler kadar en az onların iki kadar gazeteci çalışıyor. 2013 yılında iş kolumuzda 145 bin çalışan vardı, 2020 yılında çalışan sayısı 86 bine düştü" diye konuştu.

Durmuş, Pandemi döneminde sağlıkçılardan sonra en riskli meslek gurubunun gazeteciler olduğunu vurgulayarak, “Meslektaşlarımız haber hazırlarken korunaksız çalıştırıldı. Pandemide 20 meslektaşımız koronadan öldü” diye konuştu.

ANKA