Gezi Davası’nda verilen mahkeme kararları toplumun birçok kesiminden tepki aldı. Alınan kararların hukuka uygunluğu açısından tartışmalar sürerken Çağlayan Adliyesi’nde bir araya gelen avukatlar adalet nöbeti başlattı ve adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasına avukatlar ve milletvekilleri katıldı.

Çağlayan’da Gezi kararları ardından Adalet Nöbeti: Dün bu adliyede bir facia yaşandı!

BATUHAN KÖSE

Gezi Davası’nda verilen kararlara tepkiler çığ gibi büyüyor. Kararların hukuksuzluğuna dikkat çekmek amacıyla Çağlayan Adliyesi önünde Adalet Nöbeti tutuldu, basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasına birçok avukatın yanı sıra, CHP Milletvekilleri Özgür Özel, İbrahim Kaboğlu, Sezgin Tanrıkulu, Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Ahmet Şık ve HDP Milletvekili Oya Ersoy katıldı. Eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş’da konuşma yaptı. Basın açıklamasında Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Can Atalay’ın mesajı da okundu.

Gezi Davası’nda verilen skandal mahkumiyet kararları ardından avukatların çağrısı ile yapılacak olan Adalet Nöbeti öncesinde İstanbul Çağlayan Adliyesi’nin önü polis ablukasına alındı.

gezi-davasi-ardindan-cagri-yapilmisti-caglayan-adliyesi-nde-adalet-nobeti-ablukasi-1008434-1.

Adalet Nöbeti tutan avukatlar, dünkü Gezi Davası kararları ardından bugün Çağlayan Adliyesi önüne çağrı yapmıştı.

Çağrının ardından, Çağlayan Adliyesi'nin önü abluka altına alındı. Polis, adliye girişinde geçiş koridoru oluşturdu. Daha sonra açıklama yapılması planlan alan ve koridor genişletildi. Adalet Nöbeti çağrısı sonrasında çok sayıda kişi adliye içinde toplandı.

GELECEK DEMOKRASİNİN OLACAK

Çağlayan Adliyesi önünde buluşan avukatlara söz hakkı verildi. Avukat Uğur Yetimoğlu konuşmasında hukukçuların her zaman hukukun üstünlüğünden yana olacağını söyledi. Bu devranın böyle gitmeyeceğini haykıracağız diyen Yetimoğlu şöyle konuştu: “Bu tür hukuka aykırı uygulamalar, kararlar bizim mücadele azmimizi pekiştirmekten başka hiçbir şeye yaramayacaktır. Hükmedenler ve zulmedenler bilmelidir ki gelecek kesinlikle demokrasinin, insan haklarının ve hukukun üstünlüğünün olacak.”

Avukat Kemal Aykaç ise, “Bazen söyleyecek söz bulamıyoruz deriz ya. İşte dün bu adliyede bir facia yaşandı” ifadelerini kullandı.

Aytaç şöyle devam etti: “Bir infaz bürosu, siyasal iktidarın görevlendirmiş olduğu infaz memurları aracılığıyla, talimatla bugün, adına hukuk diyemeyeceğiz, kanun diyemeyeceğimiz, bir rezilliği, kepazeliği yaşadık. Bu cesareti, nereden, kimden alıyorlar, gerçekten bunun cevabını vermek zor. Bilinmesi gereken bir şey var: Bunun hesabını soracağız. Bu cellatlardan bu hesabı soracağız, yaptıkları yargılama değildir, uyguladıkları yasa değildir, yürüdükleri yol usul değildir.”

Hukukun olmadığının ortaya çıktığını söyleyen Avukat Selin Nakıpoğlu, “25 Nisan’da biz bir daha gördük ki, hukuk yok, yargılama yok, delil yok, izan yok. Dostlarımızı aldılar götürdüler. Hepsini geri alacağız ama şunun altını çizmek istiyorum. Onlar bizim iyiliğimiz, bizim nefesimiz için o zindanlara gönderildiler, bu da bize ders olsun” dedi.

CAN ATALAY’DAN MESAJ

Basın açıklaması sırasında Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Can Atalay’ın mesajı da okundu. Ülkenin gündeminin gereksiz şeyler ile meşgul edildiğini ifade eden Atalay’ın mektubunda şu ifadeler yer aldı:

“Biz İstanbul’un kent merkezinde son kalan, müşterek, kamusal bir yeşil alanı afet sonrası toplanma alanını savunduk. Polisin şiddetine karşı çıkan her bir insanımız kendi itirazını aldı geldi. Taksim Gezi’si farklı fikirlerin, farklı dünya görüşlerinin çoğulcu eşitlikçi ve özgürlükçü bir ortamda, barış içinde yaşayabileceğinin somut bir kanıtıdır. Taksim Gezi’si ekmeği paylaşmanın, imecenin tadını bu memlekete yeniden anımsatandır. Gezi bu toprakların eşitlik, özgürlük ve adalet umududur. Gezinin toplumsal, politik ya da hukuki bakiyesini ancak onurla taşırız. Geziyi savunduk, savunuyoruz ve savunacağız. Adalet istiyoruz. İnsan, hava, toprak ve su için adalet. Hep birlikte mücadele edeceğiz, hep birlikte kazanacağız.”

‘GEZİYİ SAVUNMAK İNSAN HAKKINI SAVUNMAKTIR’

Gezi Davası’nda alınan kararların tüm halkı üzdüğünü söyleyen Eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş Gezi Parkı’nı savunmanın insan haklarını savunmak olduğunun altını çizdi. Cezaların kabul edilemeyeceğini söyleyen Karakaş, “Verilen cezaların hukukla, demokrasiyle uzaktan yakından ilgisi yoktur. Halkımızın, örgütlü kesimlerin, bütün demokrasi yanlısı insanların çabalarıyla bu yanlışlar mutlaka ortadan kalkacaktır. İnsanlarımızın hiçbir yerden talimat almadan, kendileri bir araya geldiler, parkın ranta peşkeş çekilmesine karşı çıktılar. İçeriye haksız ve hukuksuz biçimde alınan arkadaşlarımızla birlikte bu ülkeye insan haklarına dayalı bir hukuk devletini demokrasiyi mutlaka getireceğiz. Çok da uzak değil, bunu hep birlikte başaracağız.”

HDP Milletvekili Oya Ersoy verilen kararların hukuk içinde tartışılamayacağını söyledi. Kararın talimatla verildiğini söyleyen Ersoy, “Bedel ödetilmek istenen arkadaşlarımızın biz her zaman yanındayız ama bu bedeli ödetmek isteyen ve siyaseten yenemediklerini yargıyı tetikçi olarak kullanıp talimatlı yargıyla cezaevlerine koyarak halkı biat ettireceğini sanan Erdoğan’a sesleniyorum. O hayallerden vazgeç” dedi.

‘ÖFKEMİZ BÜYÜK, KARARLILIĞIMIZ YÜKSEK’

CHP Milletvekili Özgür Özel konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirdi. Öfkeli olduklarını ancak bu durumun kararlılıklarını yükselttiğini söyleyen Özel, “Gezi Recep Tayyip Erdoğan’ı yendi. Bunu hazmedemediği için geziyi savunanları mahkum etmeye çalışıyor, içeriye tıkıyor, zulmediyor. Gezi Parkı orada duruyorsa Recep Tayyip Erdoğan gezi sürecinde ve öncesinde söylediklerini yapamadıysa gezi sayesindedir. Gezi’de 81 ilde tek yürek olan omuz omuza veren 10 milyonlar sayesindedir. Diktatörü gezi ruhuyla bir kez daha yeneceğiz” dedi.

Davanın hukuk zemininde yürütülmediğini ve verilen kararın bir öldürme kararı olduğunu ifade eden CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu kararın insanları hukuk dışı şekilde içeride tutmak için verildiğini söyledi.

Anayasa Hukukçusu ve CHP Milletvekili İbrahim Kaboğlu vatandaşların 10 yıl önce anayasal haklarını kullanarak parkı koruduğunu söyledi. Hukukun katledildiği bir sürece tanık olduklarını dile getiren Kaboğlu, “Anayasal düzeni koruma isteyen milyonlar aslında bunu başardılar ama 15 Temmuz’da anayasal düzeni ortadan kaldıramadı birileri ama diğerleri 2017 anayasa oylamasıyla demokratik anayasal düzeni ortadan kaldırdılar. Bu onun rövanşıdır. Tıpkı 3 hafta önce oylanan 2023 seçimlerine hazırlık amacıyla kıdemli yargıç ilkesini kaldırıp kura yoluyla yargıç belirleme kuralını getirdikleri gibi yine 2023’e 1 kala bu şekilde karar vererek 2023 seçimlerini kazanacaklarını sanıyorlar ama öyle değildir. Kazanamayacaklar” dedi.

Gezi isyanında tepkinin çok fazla olduğunu ve bu nedenle bir şey yapılmadığını söyleyen Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Ahmet Şık, “Mevzu sadece yargılananlar değil, hepinizsiniz, herkes. Yapıyorlar, itiraz yok. Bugün sesinizi çıkarmaz iseniz yarın zaten sesinizi çıkarmaya hakkınız olmayacağı gibi çocuklarınız nezdinde haddiniz de olmayacak” dedi.