‘Evde kal’ çağrılarına uymayanlara karşı önlemler sıkılaştırıldı. Asker uğurlaması, pikniğe kadar birçok uygulama yasaklandı. Restoranlar, yurtlar ve huzurevlerinde uygulanan tedbirler artırılırken kuaför ve güzellik merkezleri de kapatıldı

Çağrılara uyulmadı önlemler artırıldı

HABER MERKEZİ

Koronavirüs salgınına karşı yapılan ‘evden çıkmayın’ uyarılarına birçok yurttaş kulak asmadı. Osmaniye’de Umre’den dönen bir yurttaş karantina kurallarına uymayarak dışarı çıkarken, birçok ilde otogarlarda toplanan insanlar asker uğurlaması yaptı. Risk grubunda bulunan yaşlılar ise kent meydanlarını doldurdu. İçişleri Bakanlığı asker uğurlamalarını ve piknikleri yasaklarken kuaför ve güzellik salonlarını kapatma kararı aldı.

İstanbul, Ankara ve diğer illerdeki pek çok otogarda asker uğurlayanların halay çekerken veya askere giden kişiyi havaya fırlatırken kaydedilen görüntüleri, sosyal medyada yurttaşların tepkisine neden oldu.

Birçok ilde ise meydanlarda oturmaktan vazgeçmeyen yurttaşlar için belediyeler çözümü bankları sökmekte buldu. Cuma namazlarının iptal edilmesine tepki gösteren birçok yurttaş ise cami önlerinde toplu bir şekilde namaz kılmıştı.

Virüsle mücadele kapsamında Sağlık Bakanlığı da birçok değişikliğe gitti. Bazı hastanelerin pandemi hastanesi kabul edileceğini duyuran Bakanlık, uzmanlık eğitimi alan hekimlerin başka kurumlarda da görev alabileceğini belirtti.

✔ 65 YAŞ ÜSTÜNE DIŞARI ÇIKMA SINIRLANDIRILDI: İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 21 Mart gece 24:00'dan itibaren 65 yaş üstü yurttaşların evden çıkmalarının sınırlandırıldığı açıklandı. Bakanlık, söz konusu tedbir için 81 il valiliğine genelge gönderdi.

✔ ASKER UĞURLAMALARI YASAKLANDI: ‘Evden çıkmayın’ uyarılarına rağmen önceki gece pek çok ilde asker uğurlamaları yapıldı. Kalabalık gruplar halinde yakınlarını askere gönderenlerin görüntüleri yayılınca İçişleri Bakanlığı açıklama yaptı. İçişleri Bakanlığınca 81 il valiliğine gönderilen yazıda, toplu asker uğurlama törenlerine geçici süreyle yasaklanması istendi.

✔ PANDEMİ HASTANESİ KABUL EDİLECEK: Sağlık Bakanlığı'nca 81 ilin sağlık müdürlüğüne gönderilen genelge ile bünyesinde enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji, göğüs hastalıkları, iç hastalıkları uzmanı hekimlerden en az 2'sini, 3'üncü seviye erişkin yoğun bakım yatağını bulunduran tüm hastanelerin 'pandemi hastanesi' olarak kabul edileceği belirtildi.

✔ HUZUREVLERİ TAKİP EDİLECEK: Huzurevi ve yaşlı bakım merkezlerinde hastalığa ilişkin şikâyetler olması durumunda, bu merkezlerde kalanlar yakından takip edilecek. Koronavirüs belirtisi gelişen hastanın çalışanlar tarafından ivedilikle ayrılıp, maske takılması sağlanarak sağlık birimine gönderilmesi sağlanacak.

✔ KONAKLAMADA YENİ DÜZENLEME: Sağlık BakanlığI’nın yeni düzenlemesine göre otellerde konaklayan misafirlerin kayıtları isim, adres, iletişim, pasaport bilgileri, son 14 gün içerisinde bulunduğu ülkeler ve konaklaması sonrasında ülke içerisindeki seyahat planları gibi bilgiler tam ve düzenli olarak tutulacak.
✔ UMREDEN DÖNEN BİR KİŞİYİ POLİS YAKALADI: Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde Umre'den dönen bir kişi, 14 gün evden çıkmama tedbrine uymayıp, bankaya gittiği sırada polis tarafından yakalandı.

✔ YURTLARDA HİJYENE ÖNEM VERİLECEK: Sağlık Bakanlığı’nın yurtlar için önerdiği tedbirler şu şekilde: Camlar günlük rutin temizlik esnasında açık olacak ve temizlik sonrası en az 1 saat havalandırılacak. Çarşaf ve havlu gibi eşyalar ise 60-90 derecede normal deterjan ile çamaşır makinesinde yıkanacak. Yurt çalışanlarına temizlik ürünü kullanmaları konusunda eğitim verilecek. Belirtiler gösteren kişi olursa maske takılarak sağlık birimine başvurulacak.