Çakır ve Selvi hakkında Kabataş yalanı ile ilgili suç duyuruları bir yıldır bekletiliyor

Gezi Direnişi’nde havuz medyası tarafından manşetlere taşınan ancak daha sonra gerçekle bağdaşmadığı ortaya çıkan Kabataş’ta bir kadının eylemciler tarafından fiziksel ve sözlü şiddete uğradığına dair haberler üzerine gazeteci Elif Çakır ve Abdülkadir Selvi ile hakkında yapılan suç duyurularının bir yıldır bekletildiği ortaya çıktı.

CHP Milletvekili Oğuz Oyan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ‘dosyada yeterli delil’ var demesine rağmen her iki gazeteci hakkında ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçlamasıyla yapılan suç duyurularıyla ilgili işlem yapılmadığını söyledi. Oyan, yalan röportajı veren Develioğlu hakkında da suç duyurusu da aynı şekilde bir yıldır beklemekte olduğunu belirtti.

Başvurunun 12 aydır sümen altında tutulduğunu belirten Oyan, “Türkiye’de savcılık müessesi galiba iktidardan bir işaret bekliyor. Yani ‘evet artık bunu açabilirsiniz’ işareti” dedi.

Zehra Develioğlu’nun 1 Haziran 2013’te Kabataş iskelesinin önünde 50-100 kişilik üstü çıplak ve deri eldiveni olan bir kalabalık tarafından saldırıya uğradığı yalanının haberini yapan Çakır’ın avukatı Fidel Okan, dün sosyal medyadan yaptığı açıklamada hikâyenin sürekli abartılarak anlatıldığını itiraf etmişti.

“Ortada büyük bir kandırmaca vardı” diyen Okan, görüntülerin ortaya çıkması üzerine yalana kananların çok zor durumda kaldığını anlatmıştı.


‘SAVCILIK SABAHTAN AKŞAMA KADAR DOSYA ARADI’
Suç duyurusundan bu yana geçen bir yıla rağmen diğer üç isim hakkında herhangi bir işlemin yapılmadığını belirten Oyan ise “Ben en son ‘bir sene oldu, ne oldu bakalım’ diyerek iki gün önce, 25 Şubat’tan itibaren meselenin peşine düştüm. Cumhuriyet Başsavcı Vekili Kemal Demirdön, telefonuma dahi çıkmadı” dedi.

Danışmanlarını savcılığa göndermesi üzerine dosyanın kayıp olduğunun ortaya çıktığını anlatan Oyan, “25 Şubat’ta sabahtan akşama kadar dosyayı aradılar. Üç kişi ile ilgili bize şunu söylediler, ‘üç kişiyle ilgili ek delile ihtiyaç yok’ diyorlar. ‘Dosyanızda kesinlikle yeterince delil var’ diyorlar. Bizim yaptığımız yedi sayfalık suç duyurusunda ayrıca 36 sayfalık da basın özeti koyduk. Peki, niye eyleme geçmiyorsun, soruşturma başlatmıyorsun?” diye sordu.

Okan, ‘Kabataş’ dosyasının savcılığın gündeminden çıktığını, unutulduğunu kendilerinin ikinci kez başvurmasının ardından dosyanın bulunarak raftan indirildiğini savundu.

Develioğlu, Selvi Çakır hakkında suç duyurusunu yinelediklerini kaydeden Oyan, “Yani ‘ben yanlış yapmıştım’, ‘kusura bakmayın’ demekle bu işlerin içinden kolayca sıyrılamayacağını herkesin anlaması gerekiyor. Herkes, gazetecilik sorumluluğunu yaparken yazdığı yazının, yazdığı suçlamanın, yaptığı kışkırtmanın ne gibi sonuçlara yol açabileceği sorumluluğunu taşımalıdır” diye konuştu.


Elif Çakır’ın avukatından Kabataş yalanı itirafı: 'Ortada büyük bir kandırmaca vardı!'