CHP Milletvekili Murat Bakan, AKP’li belediyelerin "UNESCO’dan aldık" diye duyurduğu ancak UNESCO'nun "Biz vermedik" dediği ödüller TBMM gündemine taşıdı. CHP’li Bakan, “Paris’e sorduk, Unesco’nun İdeal Kentler adında bir ödülü yok” dedi

Çakma UNESCO ödülleri TBMM gündeminde: Paris’e sorduk UNESCO'nun böyle bir ödülü yok

BirGün/Ankara

AKP'li belediyelerin “UNESCO’dan aldık” diye duyurduğu ödüllerin merkezi Ankara Balgat’ta bulunan bir enstitü tarafından verilmesi ve belediyelerin aynı adreste yer alan bir şirkete de “organizasyon” adı altında para ödemesi gündem oldu. CHP Milletvekili Murat Bakan, “Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü olan UNESCO’nun Paris’teki merkeziyle görüştük. Bize iletilen yazılı metinde kurumun “ideal kentler” adında bir ödülü veya programı olmadığı açıkça belirtiliyor” dedi.

“UNESCO’nun kentler alanında en çok bilinen programının adı ‘yaratıcı şehirler ağı’. Bu ağa Türkiye'den katılan dört kent var. Bunlar İstanbul, Kütahya, Hatay ve Gaziantep’dir” diye konuşan CHP’li Bakan, “Burada esas sorgulanması gereken BirGün’ün haberinde anlatılan olayda kimlerin kimleri kandırdığı” dedi.

SORU ÖNERGESİ VERDİ

“Bu belediyeler UNESCO'dan ödül almadıklarını bildikleri halde kamuoyunu mu kandırmışlardır?” diye soran CHP’li Bakan TBMM'de soru önergesi verdiğini de belirterek sözlerini şöyle tamamladı:

“Ayrıca sosyal demokrat belediyeler UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’na gerekli başvuruları yapıp dosyaları sırada beklerken AKP’li belediyeler kestirmeden sözde ödüller almanın peşine düşmüşler. Bir soru önergesiyle İçişleri ve Milli Eğitim bakanlıklarına kamuoyunu aldatmaya yönelik “UNESCO’dan ödül aldık” haberlerinin soruşturmaya tabi tutulup tutulmadığını sorduk. Konunun takipçisiyiz.”