KİT KOMİSYONU ÜYESİ AKP'Lİ ALBAYRAK: ÇALANIN PARTİSİ YOKTUR 'HIR

ÖMER LEVENTOĞLU-ANKARA

Hükümetin istifasına direndiği Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a bağlı kurumlardaki skandallar bitmek bilmiyor. Son skandal Türk Telekom'a bağlı Aycell'de patladı. Aycell'in, Siemens firmasından aldığı 20 bin adet son model lüks cep telefon cihazını, Başbakan'ın iş ortağı, lehte yayın yapan medya grupları, AKP'ye yakın sendikalar ve hükümetin kritik konumda bulunduğu yargılamalara bakan yüksek yargı mensupları başta olmak üzere, bazı üniversiteler ve "çok özel" isimlere hediye dağıttığı ortaya çıktı. Aycell'in, hat dağıtımı da yaptığı bazı "özel" telefon kullanıcılarının 100 milyarları aşan faturalarını da tahsil etmediği saptandı.

AĞANIN ELİ TUTULMAZ: 23,4 MİLYON EURO

Konuyla ilgili bilgileri, yine AKP'li KİT Komisyonu üyesi Amasya Milletvekili Hamza Albayrak ortaya çıkardı. Albayrak'ın hazırladığı raporda, telefon cihazı hediyesinin yanı sıra, Aycell'de yapılan başka bir dizi yolsuzluğa da dikkat çekildi. Raporda yer alan bilgilere göre Aycell, Hazine'den onay alarak Siemens firması ile 23,4 milyon Euro'luk sözleşme imzaladı. Aycell Genel Müdürü Cahit Paksoy, Yönetim Kurulu'undan kendisi için "sipariş verme yetkisi" aldı. Böylece, Kamu İktisadi Kuruluşları'nın 22'inci maddesine ve alınan onaya aykırı malzeme alındı. Bu kapsamda, onayda yer almayan 20 bin cep telefonu cihazı da alınarak AKP iktidarı için dost ya da muhtemel risk oluşturan kişilere gönderildi. 23,4 milyon Euro'luk alımda 20 bin telefonun yanında bir de gsm santrali alındı.

Bununla da yetinmeyerek, ilave sipariş çalışması yapmak üzere görevlendirilen Cengiz Şahin, rapor çalışmasından haberdar olununca görevden çekildi.

SİEMENS'E 10 MİLYON $'LIK KIYAK

Hediye kampanyası nedeniyle, Siemens'e de 10 milyon dolarlık kıyak sağlandı. Çünkü bu ihale öncesinde, Siemens ile 2001 yılının Mart ayında yapılan 48 milyon dolarlık sözleşmede sadece 32,7 milyon dolarlık teslimat yapıldığı için, bilirkişi raporuna göre firmaya 10 milyon dolarlık ceza kesilmesi gerekiyordu. Daha sonra yapılan bu yağlı telefon ticareti nedeniyle Siemens'in cezası işleme konmadığı gibi 23,4 milyon dolarlık ilave sipariş verildi.

Siparişle gelen son model lüks telefon cihazları, "yukarıdan gelen talimatlar" doğrultusunda, belirlenen liste çerçevesinde dağıtıldı. Dağıtımda, "özel" hediye sahiplerinin yanına, kamu kurumlarının üst düzey temsilcileri de yerleştirildi. Bu çerçevede, devletin kritik kurumlarının yanı sıra, AKP'ye yakın örgütlere özel muamele yapıldı.

Hediye telefon dağıtılanlar içerisinde, AKP'nin öteden beri destekçileri ile Başbakan'ın "çok özel" ilişki içinde olduğu kesimler de dikkat çekti. Bunlar içerisinde, AKP'ye yakınlığı ile bilinen memur-Sen Konfederasyonuna bağlı Birlik Haber-Sen sendikasına 6 adet LG marka G5300 model cihaz gönderilirken, Denizbank'a 149 adet Adacell FCT marka ve 300 adet Sony Ericsson marka cihaz gönderildi. Hürriyet Gazetesi'ne 1 adet Siemens M50 marka cihaz gönderen Aycell, İhlas Holding'e de 10 adet panasonic GD87 ve 20 adet Siemens M50 marka cihaz gönderildi. Öte yandan İmar Bankası davasına bakan Şişli Cumhuriyet Başsavcısının yanı sıra, Şeker Yatırım menkul Değerler ve Şekerbank, Ülker Genel Müdürü'ne gönderilen cihazlar da dikkat çekti. Hediye edilen telefonlar içerisinde Panasonic, Siemens, Sony Ericsson, LG ve Adacell FCT markalarının çeşitli modelleri bulunuyor.

AYCELL SESSİZ

Aycell'in hediye kampanyası da dahil olmak üzere kurumdaki bir çok yolsuzluğu ortaya çıkaran AKP Amasya Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Hamza Albayrak, söz konusu telefon hediyelerinin, Aycell'in kurumsal abonelik kapsamında dağıttığı cihazlarla ilgili olmadığını, bunların "çok özel ve esrarengiz" nedenlerle dağıtıldığını vurguladı. Dökümde yer alan dağıtım listesinin tamamen ekstra olduğunu vurgulayan Albayrak, neden böyle bir hediye dağıtımı yapıldığının da meçhul kaldığını söyledi. Albayrak, "Bir insana yüksek fiyatlarla ihale verirseniz, belki o da böyle bir hediyeyi finanse edebilir, ancak ihalenin dışında da bu cihazlara yüklü ödeme yapılmıştır" dedi.

Hamza Albayrak, dağıtım yapılan isimler ve dağıtım nedenini Aycell Genel Müdürüne yazılı olarak sormasına rağmen yasal süresi olan 15 gün içinde yazılı cevap verilmedi. Süre aşımının ardından KİT Komisyonu'nun resmi evrakı ile cevap isteyen Albayrak, şimdi Aycell'den cevap bekliyor.

"HIRSIZ HIRSIZDIR!"

AKP'li olmasına rağmen, iktidarın bütün icraatlarına duyarlı olduğunu belirten Albayrak, şunları söyledi: "Prensibimiz, çalan ve çalmayan ayrımını yapmak. Benim nezdimde çalanın partisi yoktur. Hırsız, hırsızdır. Bu noktadaki davranışımı herkes takdirle karşılıyor, elbette hırsızlar hariç..."