Türkiye’nin Los Angeles Başkonsolosu Sinan Kuzum, California’nın Irvine şehrinde inşa edilmesi planlanan 'Ermeni soykırımı' anıtına ilişkin belediye meclisine mektup gönderdi. Kuzum, yazdığı mektupta "Planlanan bu projenin hiçbir hayra hizmet etmeyeceği kanaatindeyim. Bu proje Türk kökenli Amerikalıları ayrımcılığa maruz bırakacak, yalnızlaştıracak ve hayal kırıklığına uğratacaktır" ifadelerine yer verdi.

California’da planlanan 'Ermeni soykırımı' anıtına Türkiye'den itiraz

California'a yapılması planlanan 'Ermeni soykırımı' anıtına ilişkin Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Sinan Kuzum, belediye meclisine mektup yazdı.

Voice Of America'dan Dilge Timoçin'in haberine göre Ermeni medyasına sızdırılan 17 Mart tarihli İngilizce mektupta proje için, "Türk kökenli Amerikalıları ayrımcılığa maruz bırakacak, yalnızlaştıracak ve hayal kırıklığına uğratacaktır" ifadelerine yer verildi.

28 Şubat'ta Irvine Belediye Meclisi, Amerika Ermeni Ulusal Komitesi’nin (ANCA) ve Ermeni toplumunun girişimiyle oybirliğiyle kabul edilen anıt projesine itiraz eden Başkonsolos Kuzum, 6 Şubat’taki depremlerin ardından Ermenistan Dışişleri Bakanı’nın Türkiye ziyaretini ve Erivan’ın yardımlarını hatırlatarak "Bu ruhun Irvine'a ulaşamaması ya da küçük siyasi hesaplar uğruna kasıtlı olarak görmezden gelinmesi bizi hayal kırıklığına uğrattı" dedi.

Ermenilerin geçmişte yaşanan talihsiz olaylar nedeniyle çektikleri acılara saygı duyduklarını ve duygularını anladıklarını da belirten Sinan Kuzum, "Bunu kamuoyu önünde de dile getirdik. Ülkem 2014 yılından bu yana her yıl, Birinci Dünya Savaşı'nın zor koşulları altında hayatlarını kaybeden Osmanlı Ermenileri’ne saygılarını sunmakta ve Türkiye Cumhurbaşkanı da onların torunlarına taziyelerini defalarca iletmekte" ifadelerini kullandı.