Resmi istihdam 46,5 seviyesinde ama DİSK-AR’ın hesaplamasına göre kayıtlı ve tam zamanlı istihdam oranı yüzde 31,9. Çalışma çağındaki 32 milyon kadının ise sadece 5,6 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı istidamda.

Çalışabilir her 10 kişiden 3’ü kayıtlı

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) önceki gün açıkladığı dördüncü çeyrek işgücü istatistiklerinin ardından DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR) bir araştırma raporu yayınladı.


Raporda TÜİK’in resmi istihdam verilerinin dar tanımlı işsizlik verileri gibi resmin sadece sınırlı bir kısmını gösterdiğini belirten DİSK-AR, verilerin tek başına istihdamın niteliği konusunda bilgi vermediğini bu nedenle de alternatif hesaplamalara ihtiyaç olduğunu belirtti.

DİSK-AR, işsizlik ve istihdam verilerinin bir bütün oluşturduğunu sadece işsizliğe bakmanın işgücü piyasalarında yaşanan gelişmeleri tam olarak anlamaya yetmediğini ifade ederek istihdamın niteliğine göre bir ayrıma gitmenin öneminden bahsetti.

DİSK-AR’ın yeni hesaplamaya başladığı istihdam verisinin adı: Kayıtlı ve Tam Zamanlı İstihdam (KATİ). KATİ tüm istihdamı değil kayıtlı ve tam zamanlı olarak çalışanların oranını ortaya koymayı amaçlıyor.

KATİ’nin istihdamın ne kadarının sigortalı ve tam zamanlı çalıştığını araştırdığından bahseden DİSK-AR şu verileri paylaştı:TÜİK'e göre mevsim etkisinden arındırılmış istihdamda 2020 4'üncü çeyrek ile 2021 4'üncü çeyrek arasındaki bir yıllık dönemde 2 milyon 854 bin kişilik bir artış var. 2021'nin son çeyreğinde mevsim etkisinden arındırılmış istihdam sayısı 29 milyon 927 bin olarak açıklandı. Buna göre yüzde 42,9 olan mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranını da 3,8 puanlık artışla yüzde 46,7 olarak açıkladı.

TÜİK verilerinden hareketle hesaplanan Kayıtlı Tam Zamanlı İstihdam (KATİ) oranı yüzde 31,9 olarak gerçekleşti.

Kadınlarda resmi istihdam oranı yüzde 29,2 olarak açıklanmışken KATİ oranı yüzde 17,5 ve erkeklerde resmi istihdam oranı yüzde 64,2 olarak açıklanmışken KATİ oranı yüzde 46,5 olarak hesaplandı.

Böylece KATİ oranı resmi istihdam oranından genelde 14,6 puan, kadınlarda 11,7 ve erkeklerde ise 17,7 puan düşük olarak gerçekleşti.

DİSK-AR tarafından gerçekleştirilen KATİ hesaplamasıyla çalışma çağındaki (15+ yaş) 64 milyon kişinin sadece 20,4 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı istihdam (KATİ) kapsamında çalıştığı ortaya çıktı.

Çalışma çağındaki 32 milyon kadının ise sadece 5,6 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı istidamda (KATİ) yer alıyor. Bu durum kayıtsız, kısmi ve eksik istihdamın yüksekliğini gösteriyor.