TÜİK ve ENAG’ın açıkladığı enflasyon oranları arasındaki fark 30 puandan fazla. TÜİK’in güvenilirliğini yitirdiğini anımsatan Aktaş, “ENAG verisi doğruysa çalışanların geliri bu yıl yüzde 30 azaldı” diyor.

Çalışanların maaşları giderek yok oldu

Abidin Yağmur

Türkiye İstatistik Kurumu, enflasyonu yüzde 19,89 olarak açıkladı ancak Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) gerçek rakamın yüzde 49,87 olduğunu ileri sürdü. Eğer ENAG’ın verdiği rakamlar doğruysa ekonomide nasıl bir tabloyla karşılaşacağız? Prof. Dr. Erkan Aktaş bu soruya şöyle yanıt veriyor: “Birincisi çalışanların satın alma gücünün hızla düşmesi beklenebilir. İkincisi orta direk dediğimiz düşük gelir üstü kesimlerin de giderek erimesine neden olur.”


TÜİK ve ENAG’ın verdiği oranlar arasındaki fark 30 puandan yani iki katından daha fazla. Peki, bu ne anlama geliyor? Mersin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Prof. Dr. Erkan Aktaş, değerlendirdi. Prof. Dr. Aktaş, aynı döneme ilişkin enflasyon oranının biri devlet kurumu, bir bağımsız iki kurum tarafından çok farklı şekilde hesaplanmasının 4 sebebi olabileceğini söylüyor ve bunları şöyle özetliyor:

“Birincisi ENAG yanlış hesap yapıyor olabilir. İkincisi ENAG bilinçli olarak yüksek gösteriyor olabilir. Üçüncüsü TÜİK bilinçli olarak düşük gösteriyor olabilir. Dördüncüsü TÜİK yanlış hesap yapıyor olabilir. Bu seçeneğin olma ihtimali yok denecek kadar azdır. Bu 3 temel seçenek arasında hangisi size daha yakın, ona siz karar verin. Sosyal medyada birçok kişi kendi çapında anket yaptığında üçüncü seçenek ön plana çıkıyor. Metropol araştırma şirketinin Haziran 2021’de yaptığı araştırmada TÜİK’in enflasyon verilerine güvenin yalnızca yüzde 6 düzeyinde olduğunu hesaplanmış.”

calisanlarin-maaslari-giderek-yok-oldu-941481-1.
Prof Dr.
Erkan Aktaş



5 BİN LİRA OLAN MAAŞ 1500 TL ERİDİ

TÜİK’in enflasyon verisini düşük göstermesinin bir suç olacağı gibi elde sağlam kanıtlar olmadan TÜİK’i enflasyon verilerini düşük gösteriyor diye suçlamanın da ayrı bir suç olacağına dikkat çeken Prof. Dr. Aktaş, “ENAG verisini doğru kabul edersek, bu yıl çalışanların gelirinin yüzde 30 reel olarak azalması anlamına geliyor. Geçen sene 5 bin TL alan çalışanın TÜİK verileri doğrultusunda 6 bin TL olması öngörülebilir. ENAG verilerine göre ise 2021 yılı sonu itibariyle 7 bin 500 TL olması gerekirdi. Yani geçen sene 5 bin TL alan çalışan maaşının 1500 TL azalması anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

Ekonomi yönetiminin uyguladığı politikaların yeni bir model olabileceğini söyleyen Aktaş, “Sağlıklı enflasyon oranını belirlenemeyen ülkeler sağlıklı faiz oranını da tespit edilemez. Son tahlilde, bunun adı yeni model olabilir; düşük faiz, ücret ve yüksek kura dayalı büyüme!” dedi.