BES üyesi kamu emekçileri birçok ilde sokağa çıkarak salgına karşı tam kapanma istedi. Emekçiler, kamu kurumlarında genelgelerin uygulanmadığına dikkat çekti.

"Çalışırken ölmek istemiyoruz"

HABER MERKEZİ

Son bir haftada Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) çalışan 3 büro emekçisi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. “Çalışırken ölmek istemiyoruz” diyen kamu emekçileri, çeşitli illerde açıklama ve eylemler yaparak salgına karşı tam kapanma talep etti. Büro Emekçileri Sendikası’na (BES) üye emekçiler, SGK başta olmak üzere birçok kamu kurumunda genelgelerin uygulanmadığına dikkat çekti.

Ankara’da, BES Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan BES Genel Sekreteri Aziz Oktan, bilim insanlarının temel, zorunlu, acil mal ve hizmet üretenler dışındaki tüm işlerde çalışmanın durdurulması ve tam kapanma çağrısı yaptığına dikkat çekti. Buna karşın siyasi iktidarın sınırlı kısıtlamalarla yetindiğini belirten Oktan, “Ama ne acıdır ki SGK, İŞKUR, maliye ve adliye başta olmak üzere birçok kamu kurumunda bu sınırlı önlemlere bile uyulmuyor, genelgeler uygulanmıyor” dedi.


SGK HIZINI ALAMADI

SGK’de esnek ve dönüşümlü çalışmaya son verilirken, 60 yaş üstü çalışanların idari izinli oldukları halde işyerlerine çağrıldığını aktaran Oktan, “Hatta SGK işi daha da ilerleterek, hafta sonları sokağa çıkma yasağı olduğu halde çalışabilmek için İçişleri Bakanlığı’na başvurdu” diye konuştu.

İşyerlerinde vaka sayısının sürekli arttığını, son bir haftada Şırnak, Kayseri ve Zonguldak’ta 3 SGK emekçisinin hayatını kaybettiğini belirten Oktan, “Siyasi iktidarı son defa uyarıyoruz: İşkolumuzda salgına karşı önlemler tekrar başlatılsın. Aksi takdirde genelgelere uymayan kurum yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunmak dâhil, her türlü eylem ve etkinliğe devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

BAKAN DOĞRU SÖYLÜYOR

BES üyeleri, Antalya Defterdarlığı önünde de eylemdeydi. BES Antalya Şube Başkanı Devrim Mol, “2021 yılında Cumhurbaşkanlığı bütçesini yüzde 28,1 oranında artıranlar, sofralarında ejder meyvesi eksik olmayanlar, ‘Kuru ekmek yiyorlarsa o zaman aç değiller’ diyebilecek kadar yoksulluk gerçeğimizle dalga geçiyorlar” dedi.

BES İstanbul Şubeleri tarafından İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı önünde yapılan eylemde ise “Sağlığa bütçe, tam kapanma” pankartı açıldı. BES 1 No’lu Şube Başkanı İshak Ateş, ülkede yoksulluk sorununun olmadığını iddia eden Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a şu yanıtı verdi: “Evet Sayın Bakan, doğru söylüyorsunuz, bu ülkede yoksulluk sorunu yok. Uyguladığınız ücret politikaları sayesinde artık açlık sorunu var.”