Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın, Hürriyet gazetesinde toplu pazarlığa başlamak için yeterli çoğunluğu sağlamasına rağmen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilerinin gasp edilmesine mahkeme ‘dur’ dedi.

Çalışma Bakanlığı'nın Hürriyet’teki gasbına mahkeme ‘dur’ dedi: Yetki TGS'nin

Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS), Hürriyet gazetesinde yeterli çoğunluğu sağlamasına rağmen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilerinin gasp edilmesinin ardından İstanbul 24. İş Mahkemesi'ne açtığı dava karara bağlandı.

Mahkeme, Bakanlığa 'dur' diyerek TGS'nin toplu pazarlığa başlamak için yeterli çoğunluğu olduğunu tescilledi.

Karar sonrası TGS tarafından yapılan açıklamada şunlara yer verildi:

“İstanbul İş Mahkemesinin verdiği bu karar, sendikamızın haklılığı ortaya koymuştur. Artık Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yapması gereken, üç yıl önce gasp edilen yetki belgemizi bir an önce sendikamıza göndermek ve toplu iş sözleşmesi sürecinin önünü açmaktır.

Hürriyet işvereni Demirören, Hürriyet gazetesinde örgütlenen Sendikamızın toplu iş sözleşmesi imzalamasını engellemek için üyelerimizi işten atmış ve hayali kadrolaşmaya gitmişken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da bu sendika düşmanlığını ifşa edememiş aksine ne yazık ki bu sürece ortak olmuştu. İstanbul İş Mahkemesinin verdiği bu karar, sendikamızın haklılığı ortaya koymuştur.

Hürriyet işvereninin yapması gereken ise bir an önce Sendikamız ile toplu iş sözleşmesi masasına oturması ve üyelerimizin taleplerine karşılık vermesidir. Bu karar, meslektaşlarımızın güvencesizliğe, düşük ücrete, baskılara teslim olmadan çalışabileceğini gösteren bir karardır. Bu karar, Türkiye medyasında sendikasız çalışmanın artık son bulabileceğini gösteren bir karardır.”

NE OLMUŞTU?

Hürriyet çalışanları 2019 yılında yaptıkları başarılı bir örgütlenme ile TGS’nin işyerinde çoğunluğa ulaşmasını sağlamıştı. Çoğunluğa ulaşmasının ardından sendika, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yetki başvurusunda bulunmuştu.

Bunun üzerine işveren 45 çalışan geriye dönük olarak işten çıkartılmış ve yine işyerinde geriye dönük hayali işe alımlar yapılmıştı. Bakanlık da TGS’nin yeterli çoğunluğu sağlamadığı yönünde tespitte bulunarak yetkiyi gasp etmişti.