Çalışmalar yarım kalabilir
Fotoğraf: AA

BirGün ANKARA

İktidarın erken seçim hazırlığının gölgesinde çalışmalarına yeniden başlayan ve EYT’yi yasalaştıran TBMM’nin, Mart ayı ortasında seçim kararı alınsa bile en erken 6 Nisan’a kadar aktif olarak çalışacağı ifade ediliyor. Ancak başta kurulma kararı alınan deprem araştırma komisyonu olmak üzere birçok çalışmanın yarım kalması bekleniyor.

Nisan ayının ilk haftasına kadar Meclis gündemindeki konuların tamamlanması bekleniyor. EYT’nin onaylanması ile birlikte Meclis’in öncelikli gündem maddesi, seçim paketi olarak da adlandırılan yapılandırma ve vergi düzenlemesi olacak. Düzenleme ile vatandaşların devlete olan tüm borçlarının yeniden yapılandırılması amaçlanıyor. Vergi afları da bu paket içerisinde yer alıyor. Teklife depremzedelerle ilgili düzenlemelerin de eklenmesi bekleniyor. Depremzede vatandaşlar, bazı vergilerden muaf tutulacak. Deprem bölgesindeki işverenlerin, çalışanlarına yapacağı maksimum 50 bin lira tutarlı nakdi yardımların, vergi ve sigorta priminden istisna tutulması sağlanacak. Yasayla devlete olan borçların yapılandırılması için tanınacak başvuru süresi, 30 Nisan’dan 31 Mayıs 2023’e uzatılacak.

Meclis’in bir diğer önemli gündem maddesi, deprem felaketine yönelik araştırma komisyonu olacak. İktidar, bu kapsamda kurulacak komisyonun seçime kadar çalışacağını iddia etse de bu durumun mümkün olmayacağı ifade ediliyor. Bu görüşe gerekçe olarak ise seçim takviminin başlayacak olması ve özellikle iktidar partisi milletvekillerinin büyük çoğunluğunun yeniden aday gösterilmeyecek olması gösteriliyor. Bu durumda birkaç toplantı yapabilecek komisyonun daha sonra “kadük” kalması bekleniyor.

İktidarın gündemden düşürmeyi tartıştığı bir diğer düzenleme ise başörtüsüne yönelik Anayasa değişikliği teklifi olacak. Buna göre, teklife sadece MHP’nin destek verdiğini bildiren iktidar kurmaylarının, gündemdeki diğer tekliflerin yasalaşması için bu teklifi “gelecek döneme” bırakabileceği öne sürülüyor.

GÜNDEMDEKİ TEKLİFLER

AKP’nin Meclis çalışmaları tamamlanmadan yasalaştırmak istediği teklifler arasında uluslararası anlaşmalar yer alıyor. Bu teklifler dışında Genel Kurul gündemine girecek teklifler ise Çevre Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ve Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı Kanunu Teklifi olacak.