Çambükü Köyü kadınlarından ‘hak, hukuk, adalet’ yürüyüşü
Amasya Çambükülü kadınlar, yeni yılda da mücadele vurgusu yaptı. (Fotoğraf: ANKA)

Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü Köyü'nün yaklaşık 800 dönümlük merasına yapılması planlanan Organize Sanayi Bölgesi (OSB) inşaatına karşı 73 günden beri direnen köylü kadınlar 2022 yılının son gününde yine “adalet” eylemi yaptı. Kadınlar, Amasya Valiliği'ne 'hatadan dönün' çağrısı yaptı. Direnişçi kadınlar, valilik tarafından kendilerine tahsis edilen mera alanına gitmek için yılın son günü 5 km yol yürüdü. Kadınlar “Bizim kaç senedir ıslah ettiğimiz, taşını topladığımız, yabani otları söktüğümüz, tarla haline getirdiğimiz arazimize dozerleri gönderdiler, bir hafta içinde kara toprak yaptılar" diye tepki gösterdiler.

ARAZİ UYGUN DEĞİL

Kendilerine tahsis edilen ve tarımsal üretim için üreticiler tarafından uygun olmadığı öne sürdükleri arazide konuşan direnişçi bir kadın yurttaş “Çambükü köyü olarak 2023’ün bize huzur getirmesini, toprağımızın bize bırakılmasını, adaletli davranılmasını devletimden istiyorum, bizi görsünler" dedi. Amasya Valiliği tarafından kendilerine verilen ve yaşam alanlarına uzak olduğuna dikkat çektikleri araziye doğru yürüyen kadın üretici şöyle konuştu: “Tarım Bakanı ne için var? Tarım Bakanı, köylüye, çiftçiye, üretmek isteyen kişilere, tarıma destek için yok mu? Onlara yardım etmek için yok mu? Bu Tarım Bakanı ne yapıyor? Neden Sanayi Bakanına tutup da tarım topraklarını, meraları veriyor? Vermesin, sahip çıksın bize."

HATA YAPTIK DEYİN

Bir diğer kadın üretici de “Sayın Valim, Çambükü olarak bize deyin ki ‘Biz hata yaptık, biz bu Çambükü köyüne zulmettik’. İnsan ne zaman hatasından dönerse o bir erdemdir" çağrısını yaptı.

***

2023 YILINDA DA MÜCADELE

Çambükülü kadınlar, çeşitli yerlerde yaşam alanlarının ve doğanın talanına karşı mücadele veren direnişçilere destek mesajı gönderdi. Kadınlar, “İkizdere, Akbelen Ormanları, Validebağ ve Kazdağları için adalet, Türkiye genelinde toprakları için mücadele edenler için adalet, Çambükü köyü için adalet, Yeşilırmak için adalet” sloganları atarak 2023’te de mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

***

İKİZDERE’DE DİRENİŞ ATEŞİ DEVAM EDİYOR

2 yıldan beri İkizidere’de Cengiz İnşaat’ın koruma altına alınan 250 vadiden biri olan Eskencidere Vadisi’nde yapımı devam eden taş ocağına karşı direnen İkizdereli yurttaşlar da mücadele kararlılığını dile getirdi. Direnişçilerden Dursun Baş yaktığı direniş ateşinin başında "Direniş varsa umut da var" dedi. ANKA