Sinan Bektaş adlı işçi, İstanbul Ataşehir’de yapımı süren cami ve kuran kursu inşaatındaki ilk iş gününde, yüksekten düşerek yaşamını yitirdi. Olay ardından ortaya çıkan bilgiler büyük bir ihmal olduğuna işaret ediyor.

Cami inşaatında iş cinayeti: İhmal var, muhatap yok!
Fotoğraf: BirGün

EMRE YILDIRIM

İstanbul Ataşehir’e bağlı Esatpaşa mahallesindeki cami ve kuran kursu inşaatında dün sabah 08.00 sularında yaşanan olayda işçi Sinan Bektaş, yaklaşık 4 metre yükseklikten bina temelinde moloz dolu halde bulunan yere düştü. Bektaş, çağrılan ambulansla hastaneye kaldırıldı ancak kurtarılamadı. İddiaya göre yaşamını yitiren Bektaş’ın ilk iş günüydü.

BirGün’e konuşan mahalle sakinlerinin anlattıkları ihmaller zincirini gözler önüne seriyor. “İnşaat ve çevresindeki çalışmalar gerekli tedbir ve önlemler alınmadan yürütülüyordu. Her gün düşme tehlikesi ile karşı karşıya gelinen bir şantiye alanı var. Bu durumu gerekli kurumlara defalarca bildirmemize rağmen hiçbir adım atılmadı. İnşaatın çevresinde ise konulması zorunlu olan bilgi tabelası ve uyarıcı levha bulunmuyor.”

HERHANGİ BİR TEDBİR YOK

Yine mahalle sakinlerinin aktardığı bilgiye göre iş cinayetinin yaşandığı andan itibaren şantiye alanı terk edildi. Ve iki gündür hiçbir inceleme yapılmadı.

BirGün’ün Ataşehir Belediyesi kaynaklarından edindiği bilgilere göre, inşaat alanında yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nda. Bilgi almak için aradığımız Ataşehir İlçe Müftülüğü meseleyi bildiklerini fakat bilgi vermeyeceklerini bildirerek telefonu kapattı.

Caminin yapım işlerini yürüten Hacılar Camii ve Kuran Kursu Yaptırma Yaşatma Derneği’ni defalarca aramamıza rağmen hiçbir yetkiliye ulaşılamadı.

HALKIN TEPKİSİ İNŞAATINI DURDURAMAMIŞ

Yurttaşlar geçtiğimiz yıl onlarca ağaç ve yeşil alan yok edilerek yapımı başlanan cami ve kuran kursu inşaatına karşı imza kampanyası başlattıklarını ancak tüm itirazlara rağmen inşaat sürecinin başlamasına engel olamadıklarını söylüyor.

Ayrıca yakın zamanda aynı şantiye içerisinde yapımına başlanan kapalı otopark inşaatının kazıları sırasında Hacılar Camii Sokak’ta büyük bir göçük meydana gelmiş ve yolun yarısına yakını çökme nedeniyle yok olmuş. Ancak yolda oluşan hasar onarılmadan inşaat kaldığı yerden devam etmiş. Etrafında yalnızca birkaç tahta çit çevrilerek sözde güvenlik önlemi alınmış.

Fotoğraf: BirGünFotoğraf: BirGün