Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinden camilerin onarımı için ayrılan 103 milyon lira için “cüzi miktarda bir yardım” dedi. Oktay, bu paranın büyük kısmının üniversite camilerine harcandığını ve bunların cemaatinin de öğrencilerden oluştuğunu söyledi

Camilere 103 milyonluk yardım 'az' geldi!

HÜSEYİN ŞİMŞEK huseyinsimsek@birgun.net

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Cumhurbaşkanlığı’nın Bütçe Kesin Hesap ve Sayıştay Denetim Raporu’nun görüşmeleri sırasında milletvekillerinin yönelttiği ve yanıtlanmayan sorulara Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yazılı yanıt verdi.

CHP Milletvekili Sibel Özdemir, Cumhurbaşkanlığı’na yönelttiği soruda, Cumhurbaşkanlığı bütçesinden 8 milyon TL, Diyanet bütçesinden ise 103 milyon TL’nin “kar amacı gütmeyen kuruluşlara” kalemi için ayrıldığını belirterek, bu tutarın kullanıldığı yerleri sordu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Özdemir’e gönderdiği yanıtta, 103 milyon TL’nin cami onarımları için kullanıldığını ifade etti. Diyanet’in cami onarımları için bir yönergesi olduğunu, bu yönerge gereği cami onarımı yapılan kuruluşlara yardımda bulunulduğunu bildiren Oktay, “Cami inşaat ve onarımları, yurt genelinde şahıs, dernek, vakıf gibi kuruluşlar tarafından yaptırılmaktadır. İlgililerin, ‘Dernek, vakıf, birlik, kurum, kuruluş, sandık ve benzeri teşekküllere Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinden yardım yapılması hakkında yönerge’ gereği Diyanet’e müracaat etmeleri durumunda bütçe imkanları nispetinde acil ihtiyaçların giderilmesi için cüzi yardımlar yapılabilmektedir. Bu yardımların yapıldığı inşaatların çoğu üniversite kampus camileridir. Söz konusu camilerin cemaati öğrenciler olduğundan, bütçenin bu kaleminden yardım yapılmaktadır” dedi.

Oktay, Cumhurbaşkanlığı bütçesinden ayrılan 8 milyon TL ile ilgili ise bilgi vermedi.

***

11 ayda bir toplantı

HDP Milletvekili Erol Katırcıoğlu ise Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın bünyesindeki Basın Kartı Komisyonu’nun kaç gazetecinin başvurusunu reddettiğini sordu. Oktay, komisyonun çalışma şekli ile ilgili de sorular yönelten Katırcıoğlu’na “eksik” yanıt verdi. Basın Kartları Yönetmeliği gereği yılda en az üç kez toplanması gereken komisyonun bu yıl yalnızca bir kez toplandığını belirten Oktay, kaç gazetecinin basın kartı başvurusunun kabul edilmediğine yönelik soruyu ise yanıtsız bıraktı.