Yıllar önce Çamhhemşin Fırtına Vadi-si'nde yapımına ba

GENCAĞA KARAFAZLI RİZE
Yıllar önce Çamhhemşin Fırtına Vadi-si'nde yapımına başlanan hidroelektrik santralına (HES) karşı mücadele veren yöre kadınları santral yapılacağı iddialarının yeniden ortaya atılması ile birlikte mücadellerine kaldıkları yerden devam ediyorlar. Çamlıhemşinli kadınların geçen dönemde başlattıkları mücedele benzeri olmayan yöntemler içeriyordu. Çamlihemşinli kadınlar daha önceki yıllarda "Santral yapımına karşı çıkmayan eşlerimizi boşayacağız!" diyerek yapılması planlanan HES'e karşı eşlerinin daha duyarlı olmasını sağlamışlardı. Çamlıhemşinli kadınlar şimdi eylemlerine kaldıkları yerden devam ediyorlar.

'VALLAHİ BOŞARIM!'
Fırtına Vadisi Doğa Alabalık Çiftliği'nde eşleri ve çocukları ile birlikte gelen Çamlıhemşinli kadınlar ve İnsan Hakları Derneği Rize Şubesi yöneticileri, tulum eşliğinde horon ederek olası bir santral yapımını protesto ettiler. Kadınlar bu eylemle de kalmayarak geçtmişte olduğu gibi yeniden eşlerine şu çağrıda bulundular: Bu cennet vadinin yok olmasına karşı çıkmazsanız sizi boşayacağız. Bütün ilişkilerimizi keseceğiz! Yıllar sonra Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu (EPDK)

Fırtına Vadisi Deresi'nde HES yapılabilmesi ile ilgili olumlu görüş belirtmesi üzerine başta yöre halkı olmak üzere çevreci kuruluşlar da harekete geçti. Yöre halkı adına açıklama yapan muhtarlar Atila Güner ve Mustafa Me-moğlu, "Yargı kararları ortada dururken EPDK bu vadide santralların yapılması konusunda olumlu görüş bildirmesi yargı karalarının yok saymak anlamına gelir. Bizler bu cennet vadinin yok olmasına asla müsaade etmeyeceğiz," dedi. Eyleme Rize İHD yöneticileri de destek verdi.

» Korunması şart!
BİRÇOK
grubun ve yöre halkının 1988 yılından beri santral projesine karşı çıktığı bu vadi, Rio Sözleşmesi'ne göre koruma altına alınan 200 ekolojik bölgeden biri. Dünyaca ünlü Kaçkar Dağ-ları'nın kuzey eteklerinde yer alan ve çok dik yamaca sahip bu vadide, 537 odunsu bitki, 109 kuş, 23 memeli, 21 sürüngen türüne ev sahipliği yapan dünyadaki ender vadilerden biri olan Fırtına Vadisi'nin bir diğer özelliği ise dünyada sadece Kanada'da bulunan pullu denizalasının ana vatanı olması. Fırtına Vadisi ayrıca Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından Avrupa'da acil korunması gereken, 100 sıcak noktasından biri ilan edildi.