Çanakkale'de yapımı tamamlanan Depo Gazından Elektrik Üretim Tesisi düzenlenen törenle açıldı.

Çanakkale’de depo gazından elektrik üretim tesisi açıldı

BirGün EGE

Çanakkale, Kepez, Lapseki, Umurbey ve Çardak Belediyeleri ile Çanakkale İl Özel İdaresi’nin yer aldığı Çanakkale Katı Atık Yönetim Birliği (ÇAKAB) ile SUEZ Çanakkale RR Atık Hiz. A.Ş arasında imzalanan imtiyaz sözleşmesi doğrultusunda hayata geçirilen ve EKAY projesi kapsamında yapımı tamamlanan Depo Gazından Elektrik Üretim Tesisi, bugün düzenlenen törenle açıldı.

"ÖRNEK BİR PROJEYE DAHA İMZA ATILDI"

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “16-17 yıl önce Çanakkale’nin çöp toplama alanı şimdiki Üniversitenin Terzioğlu yerleşkesinin bulunduğu bölgede idi. Senede bir kez en az yangın çıkar, koku dayanılmaz noktadaydı. Çanakkale’de sağlıklı bir çöp depolama alanı yaratma ihtiyacı ortaya çıktı. Göreve başladığımda AB destekli Çevre Yatırım projelerinin kabulüne başlandı. 260 proje ile yarıştık Hibeden faydalanma hakkını ise Türkiye’de sadece Çanakkale Belediyesi ve Kuşadası Belediyesi kazandı. O günlerde başlayan Katı Atık yönetimi bugün gurur duyduğumuz bir noktaya ulaşmıştır. Bugün burada ÇAKAB, Altaş ve Suez firmalarının destekleriyle örnek bir projeye daha imza atıldı” dedi.

Çanakkale’nin dört bir yanının ormanlar deniz ve tarihi mekânlar ile çevrili olduğunu vurgulayan Gökhan, “Hepimizin bildiği gibi Çanakkale’de çöp depolama alanı büyük sorun. Bir yanımız deniz, bir yanımızda ormanlık alanlarımız var. Bir de bunların yanında biraz ötemizde de milli parklar var. Nereye elimizi atsak bir karşıtlıkla karşı karşıya kalıyoruz. Bu bölge eski bir maden sahası olduğu için tahsis almamız kolay oldu. 35 yıllığına bu alanın kullanım hakkını elde ettik. Burada biriken çöplerin ancak yüzde 8’ini şu anda dönüştürebiliyoruz. Gelen çöpler içinde ayrıştırılabilir çöpler var. Ayrışmadan gelen çöplerin dönüşüm oranı yüzde 8. Şimdi yeni bir teknoloji olduğunu öğrendik; bu alanda çöp ayrıştırma tesisini de yaparsak, gelen çöplerin ayrıştırılması kolaylaştırılacak. Bu tür çevre yatırımları ile çöp depolama alanını sorununu önümüzdeki en az 15 yıl boyunca çözmüş oluyoruz. Yeni teknolojiler geliştikçe yatırımlar devam edecek. Ülkemizin kaynaklarını en iyi şekilde kullanmak zorundayız. O yüzden buranın kurulmasında katkısı olan herkese, geçmiş ve şimdiki belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

"HEDEFİMİZ YÜZDE 100 GERİ DÖNÜŞÜM"

SUEZ Çanakkale RR Atık Hizmetleri A.Ş Genel Müdürü Metin Suadiyeli, “ÇAKAB birliği ile Suez Çanakkale Atık Hizmetleri RR arasında 2 Ocak 2019 tarihinde 29 yıllık imtiyaz sözleşmesi imzalanmış, bu sözleşme ile Entegre Katı Atık Yönetim Tesisleri sırasıyla hayata geçirilmeye başlanmıştır. Bugün Depo Gazından Yenilenebilir Elektrik Üretim tesisinin ilk bölümünü işletmeye almış bulunuyoruz. İlgili bakanlıklardan 3,6 MW’lık üretim lisansı almış ve ilk etapta bugün 1,2 MW gücünde bir tesis kurduk. Bakanlık kabulü ile de işletmeye almış bulunuyoruz. 29 yıl boyunca sürecek işbirliği ile Çanakkale’de atık yönetimini kuracağımız tesislerle sürdürmeye devam edeceğiz. Yeni gelişen teknolojileri de burada uygulayarak önümüzdeki yıllarda Çanakkale’nin katı atık yönetiminde hedefimiz yüzde 100 geri dönüşümdür” dedi.