Çanakkale’de ekoloji ve direniş konuşuldu

ANIL VARLI

HAZİRAN Hareketi Çanakkale Meclisi tarafından yapılan ‘Kent Ekoloji ve Direniş’ paneline halkın katılımı yoğun oldu. Türkan Saylan Sosyal Tesisleri’nde gerçekleşen panele, CHP Genel Başkanı Orhan Sarıbal, Çanakkale Belediyesi Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay ve TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Üyesi ve Çevre Mühendisi Cevahir Efe Akçelik konuşmacı olarak katıldı.

YILLARDIR SÜREN MÜCADELE

Panelde ilk sözü Orhan Sarıbal aldı. Sarıbal, ‘tek adam rejiminin kimyasının Haziran isyanıyla bozulduğunu’ ifade etti. Sarıbal: “Bu ülkenin bütün mücadeleci, devrimci, yurtsever güçlerini ortak mücadelede birlikte olmaya davet ediyoruz. Taşın altına el koymak değil, elimizin ve vücudumuzun kapılacağı bir dönemden geçiyoruz. Büyük fotoğraf emperyalizm, küçük fotoğraf onun yerli işbirlikçileri… En önemlisi kimlerle mücadele ettiğimizi biliyoruz” dedi.

Ardından sözü İrfan Mutluay aldı. Mutluay konuşmasında: “Bölge nüfusunun yarısından fazlası tarımdan geçimini sağlıyor. Bölgemizde doğaya saldırı 1990’larda termik santrallarla başladı. Mücadele de o dönemde başladı. Bu mücadele içinde 6O’a yakın mahkeme, iki büyük köylü mitingi ve çok sayıda basın açıklaması yapıldı. Son olarak 26 Temmuz’da Kazdağları kirazlı/Balaban mevkiinde su ve vicdan nöbeti başladı. Zamanla tüm yurttan insanın katıldığı bu direniş ilk başlarda çok az kişiydi. Daha sonra on binlerce kişinin katıldığı mitingler yapıldı. Yerel direnişlerle doğamızı korumaya devam edeceğiz” ifadelerini kaydetti.

Son sözü alan Cevahir Efe Akçelik ise Cerattepe, Yırca, Kuzey Ormanları, Yeşil Yol, Kuzey Dakota gibi büyük çevre mücadelelerinden örnekler anlattı. Akçelik, doğaya saldırıları, “Özelleştirme, ticarileştirme, kuralsızlaştırma, sermaye lehine piyasayı düzenleme” olarak dört başlıkta topladı.

Akçelik, “Emperyalizm ve yerli işbirlikçileri dünyanın her yerinde aynı şekilde doğayı bir mera olarak görüp saldırıyor. Ülkemizde ise özeleştirilecek fabrika neredeyse kalmadığı için AKP’nin doğa saldırısına yoğun biçimde devam edeceğini görüyoruz” dedi.

Yerel direnişlerin birleştirilmesi gerektiğini de vurgulayan Akçelik, sözlerini: “Artvin de Kazdağları için ses verirse sorunlara lokal değil genel bakarsak başarıya ulaşırız” ifadeleriyle sonlandırdı.

Son olarak Haziran Hareketi adına söz alan Serhad Savaş, “Herkesin katılabileceği kadar basit, emperyalizmi ve yerli işbirlikçilerini kovacak kadar güçlü bir hareket” yaratmanın arayışları içinde olduklarını söyledi.