Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'a 'hakaret ettiği' iddiasıyla tutuksuz yargılanan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu beraat etti. Kaftancıoğlu'nun 1 yıl 2 aydan 2 yıl 4 aya kadar hapsi isteniyordu.

Canan Kaftancıoğlu "Fahrettin Altun'a hakaret" davasında beraat etti

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'a 'hakaret ettiği' iddiasıyla tutuksuz yargılanan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, hakkında hapis cezası istenen davada beraat etti.

Kaftancıoğlu'nun 'kamu görevlisine alenen hakaret' suçlamasıyla Anadolu 40. Asliye Mahkemesi'nde devam eden yargılamasında beraatine karar verildi.

DHA'nın aktardığına göre, Anadolu 40. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz yargılanan Canan Kaftancıoğlu katıldı. Duruşmada taraf avukatları hazır bulundu. Şikayetçi avukatı Canan Kaftancıoğlu'nun üzerine atılı suçu işlediğini belirterek cezalandırılmasını talep etti. Savcı daha önce verdiği mütalaayı tekrar ettiğini söyledi.

KAFTANCIOĞLU: HAKARET ETMEDİM

Canan Kaftancıoğlu savunmasında suçlamayı kabul etmediğini belirterek, "Bütün vakıf arazileri 2 yıllığına kiraya verilirken, katılana 10 yıllığına kiraya verilmesi devletin nüfuzunu kötüye kullanmaktır. Ben kendisine hakaret içeren sözler söylemedim ki, hakaret etmiş olayım. İlçe başkanımız yargılanmış ve beraat etmiştir. Katılan tarafından kaçak inşaat yapılmıştır. Söz konusu yapının kaçak olduğu anlaşıldıktan sonra, yıkımına müteakip aynı gün sözleşme yapılmıştır. Ben katılan tarafa kesinlikle hakaret etmedim. CHP İl Başkanı olarak 16 milyon İstanbullunun iradesiyle, boğazın öngörünümünde olan bir araziye çivi bile çakmanın yasak olduğu bir durumda, katılan tarafından yapılan kaçak yapıyı kamuoyuna duyurdum. Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum" dedi.

"MÜVEKKİLİMİN YAPMIŞ OLDUĞU AÇIKLAMA ELEŞTİRİ MAHİYETİNDEDİR"

Kaftancıoğlu'nun avukatı ise "Vatandaşlar tarafından belirtilen arazide kaçak yapı yapıldığı ihbarı üzerine, ekipler belirtilen mahalleye giderek uyarı yapmışlar, katılan taraf da kaçak yapıyı yıkmıştır. Sözleşme yapılarak belirtilen arazi 10 yıllığına kiralanmıştır. Müvekkilimin yapmış olduğu açıklama eleştiri mahiyetindedir. Muhatabın üst düzey bir bürokrat olduğu düşünüldüğünde, eleştirinin sert olması da kaçınılmazdır. Müvekkilimin beraatini talep ederiz" ifadelerini kullandı.

Karar öncesi son sözü sorulan Canan Kaftancıoğlu, "Ben gerçekleri söylemek dışında bir şey yapmadım" diyerek beraatine karar verilmesini istedi.

Mahkeme Kaftancıoğlu'na isnat edilen 'Kamu görevlisine alenen hakaret' suçunun yasal unsurlarının oluşmadığını belirterek beraatine karar verdi.

KAFTANCIOĞLU'NDAN İLK AÇIKLAMA

Kararın ardından sosyal medya hesabından açıklama yapan Kaftancıoğlu, Altun'un evinin yanında kaçak biçimde inşa ettirdiği pergolaya atıf yaparak, "Bir pergolacı, bir pergolacıya gel beraber bir pergola yapalım sonra da yıkalım demiş :) Tekerleme bu kadar…" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Kaftancıoğlu, 14 Nisan 2020’de İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Üsküdar’daki evinin yanında usule aykırı yapılaşma olduğuna dair kamuoyuna yansıyan iddialarla ilgili açıklama yapmış, Kaftancıoğlu hakkında kullandığı ifadeler gerekçe gösterilerek, 'kamu görevlisine alenen hakaret' suçlamasıyla Anadolu 40. Asliye Mahkemesi'nde dava açılmıştı. Hazırlanan iddianamede Kaftancıoğlu'nun üç ay on beş günden iki yıl dört aya kadar hapisle cezalandırılması isteniyordu.

Savcı, esas hakkındaki mütalaasında Kaftancıoğlu'nun sosyal medya hesabındaki paylaşımında Altun’a yönelik 'kaçak iş yapmak, kaçak işler peşinde koşmak, dolandırıcılık, görevden dolayı nüfuzu kullanmak' şeklindeki söylemlerin düşünce açıklaması kapsamında dile getirilmesinde zorunluluk bulunmayan, incitici ve tahkir edici söylemler olduğunu ileri sürmüştü.

Mütalaada, ifade özgürlüğünün mutlak ve sınırsız olmadığı, bu hak kullanılırken bireylerin hak ve özgürlüklerini ihlal edecek tutum ve davranışlardan kaçınılmasında zorunluluk bulunduğu kaydedilmiş, 'hakaret' eyleminin sabit görüldüğü iddia edilerek Kaftancıoğlu'nun 1 yıl 2 aydan 2 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.