Devrim Uyanış Konseyi, Cancavid güçlerinin lideri olan Sudan hükümetinin yanında yer alarak Darfurlu ayrılıkçılara işkence yapmakla suçlanan Musa Hilal’in tutuklandığını açıkladı

Cancavid liderine tutuklama

Sudan ordusuna bağlı “Acil Destek Güçleri” (ADG) “dış güçlerin desteğinde bir komplo tertibinde parmağı olduğu” suçlamasıyla “Devrim Uyanış Konseyi” Başkanı Musa Hilal ve aralarında yardımcısı olan oğullarının da bulunduğu 3 kişiyi tutukladığını açıkladı. Hilal, Cancavidler olarak bilinen Müslüman milislerin lideri olarak biliniyor.

Sudan resmi haber ajansı SUNA’nın haberine göre ADG Komutanı Muhammed Hamdan Hamideti, Musa Hilal ve yardımcılarının girdikleri çatışmalar nedeniyle tutuklandıklarını, Darfur’un kuzeyindeki çatışmasız bölgede hükümet güçlerinden bir komutanın ve 9 askerin bu çatışmalarda öldürüldüklerini söyledi.

Hamideti “Musa Hilal ve yardımcısı olan 3 oğlunu General Abdurrahim Cuma ve çok sayıda ADG askerinin ölümüne sebep oldukları için tutukladık. Musa Hilal Sudan’a karşı dış mihrakların hazırladığı bir komploya karışmakla suçlanıyor. Yabancı uyruklu bir kişi, Musa Hilal grubuyla bağlantılı olarak yakalandı. Kişinin üzerinde gelişmiş iletişim araçları bulundu. Darfur’un güvenlik ve istikrarını sarsma çabasında olan –ismini veremeyeceğimiz- yabancı kişilerle olan ilişkileri ortaya çıktı. Biz ADG olarak bedeli ne olursa olsun devletin prestijini ve güvenliğini sağlamak konusunda ona zarar verecek kişilere karşı acımasız olacağız. Kontrolün sağlandığı bölgeler istikrara kavuştu. Hızlı destek güçleri orada görevlerini tam olarak yerini getirdi” dedi.
Musa Hilal Darfur isyancı kuvvetleri ile yapılan savaş boyunca Sudan Hükümetinin en baştaki destekçilerinden oldu. Güçleri “Cancavid” olarak biliniyordu ve Darfurlu ayrılıkçılara karşı işkence yapmakla suçlanıyordu. Taraftarları onun Darfurlu ayrılıkçılara karşı Sudan Hükümetinin yanında savaşan “Sınır Muhafızları” güçlerine komutanlık ettiğini söylüyorlardı. Öte yandan Hartum’la aralarında görüş ayrılığı çıkan Sınır Muhafızları Cancavidler ile birleşerek “Devrim Uyanış Konseyi” adıyla muhalif bir örgüte dönüştü.

Geçen günler içinde “İstikrarlı Bölge”de çıkan çatışmalarda Sudan ordusuna bağlı ADG’li bir general ve 9 asker öldü. Sudan yönetimi 6 Ağustos’ta silah, mühimmat ve sivillerin kullandığı ruhsatsız silahları toplamak için bir operasyon başlatmış, onlara en yakında bulunan polis ya da asker noktalarına bu operasyon dahilinde zikredilen silahlarını teslim etmeleri emrini vermişti. Teslim etme konusunda tereddüt edenleri ise güç kullanarak teslim etmeye zorlamıştı. Musa Hilal güçleri ise silahlarını teslim etmeyi reddetmiş, ADG’ye katılmayı reddederek, tersine ADG silahlarını bize teslim etmeli demişti.