Yalova’da Sefine Tersanesi adlı şirkette ihmalkârlık yüzünden gerçekleşen iş cinayetine ilişkin tersane çalışanı Demiral “Arbede çıkan yerde kim varsa işten çıkarıldı. Hiçbirine ulaşılamıyor” dedi.

Canın değeri yok, tek dertleri para
Ölümünün ardından işçiye emniyet kemeri takılmak istenmişti.

Fevzi Efe SEKİTMEZ

Yalova’da Binali Yıldırım’ın oğullarının ortak olduğu iddia edilen Sefine Tersanesi’nde bir iş cinayeti daha yaşandı. Daha önce benzer bir durumla hayatını kaybeden 35 yaşındaki Kemal Keskin’in çalıştığı şirkette bir kişi daha öldü. 19 yaşındaki Yasin Demirdağ çalıştığı sırada yüksekten düşerek hayatını kaybetti.

Olayın hemen ardından ölen işçiye emniyet kemeri giydirilmeye çalışıldığı iddia edildi. DİSK Limter-İş sendikasında örgütlü tersane işçileri, iş güvenliği uzmanlarının düşen gence yardım etmek yerine işveren kafasıyla hareket ederek emniyet kemeri giydirilmeye çalıştığını söyledi. Çalışanların durumu görerek müdahale etmek istemesiyle iş güvenliği uzmanlarıyla aralarında arbede çıktı.

İşçiler kaza günü Demirdağ’a çelik halat yerine ip halat verildiğini ve onun kopması sonucu yüksekten düşerek hayatını kaybettiğini söyledi.

PATRONLAR PERVASIZ

Bu tarz olayların eskiden beri yaşandığını söyleyen DİSK Limter-İş Genel Başkanı Kamber Saygılı, “Yaşanan olay aslında sık sık karşı karşıya geldiğimiz bir olay. İşçi eğer kaza geçirmişse bir çarpma yaşanmışsa en yenisinden demir ayakkabılar ve baretler giydirilemeye çalışılması daha önce de gerçekleşti. Biz sendika olarak buna karşı mücadelemizi sürdürüyoruz. Yalova Altınova Tersane bölgesinde yaşanan bu olaylar 2000’li yıllarda Tuzla Tersanesi’nde yaşanan olaylarla çok benzerlik gösteriyor. Patronlar çok pervasız ve siyasal iktidardan çok büyük bir güç alıyorlar. Hayatını kaybeden işçimiz sendikalı değildi bu durum sendikalaşama ve örgütlenmenin önemini acı bir şekilde de olsa gösterebiliyor” dedi.

Olayın takipçisi olduğunu söyleyen Saygılı, “Şu anda iş güvenliği uzmanları veya patronlar hakkında bir soruşturması açılmadı ama biz bunun takipçisi olmaya devam edeceğiz. İş güvenliği uzmanı arkadaşımızın yapmış olduğu son derece yanlış hareketin emrini veren patron aslında. Birileri bu durumlara önayak oluyor biz teknik çalışanlar yerine tersane müdüründen şikâyetçi olma taraftarıyız” diye konuştu.

Arbedede olan bütün işçilerin işten çıkartıldığını ve olayın üstünün kapatılmaya çalıştığını söyleyen tersane çalışanı Hakkı Demiral, “Olay gününde işçi arkadaşlarla görüştüm; kimisi ‘Uygunsuz kemer verilmiş, halata takılı kancası yoktu’ kimisi ise ‘Emniyet kemeri yokmuş’ diyor. Durumu gören ve müdahale etmek isteyen işçilerle iş güvenliği uzmanları arasında çıkan arbedede kim varsa işten çıkartmışlar. İşten çıkartılan işçilere ulaşılamıyor şuanda. Patronun tehdidine maruz kalmış olabilirler diye düşünüyorum. Emniyet kemeri ister takılı olsun ister takılmasın sorun aslında daha büyük. Orada bir kaza yaşanmışken işçiye müdahale etmek yerine işveren kafasıyla şirketi kurtarmaya yönelik bir davranış gerçekleşiyor. İlkyardım yapılsa veya bir sağlık ekibi çağrılsa belki de Yasin arkadaşımız kurtulabilirdi” ifadelerini kullandı.

Demiral şunları söyledi: “İşe girerken birçok belgenin altına imza atılıyor. Bu belgeler iş güvenliğiyle ilgili eğitim ve güvenlik donanımları konularını içeriyor fakat sadece prosedür icabı yapılıyor. Ne eğitim durumu ne donanım durumu takip ediliyor. Can alıcı sermaye güçleri sadece paralarının devamlılığını umursuyorlar.”

RAPOR VERİLDİ

Savcının “Ramak kala raporu” verdiğini sonrasında açıklama yapmadan gittiğini iddia eden Hakkı Demiral şunları dile getirdi: “İskele teslimi alınmış mı? Çalıştığı yerde yaşam alanı var mı? Bunlar hep sorulması takip edilmesi gereken şeyler. Savcılık gelmiş ‘Ramak kala raporu’ diye bir ceza kesmiş. Ramak kala diye bir ceza yoktur olayda. Ramak kala demek kazayı geçirmekten son anda kurtulmak demektir bu olayda bir ölüm var bir cinayet var. Savcılık herhangi bir açıklama yapmadan sadece tutanak tutup gitmiş. İşyerinde şu an çalışma devam ediyor iş durmadı. İnsan hayatını o kadar umursamıyorlar ki cinayetin hemen ardından çalışmaya devam ediyorlar. Bu koşullardan kurtulmanın yolu örgütlenmek ve işçiler olarak kötü çalışma koşullarına karşı beraber hareket etmek.”

***

RAMAK KALA RAPORU NEDİR?

İşyerinde yaşanan kazada çalışanın, işyerinin veya iş ekipmanının herhangi bir hasar almadığı fakat gerçekleşme potansiyelinin olduğu durumlarda verilen ramak kala raporu, işyerinde sık karşılaşılmayan durumlarda sorunların iyileştirilmesi için verilen bir rapordur. Yaşanan olayda bir kişi kaza tehlikesi atlattıysa fakat herhangi bir yara almadıysa ramak kala raporu uygulanabilir.