“Halkımıza söz vermiştik; bu sözü bu dönem de tutacağız ve Çankaya’nın farkını ortaya koyacağız. Geçmişimizin birikimi ile geleceği kurma irademizle çalışmaya devam edeceğiz”

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen: Geleceği inşa ediyoruz

BURCU CANSU burcucansu@birgun.net

Çankaya, CHP’nin başkan adayını ilk açıkladığı belediyelerden biri. Yaklaşık dört yıldır Çankaya’yı yöneten Alper Taşdelen yeniden aday. Taşdelen’le Çankaya’yı, yaptıklarını ve hedeflerini konuştuk.

► Öncelikle geçen dönemi değerlendirmek istiyoruz. Kendinize nasıl bir not verirdiniz?
Kuşkusuz değerlendirmeyi Çankayalılar yapacak. Onların kararı, bize dair düşünceleri her şeyden önemli. Bununla birlikte önemli işler başardığımızı da düşünüyorum.

Göreve geldiğimizde planlı, programlı; öncesinde 1 yılı aşkın bir süre aday olmayı düşündüğüm andan itibaren çalışmalara başladık. Adaylığım seçime kısa bir süre kala kesinleşmişti. Ama biz öncesinden hazırlanmış olduğumuz için hiç zorlanmadık. Mahalle mahalle anket yaptırmıştım. O anketlerle de sorunları tespit etmiştik. Hiç vakit kaybetmeksizin hemen düğmeye bastık ve ilk günden itibaren çalışmaya başladık. Anketlerde çıkan taleplerle kendi tespitlerimizi harmanlayıp ilk günden kontağı çevirdik.

► Çankaya zor bir ilçe. Eğitim düzeyi yüksek, talepleri farklı vatandaşların yaşadığı bir yer. Bu durum sizi nasıl etkiliyor?
Doğru. Çankaya eğitim seviyesi en yüksek ilçelerden bir tanesi. Yerel yönetimden beklentileri ve talepleri yüksek. Ama bu aynı zamanda avantaj. Ortak dili yakalamak çok daha kolay oldu.

Bir de devletin temsil edildiği ilçe Çankaya. Yani bir yabancı cumhurbaşkanı, başbakan ziyarete gelip ülkesine döndüğünde ‘Türkiye nasıl bir yer?’ diye sorulduğunda aslında anlattığı yer Çankaya. O açıdan da çok özenle çalışılması gereken bir ilçe. Attığımız her adımda aldığımız her yatırım kararında bu sorumluluk içinde davrandık.
Bir de şöyle bir hedefim vardı: CHP Başkan adayı olarak sadece ideolojik anlamda siyasi münazaralarla oy verilen değil, belediye hizmetlerinden memnun oldukları için gönül rahatlıkları ile oy verdikleri bir seviyeye gelmek. Amacım buydu. Hem oy veren seçmenlerimizin haklarını teslim etmek anlamında bu önemliydi, ikincisi de bize oy veremeyen AKP’li ve MHP’li yurttaşlarımızın da oyunu almak gerekli. Bir kişi oturduğu koltuktan güç almak yerine oturduğu koltuğa güç verirse, halktan o karşılığı alırsa başarılı demektir. Önemli olan Çankaya’da bu başarıyı elde etmekti. O nedenle de çok çalıştık. Geldiğimiz noktada da bu hedeflere ulaşmış olmanın mutluluğunu yaşıyorum.

► Her kesime ulaştığınızı düşünüyor musunuz?
Büyük ölçüde ulaştığımızı söyleyebilirim. Sokaktan aldığım tepkiler de bunu gösteriyor. Sadece CHP seçmeni değil farklı partilere de oy verenler sevgisini göstermekte cimri davranmıyor.

Biz çalışmalarımızda üç ayaklı bir yapı kurduk. En başta anlattığım süreçlerin sonunda, bir tanesi Çankaya’da eksik olan büyük tesis ve proje anlamındaki eksikleri gidermek. İkincisi arka sıradaki yurttaşlar, arka sıradakiler olarak nitelediğim yoksul, yoksun, ezilen kesimler onlara ulaşmak. Üçüncüsü de görev tanımımız içerisinde olmasa da hizmet vermek, boşluk bırakmamak.

cankaya-belediye-baskani-alper-tasdelen-gelecegi-insa-ediyoruz-537557-1.



Birincisi tesisler, projeler anlamında belediye tarihinin en büyük yatırım programını gerçekleştirdik yani benim dönemden önceki 1984-2014 yılları arası Çankaya Belediyesi’nin yaptığı yatırımlardan daha fazla yatırımı hayata geçirdik. Hem nitelik olarak hem de nicelik olarak. 7 kreş, 4 kültür merkezi, öğrenci yurdu, yüzme havuzu, kapalı buz pateni salonu, 14 Çankaya evi, 7 bahar evi, 70’i aşkın park, 700 bin metrekare yeni yeşil alan yarattık. Bütün bu tesisler ve projeler, anketlerde belirlediğimiz, sorunların ve taleplerden seçilmiş bilinçli tercihlerdir. Bir mahallede kreş isteniyorsa, o kreşi oraya yaptık. İhtiyacı gördük oraya yaptık. Geçtiğimiz ay Zübeyde Hanım Sosyal tesisimizi açtık. Öyle bir tesis büyükşehir belediyesinin dahi yok. Yaptığımız her iş ilçe belediyesi boyutunun üzerine çıktı ve bu eksikleri giderdik. Kreş ihtiyacı bitti, kültür merkezi ihtiyacını bitirdik, önümüzdeki ay Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Merkezi’ni açıyoruz. Mülkiye Kültür Merkezi’ni 4 Aralık’ta açacağız. Öğrenci Yurdu ilk oldu. Çankaya evlerinde göreve geldiğimizde 3800 kursiyer vardı şuan 32 bin kursiyer var. Açtığımız parklar, İsmet İnönü Parkı 60 dönüm, bunlar ilçe belediyesinin üzerinde işler. 312 eski parkı da yeniledik. Elimizdeki eski kreşler, Çağdaş Sanatlar Merkezi, Vedat Dalokay Nikah Sarayı gibi elimizde olan bütün tesisleri de yeniledik. Diğer konu, tesisleri, parkları yapabilirsiniz, asfaltı yenileyebilirsiniz. Bunların hepsini yapacaksınız ama belediyecilik insana dokunma işi. Bizim sosyal demokrat belediyecilik anlayışımız önce insan. İnsana dokunmak, insanların gönüllerini kazanmak. Dertlerine derman olmak. Sosyal belediyecilik anlamında da çok ciddi örnekleri hayata geçirdik. Arka sıradakiler olarak nitelendirdiğim yoksullara, yoksunlara çok ciddi el uzattık. Belki de 12 Eylül’den sonra ilk defa sosyal demokratlar olarak Çankaya’da o mahallelere bu anlayışla gittik. En az oy aldığımız mahellere yöneldik Halk art uygulamasına başladık. Banka kartına her ay 400 lira yükleyip evin kadınına veriyoruz. Hiç kimse bu yarımı görmez. 1500 haneye ulaştık. 65 bin vatandaşa benzer katkılarda bulunduk.

Görvimiz olmadığ halde ilçemizde bulunan eğitim kurumlarına, ibadethanelerine her türlü hizmeti götürdük. Kolay ulaşılır bir noktaya getirdik.

► CHP çok uzun süre sonra ikinci kez aynı ismi aday gösterdi. Seçimlere dört ay kala partinin bu tercihini neye bağlıyorsunuz?
Çankaya Belediyesinde tarihinin en büyük yatırım programını yaşama geçirdik. Toplum her kesimine eşit bir biçimde hizmet götürdük. Çankaya halkına verdiğimiz her sözü tuttuk. Her bölgede bir eser inşa edeceğimizin sözünü verdik ve her bölgede çok sayıda eser inşa ettik. Hem Çankaya halkında hem partimizde yapılan çalışmalar büyük bir takdirle karşılandı. Yeni döneme ilişkin çok ciddi projelerimizin bir kısmı devam ediyor, bir kısmının temelini atacağız. Bütün bu çalışmaların tamamlanması, inşa ettiğimiz Çankaya Modelinin daha da kurumsallaşması için halkımızın desteği, genel başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun güveni ve parti meclisimizin de süreci sahiplenmesi ve onaylanması ile yeniden aday gösterildim. Elbette uzun bir aradan sonra Çankaya’da iki defa üst üste aday gösterilen bir başkan olmanın onurunu yaşıyorum. İlk dönem olduğu gibi ikinci dönemde aynı kararlılık ve azimle çalışacağız ve bize olan güveni yine boşa çıkarmayacağız.

► İkinci döneminizde hangi projeleri yaşama geçireceksiniz?
İkinci dönem Çankaya Modelini kurumsallaştıracağımız, yeni eserler inşa etmeye devam edeceğimiz ve Çankaya’mızı yenilemeyi sürdüreceğimiz bir dönem olacaktır. İlk olarak Atatürk Kültür Merkezi’nin açılışını yapacağız. Türkiye’de örneği olmayan yeni bir gençlik merkezini Çankaya’mıza kazandıracağız. Çankaya’nın tarihsel sorumluluğuna yaraşır örnek bir Kurtuluş Savaşı müzesi kuracağız. Yeni kreşler, Çankaya Evleri, havuzlar, parklar inşa edeceğiz. Kent merkezimizin canlanması için yeni projeler yaşama geçireceğiz. Özellikle geri dönüşüm konusunda çağın en ileri teknolojilerini kullanarak ve güçlü bir organizasyon gerçekleştirerek büyük bir atılım yapacağız. İkinci dönem ulaşamadığımız ne kadar toplum kesimi varsa, ne kadar insanımız varsa onlara da ulaşacağız. Çankaya’mızın hiçbir eksiği kalmayacak. Çankaya’mızı yenilemeye devam edeceğiz. Kültür sanat etkinlerinden toplumsal cinsiyet eşitliğine, engelli yurttaşlarımızla ilgili çalışmalardan yeni öğrenci yurtlarına kapsamlı bir çalışma takvimi ile ikinci döneme gireceğiz. Halkımıza söz vermiştik; Belediyecilik sosyal demokratların ve Atatürkçülerin işidir, diye. İşte bu sözü bu dönem de tutacağız ve Çankaya’nın fakını ortaya koyacağız. Geçmişimizin devrimci birikimi ile geleceği kurma irademizle çalışmaya devam edeceğiz.

Bu kışın sonunda baharın geleceğini, 1989 benzeri bir büyük başarıyı elde edeceğimizi biliyorum. Bu ülkenin insani gelişimine katkı sunan ilk on belediyesi Cumhuriyet Halk Partiliyse yeni bir kent düzeni kurulacak ve halkın iktidarı kentleri yönetecektir, demektir.