Çankaya Köşkü kime emanet edilecek?

YEKTA GÜNGÖR ÖZDEN: (Anayasa Mahkemesi eski Başkanı)
Anayasa'ya göre 16 Mayıs'tan sonra sonra cumhurbaşkanlığına Meclis Başkanı vekalet eder. Anayasa'nın 102. maddesindeki 'seçilen' ibaresinin seçilmiş cumhurbaşkanının göreve başlamasına kadar geçecek süre için mevcut cumhurbaşkanının görev süresinin devam edeceğini öngörüyor.

SAMİ SELÇUK: (Yargıtay Onursal Başkanı)
Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılmazsa eski cumhurbaşkanı göreve devam eder. Seçimin yapılamaması boşalma sayılmaz. O yüzden TBMM Başkanı vekalet etmez.

PROF. DR. MİTHAT SANCAR: (Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi)
Yeni cumhurbaşkanı seçilinceye kadar sürer. Cumhurbaşkanının 4 tur oylama sonucunda seçilememesi halinde Meclis feshedilir. Fesh edilmesi durumunda da yeni cumhurbaşkanı seçilene kadar eski cumhurbaşkanı görevya-par. Bu durum dışında Meclis'in erken seçim kararı alması ve yenilenmesi halinde Meclis Başkanı, görevdeki cumhurbaşkanının görev süresi dolduğu andan itibaren vekalet eder.

PROF. DR. METİN GÜNDAY: (Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi)
Cumhurbaşkanlığı seçim süreci tamamlanmadan erken seçim kararı alınması halinde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 16 Mayıs'ta görevini bırakması gerekiyor. Bu durumda Sezer'in yerine Meclis Başkanı Bülent Arınç vekalet edecek.

MUSTAFA KAMALAK: (Anayasa hukukçusu ve eski milletvekili)
Cumhurbaşkanı'na vekalet maddesi Anayasa'nın 106'ncı Maddesi'dir. Burada Cumhurbaşkanı'na nasıl vekalet edileceği açıktır. Buna göre, 16 Mayıs'ta Sezer'in görev süresi dolar, makam boşalır, yenisi seçilemediği için TBMM Başkanı vekalet eder.

ARINÇ VEKALETE "HEVESLİ"
TBMM Başkanı Bülent Arınç, 16 Mayıs'a kadar yeni cumhurbaşkanının seçilememesi durumunda kimin vekalet edeceği tartışmalarıyla ilgili olarak, "Bildiğim; alfabenin A'sı, Sayın Sezer'in görev süresi, 16 Mayıs'ta ne yazık ki bitiyor. Keşke 2. defa seçme imkânımız olsaydı " dedi. Arınç, şunları söyledi: "Doğruyu eğriyi bilmem. Anayasa böyle diyor, bunu da tartışırız. Gerekirse Anayasa Mahkemesine de sorarız zaten. Bir şekilde herhalde sorulacaktır. Kafa karışıklığı diye bir şey özellikle yapılıyor. Anayasanın maddeleri çok açık ve sarih... Maddeleri bir araya getirerek bir yorum yaptığınız takdirde, çok net bir sonuca ulaşırsınız, ama amacınız sonuca ulaşmaksa, amacınız Anayasayı iyi yorumlamaksa, amacınız Anayasayı ka-bullenmekse, amacınız Anayasayı gerçekten temel bir yasa olarak kabul etmekse... Yoksa herkes siyasi düşüncesini ve ideolojisini, bu Anayasanın içerisine koyarak, birilerine karşı kullanma ihtiyacı duyuyorsa, ne söylesek kar etmez."

AKP'LİLER TEMKİNLİ
AKP Grup Başkanvekili Kapusuz ise vekalet konusunu hukukçuların tartıştığını belirterek "bu konumuz değil. Yasama görevini yapıyoruz" dedi. Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise "Önemli olan seçimlerin bir an evvel yapılmasıdır. Mümkün olan kısa sürede yapılmasıdır. Bu ve benzeri sorularla Türkiye'nin kaybedeceği vakit yoktur. Kim bu işlerden sorumlu olacaksa vatandaş bunu belirlesin. Önceliğimiz seçimlerin bir an önce yapılmasıdır."

ARINÇ VEKALET EDERSE...
Sezer'in görev süresinin biteceği 16 Mayıs'ta Köşk'ten ayrılması durumunda TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın cumhurbaşkanına vekalet etmesi durumunda, önüne gelecek olan en önemli görev ise Ağustos ayındaki Yüksek Askeri Şura toplantısı olacak. Arınç'ın halen vekaletlerle yönetilen kamu kademelerindeki bürokratlara ilişkin vereceği kararlar da ayrı bir önem taşıyor.

ANAYASA NE DİYOR?
Vekaletin Arınç'a geçeceğini savunanların görüşlerini dayandırdıkları anayasanın 106. maddesi şöyle:

"Cumhurbaşkanının hastalık ve yurtdışına çıkma gibi sebeplerle geçici olarak görevinden ayrılması halinde, görevine dönmesine kadar, ölüm, çekilme veya başka bir sebeple Cumhurbaşkanlığı makamının boşalması halinde de yenisi seçilinceye kadar TBMM Başkanı Cumhurbaşkanlığına vekillik eder ve yetkileri kullanır." Sezer'in görev süresinin devam edeceğini savunanlar ise cumhurbaşkanının seçilmesine yönelik anayasanın 102. maddesine işaret ediyor: "En az 3'er gün arayla yapılacak oylamaların ilk ikisinde üye tamsayısının üçte iki çoğunluk oyu sağlanamazsa üçüncü oylamaya geçilir, üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğunu sağlayan aday cumhurbaşkanı seçilmiş olur. Oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde üçüncü oylamada en çok oy almış bulunan iki aday arasında dördüncü oylama yapılır, bu oylamada da üye tamsayısının salt çoğunluğu ile cumhurbaşkanı seçilemediği takdirde derhal Meclis seçimleri yenilenir. Seçilen yeni cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan cumhurbaşkanının görevi devam eder."