ABD'de 59. başkanlık seçimlerini Demokrat aday Joe Biden'ın kazandığı bildirildi. Biden, Pennsylvania ve Nevada eyaletlerinde seçimi kazanarak gerekli olan 270 delege barajını aştı, 290 delegeye ulaştı.

ABD başkanlık seçimi: Joe Biden, ülkenin 46. Başkanı oldu

Salı günü yapılan seçimin ardından ABD'deki oy sayımı sonucunda ülkenin yeni başkanı bugün belirlendi. Joe Biden, 20 delegeye sahip Pennslyvania'da da seçimi alarak ABD'nin yeni başkanı oldu.

ABD'de milyonlarca kişi yeni başkanı belirlemek için sandık başına gitti. Koronavirüs salgınının gölgesinde yapılan seçimlerde 100 milyona yakın kişi posta yoluyla oy kullanırken, seçimlerde katılım rekoru kırıldı.

ABD başkanlık seçimlerinde, seçmenler, esas olarak destekledikleri partinin delegelerine oy veriyor. 'Delegeler Kurulu' adı verilen bu sistemde her eyalete farklı ağırlıklarla dağıtılmış toplam 538 delege belirleniyor. Bu sayının yarıdan 1 fazlasına yani 270 delegeye ulaşan aday, başkan olmaya hak kazanıyor.

Oy sayımının tamamlandığı eyaletlerdeki geçici sonuçlara göre, Demokrat Parti adayı olan eski Başkan Yardımcısı Joe Biden 290, Cumhuriyetçi Parti adayı olan Başkan Donald Trump ise 214 seçici delege kazanmış durumda.

Bir eyalette oyların çoğunu kazanan aday, o eyaletin nüfus büyüklüğüne bağlı olarak sahip olduğu seçici delegelerin tümünü kazanırken; bir adayın başkanlık yarışını kazanabilmesi için 270 seçici delegeye ulaşması gerekiyor.

SEÇİMDE YAŞANANLAR

8 Ekim 01:03 | Trump'tan açıklama: Seçimi kazandım, 71 milyon yasal oy aldım

Trump, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada "Gözlemcilerin sayım odalarına girmesine izin verilmedi. Seçimi kazandım, 71 milyon yasal oy aldım. Gözlemcilerimizin görmesine izin verilmeyen kötü şeyler oldu. Postayla gönderilen milyonlarca oy pusulası, bunlar hiç istememiş insanlara gönderildi!" dedi.

Trump, bu tweetinin devamında bir tweet daha atarak "71 milyon oy. Görevdeki bir başkanın ulaştığı en yüksek sayı" diye ekledi.

23:55 | Suriyeli ‘muhalifler’den Biden’a kutlama

Suriye Devleti’ne karşı savaşan ‘Suriye muhalefetinin' çatı kuruluşu Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) başkanlık eden Nasr el-Hariri, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ABD’nin 46. Başkanı seçilen Joe Biden’ı kutladı.

"ABD'de yapılan başkanlık seçimlerini kazanan Joe Biden'ı tebrik ederiz. Biden yönetiminden Suriye konusunda ciddi bir iş birliği ve rejim üzerinde uluslararası baskıyı harekete geçirmesini bekliyoruz" ifadelerine yer verdi.

Hariri, BM himayesinde Cenevre’de Suriye ‘muhalefeti’ ile Suriye Devleti arasında yapılan görüşmelerde ‘muhalefeti’ temsilen başmüzakereci olarak yer almıştı.

23:00 | ABD’de Biden taraftarları, sokaklarda seçim zaferini kutluyor

ABD'de yapılan 59. başkanlık seçimini resmi olmayan sonuçlara göre Demokrat Joe Biden'ın kazandığının duyurulmasının ardından, başta Başkent Washington DC ve New York kentlerinde olmak üzere birçok kentte kutlamalar yapılıyor. New York'taki ünlü Times Meydanı'nda kutlamalar yapıldı.

canli-blog-abd-baskanlik-secimi-joe-biden-ulkenin-46-baskani-oldu-802292-1.

canli-blog-abd-baskanlik-secimi-joe-biden-ulkenin-46-baskani-oldu-802293-1.

canli-blog-abd-baskanlik-secimi-joe-biden-ulkenin-46-baskani-oldu-802294-1.

22:00 | Joe Biden, yerel saatle 20:00’de zafer konuşması yapacak

ABD başkanlığına seçilen Joe Biden, ABD saatiyle 20.00'de (TSİ 04.00) zafer konuşması yapacak.

Biden'ın seçim kampanyası ekibinden yapılan açıklamada, Joe Biden'ın başkan yardımcılığına seçilen Kamala Harris ile 20.00'de Delaware eyaletinin Wilmington kentinde ulusa sesleniş konuşması yapacağı belirtildi.

20:45 | Biden, Nevada’daki seçimi de kazandı

ABD'nin 59. başkanlık seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre zaferi kesinleşen Demokrat Joe Biden'ın Nevada eyaletinde de kazandığı bildirildi.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansının verilerine göre, Biden kendisine başkanlığı kazandıran Pennsylvania'nın ardından Nevada eyaletinden de zaferle çıktı.

Nevada'da oyların yüzde 49,9'unu alan Biden, bu eyaletteki 6 delegeyi de hanesine yazdırdı.

Biden böylece 290 delegeye ulaşmış oldu.

20:15 | Biden’ın seçimi kazanması ardından Trump’tan ilk açıklama!

ABD Başkanı Donald Trump, ülkede 3 Kasım salı günü yapılan seçimlerin kazananının Joe Biden olduğunun duyurulması üzerine, seçimin henüz bitmediğini vurgulayarak, "Amerikan halkı hak ettiği dürüst oy sayımına ve talep ettiği demokrasiye kavuşana kadar durmayacağım" açıklamasında bulundu.

Trump, resmi olmayan sonuçlara göre Demokrat aday Joe Biden'ın 270 delegeye ulaşarak, ülkenin yeni başkanı olmaya hak kazanması üzerine yazılı açıklama yaptı.

"Hepimiz Biden'ın neden yanlış yere kendini kazanan ilan etmek için acele ettiğini ve basındaki müttefiklerinin de ona neden yardım ettiğini biliyoruz, gerçeğin ortaya çıkmasını istemiyorlar" ifadesini kullanan Trump, seçimin henüz bitmediğini savundu.

Trump, özellikle yarışın çok yakın olduğu eyaletlerde oyların yeniden sayılacağını ve kendilerinin bazı eyaletlerde dava açtığını vurgulayarak, "Seçimin sonucuna medya değil, hukuki yollarla kullanılmış oylar karar verecektir" ifadelerine yer verdi.

Pazartesiden itibaren seçim kampanya ekibinin, seçimlerin usullere uygun yapılıp yapılmadığının incelenmesi için hukuki süreçleri başlatacağına işaret eden Trump, yasal yollarla kullanılmış oyların belirlenmesi noktasında Biden kampanyasının kendilerine karşı çıktığını vurguladı.

Trump açıklamasına, "Biden neyi saklıyor? Amerikan halkı hak ettiği dürüst oy sayımına ve talep ettiği demokrasiye kavuşana kadar durmayacağım" dedi.

20:00 | Biden, Twitter hesabını güncelledi

Joe Biden, henüz kesinleşmeyen sonuçlara göre 284 delegeye ulaşması ardından kişisel Twitter hesabını “Başkan-Seçilmiş” olarak güncelledi.

canli-blog-abd-baskanlik-secimi-joe-biden-ulkenin-46-baskani-oldu-802269-1.

Biden, Twitter hesabından yaptığı ilk açıklamada şunları söyledi:

“Amerika, büyük ülkemize liderlik etmem için beni seçtiğin için onur duyuyorum.

Önümüzdeki iş zor olacak, ama size söz veriyorum: Bana oy verseniz de vermeseniz de, tüm Amerikalıların Başkanı olacağım.”

19:37 | Biden seçimi kazandı

ABD'de 3 Kasım'da yapılan 59. başkanlık seçimlerini Demokrat aday Joe Biden'ın kazandığı bildirildi.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansının verilerine göre Biden, rakibi ve mevcut Başkan Donald Trump'ı Pennsylvania eyaletinde yenerek başkanlık yarışını kazandı.

Nevada, Arizona, Kuzey Carolina ve Georgia eyaletinde sayımlar devam ederken Pennsylvania'daki sayımlar tamamlandı.

AP'nin verilerine göre Biden oyların yüzde 49,6'sını alarak eyaletteki 20 delegeyi hanesine yazdırdı.

Biden, bu sonuçlarla başkan olmak için gereken 270 delege sayısını aşarak 284 delegeye ulaştı.

Delaware'nin en uzun süre görev yapan senatörü olan Biden, Barack Obama döneminin başkan yardımcısıydı. 78 yaşındaki Biden ise başkan tarihteki en yaşlı başkan olacak.

18:47 | Trump: Seçimi açık farkla kazandım

Donald Trump, Twitter hesabından bir paylaşım daha yaptı. Trump, "Seçimi açık farkla kazandım" dedi.

17:23 | Trump: On binlerce oy yasa dışı bir şekilde kabul edildi

Donald Trump, Twitter hesabında ABD seçimlerine ilişkin paylaşımlarda bulundu.

"Salı günü akşam 8'den sonra on binlerce oy yasa dışı bir şekilde kabul edildi, Pensilvanya ve belli bıçak sırtı eyaletlerde sonucu tamamen ve kolayca değiştirdi. Yasa dışı bir şekilde yüz binlerce oyun incelemesine izin verilmedi" diyen Trump, şunları ifade etti:

"Bu ayrıca seçim gecesinde herkesin kolayca kazanıldığını düşündüğü, ancak devasa bir farkın yok olduğu, kimsenin uzun bir zaman aralığı oyunca gözlem yapmasına izin verilmediği Pensilvanya da dahil olmak üzere çok sayıda eyalette seçim sonucunu değiştirdi, ne oldu...

Yasal şeffaflığa şiddetle ve kabaca izin verilmeyen o saatlerde kötü şeyler oldu. Traktörler kapıları bloke etti ve pencereler kartonlarla kaplandı ki gözlemciler sayım odalarını göremesin. İçeride kötü şeyler oldu. Büyük değişiklikler yapıldı."

08:52 | Joe Biden: 300 delegeye ulaşma yolunda ilerliyoruz​

ABD başkanlığı yarışının Demokrat adayı Joe Biden, sayılan oyların seçimi kazanacaklarını gösterdiğini belirterek, ''300 delegeye ulaşma yolunda ilerliyoruz'' dedi.

05:50 | Biden, Pensilvanya’da 27 bin oyla önde

Biden, ‘salıncak eyalet’ Pensilvanya’da Trump ile arasındaki farkı yaklaşık 27 bin oya çıkardı
Kritik eyalet Pensilvanya’da Cumhuriyetçi aday Trump ile arasındaki farkı açmayı sürdüren Demokrat aday Biden, Trump’ın ile arasındaki oy farkını 27 bin 174 oya çıkardı.

05:30 | Trump farkı 29 bine indirdi

Trump, yaklaşık 70 bin oy pusulasının daha sayılmasını takiben Biden ile arasındaki farkı 29 bine indirdi.

05:00 | Biden, Arizona’da 0.9’luk bir oranla Trump’ın önünde

Edison Research’un paylaştığı verilere göre, Arizona eyaletinde oy pusulalarının yüzde 97’si sayıldı. Araştırma şirketi, Cumhuriyetçi aday Trump’ın 48.7, Biden’ın 49.6’lık bir oy oranına sahip olduğu bilgisini verdi.

04:40 | Yüksek Mahkemeden yeni karar

ABD Yüksek Mahkemesi, Pensilvanya eyalet makamlarına seçim gününden sonra gelen oy pusulalarını ayırma talimatı verdi. ABD Yüksek Mahkemesi’nden Yargıç Samuel Alito, Pensilvanya eyalet makamlarına seçim gününden sonra gelen oy pusulalarını ayırma talimatını verdi.

canli-blog-abd-baskanini-seciyor-secmenler-sokakta-catisti-802059-1.

04:00 |Gösterilerde iki kişi vuruldu

Florida’da Trump destekçilerinin düzenlediği gösteride iki kişinin vurulduğu bildirildi.

WSVN 7 News, Florida eyaletindeki Fort Lauderdale’de Trump destekçilerinin düzenlediği bir miting sırasında hareket halindeki bir araçtan ateş açıldığı, iki kişini yaralandığını bildirdi. Polis, şüphelinin aracını kalabalığın içine sürdüğünü, sonradan ateş açtığını açıkladı. Şüphelinin olay yerinden kaçmayı başardığı belirtiliyor.

03:30 | Federal Mahkeme Trump’ın talebini redetti

Federal mahkeme, Trump’ın kampanyasının Nevada’da usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle oy sayımının durdurulması talebiye açtığı davayı reddetti.

03:05 | Arizona’da Trump, Nevada’da Biden önd

Edison Research’un verilerine göre Cumhuriyetçi aday Trump, oy pusulalarının yüzde 94’ünün sayıldığı Arizona’da yüzde 49.8 oyla Biden’ın önünde. Araştırma şirketi, ayrıca Biden’ın da oyların yüzde 93’ünün sayıldığ�� Nevada’da yüzde 1.3’lük bir oranla Trump’ın önünde olduğu bilgisini paylaştı.

02:20- Biden, Georgia’da yüzde 0.1’le Trump’ın önünde
Edison Research tarafından verilen bilgiye göre Demokrat aday Biden, oy pusulalarının yüzde 99’unun sayıldığı Georgia eyaletinde 4 bin 263 oy daha kazandı ve yüzde 0.1’lik bir oranla Cumhuriyetçi aday Trump’ın önüne geçti.

01:50 |Trump: Biden yanlış şekilde Başkanlık makamında hak talep etmemeli

ABD Başkanı Trump, Twitter'da paylaştığı mesajında 'yasal işlemlere başlandığını söylerken', şu ifadeleri kullandı:

"Joe Biden yanlış şekilde Başkanlık makamında hak talep etmemeli. Ben de bu iddiada bulunabilirdim. Yasal işlemler daha yeni başlıyor!"

01:15 | Senatör Lindsey Graham'dan Trump'a 500 bin dolar bağış

Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham, seçimlerde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla Trump'ın kampanyasının başlattığı 'hukuk savaşına' 500 bin dolar bağışlayacağını açıkladı.

Graham, yaptığı açıklamada "(Trump) Senato'daki Cumhuriyetçilere yardım etti, Temsilciler Meclisi'ndeki koltukları alacağız. Bu gece Başkan Trump'ın hukuki müdafaa fonuna 500 bin dolar bağışlayacağım" ifadelerini kullandı.


00:50 | Cumhuriyetçilerden yeni başvuru

Cumhuriyetçi Parti, Pensilvanya’daki oy sayımının durdurulması için Yüksek Mahkeme’ye başvurdu
ABD’de 3 Kasım’da yapılan başkanlık seçim sonuçlarına ilişkin belirsizlik sürerken, Cumhuriyetçi Parti kritik Pensilvanya eyaletindeki oy sayımının durdurulmas�� için Yüksek Mahkeme’ye başvurdu.

3 Kasım’dan sonra seçim merkezlerine ulaşan posta oylarının sayılmaması için Yüksek Mahkeme’ye başvuran Cumhuriyetçi Parti, daha önce eyalet mahkemesi tarafından alınan “6 Kasım’a kadar ulaşan posta oyları sayılır” şeklindeki kararın geçersiz sayılmasını istiyor. Seçimlerin en kritik eyaletlerinden biri olan ve 20 delegesi bulunan Pensilvanya’da oyların yüzde 96’sı sayılmış durumda ve Biden, Trump karşısında yaklaşık 13 bin oyla yarışı önde götürüyor. Biden’ın 253, Trump’ın ise 214 delegeyle sürdürdüğü başkanlık yarışını kazanmak için adaylardan birinin 270 delegeye ulaşması gerekiyor.

00:20 | Philadelphia'da Ulusal muhafızlar sokaklara indi

ABD başkanlık seçiminde oy sayımının devam ettiği Pennsylvania eyaletinin Philadelphia kentinde Cumhuriyetçi Donald Trump ve Demokrat Joe Biden destekçileri karşıt protestolar düzenledi.

ABD, sonuçları henüz kesinleşmeyen başkanlık seçimlerine kilitlenirken, oy sayımın bitmediği Philadelphia'da uluslar muhafızlar sokaklara indi.

Trump ve Biden destekçilerinin karşıt gösteriler düzenlediği kentte, polis her iki taraf arasında herhangi bir olay yaşanmaması için bariyer oluşturdu.

00:15 | Kongre seçimlerinde Temsilciler Meclisi'nde Demokratlar avantajlı

Associated Press (AP) haber ajansının verdiği resmi olmayan sonuçlara göre, Temsilciler Meclisi seçimlerinde ise şu ana kadar Demokratlar 214, Cumhuriyetçiler ise 194 sandalyeyi garantiledi. 28 sandalye için ise yarış hala sürüyor.

00:10 | Demokratlar 214, Cumhuriyetçiler 194 sandalyeye sahip

Kongre seçimlerinde Temsilciler Meclisi’nde Demokratlar avantajlı, Senato’da yarış başa baş
Associated Press (AP) haber ajansının verdiği resmi olmayan sonuçlara göre, Temsilciler Meclisi seçimlerinde ise şu ana kadar Demokratlar 214, Cumhuriyetçiler ise 194 sandalyeyi garantiledi. 28 sandalye için ise yarış hala sürüyor.