Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri işgal harekâtı 15'inci gününe girerken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'den "Rusya ile uzlaşmaya hazırım" mesajı geldi. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarını başlatmasından bu yana iki ülke arasındaki üst düzey ilk görüşme Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile Ukraynalı mevkidaşı Kuleba arasında bugün Antalya'da gerçekleştirildi. Zirvede, uzlaşı sağlanamadı.

CANLI | Savaşta 15. gün: Antalya'daki üçlü zirveden sonuç çıkmadı, Rusya'dan müzakere vurgusu

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonunda 14 gün geride kaldı. Operasyonun 15. gününe girilirken gözler, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile Antalya'da gerçekleştireceği üçlü toplantıda oldu. Toplantının ardından yapılan açıklamalarda taraflar birbirini suçlarken, görüşmede herhnagi bir uzlaşı sağlanamadı.

Taraflar arasındaki gerginlik sürerken Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'den ise "Rusya ile uzlaşmaya hazırım" mesajı geldi.

DW Türkçe'nin aktardığına göre; Zelenski, Rusya ile Perşembe günü Türkiye'de yapılacak görüşme öncesindeki açıklamasında uzlaşmaya hazır olduğunu vurguladı. Alman Bild gazetesine konuşan Zelenski, "Her müzakerede hedefim Rusya ile savaşını sona erdirmek" dedi. "Uzlaşmaya varılabilir ama bu ülkeme ihanet olamaz" diyen Zelenski, karşı tarafın da uzlaşmaya yanaşması gerektiğinin altını çizdi.

savasta-15-gun-zelenski-den-uzlasmaya-hazirim-mesaji-gozler-antalya-daki-uclu-toplantida-989646-1.
Kiev'de, yaklaşan Rus konvoyuna karşı hazırlıklar

Öte yandan AB, Rus denizcilik sektörü, bazı yetkililer ve oligarklar ile 3 Belarus bankasının SWIFT'ten çıkarılmasını içeren yeni yaptırımları onayladı.

AB Dönem Başkanı Fransa'nın resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, AB üyesi ülke temsilcilerinin gerçekleştirdiği toplantıda Rusya ve Belarus'a yönelik yeni yaptırımların onaylandığı ve bu tedbirlerin AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe gireceği bildirildi.

CANLI ANLATIM

22.45 Rusya, Ukrayna'da her gün sabah 10:00'dan itibaren tek taraflı olarak insani koridorlar açacağını duyurdu

Rusya Savunma Bakanlığı Ukraynalıların tahliyesi için her gün Moskova saati ile 10.00'dan itibaren Rusya'ya insani bir koridor açılacağını duyurdu.

Ukrayna hükümeti daha önce Rusya'dan gelen bu yöndeki teklifi reddetmişti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da, Ukrayna'dan Rusya'ya insani koridor açılması yönündeki Moskova'nın önerisini "absürt" olarak nitelendirmişti.


22.00 BM'den "Ukrayna'da insani durum alarm veren hızla kötüye gidiyor" uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna'da Rus işgali nedeniyle insani durumun "alarm veren hızla kötüye gittiği" uyarısında bulundu.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde, Ukrayna'da savaşın başladığı 24 Şubat'tan beri 1,9 milyon kişinin ülke içinde yerinden edildiğini ve batıda Lviv kentine doğru gittiğini söyledi.

2,3 milyon kişinin de ülkeden ayrıldığını belirten Dujarric, bunun 1 milyonunun çocuk olduğunu bildirdi.

İnsani durumun "alarm veren hızla kötüye gittiğine" dikkati çeken Dujarric, insani yardımların ulaştırılması için güvenli koridorlara ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Ukraynalı mültecilere yardım için gerekli olan 1,7 milyar doların sadece 109 milyon dolarının toplanabildiğini kaydeden Dujarric, ülke içinde yerinden edilenlere yardım içinse 1,1 milyar dolara ihtiyaç olduğunu anlattı.


19.00 Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin (ICIRC) Mariupol'deki Heyet Başkanı Sasha Volkov yayınladığı sesli mesajında, kentteki yiyecek ve su kaynaklarının tehlikeli derecede düşük seviyelere ulaştığına dair haberler olduğunu aktardı. Volkov, birçok ailenin çocuklarını beslemek için yiyeceklerinin tükendiğini ifade ederek, bazı bölgelerde durumun daha kötü olduğunu ve insanların "yemek için birbirlerine saldırmaya başladığını" aktardı.

Mariupol'da "sebzelerin karaborsaya" düştüğünü ifade eden Volkov, kentte et ve benzeri gıdaların ise bulunmadığını belirtti. Kentteki ilaçların da azaldığını dikkat çeken Volkov, bazı hastanelerin çalışmaya devam etmesine rağmen, şehrin eczanelerinin "dört ila beş gün önce yağmalandığını" belirtti. Volkov, "Çoğumuz, nem ve soğuk nedeniyle hastalanmaya başladık" ifadelerini kullanarak, insanların farklı ilaçlara ihtiyacı oluğunu ve özellikle diyabet ve kanser hastaları için kentte ilaç bulunamadığını belirtti.


18.30 Odessa Valiliği tarafından alınan kararla, şehirdeki marketlerden temel gıda ürünlerinde satışında limit uygulanması gereken ürünlerini listesi gönderildi. Yeni kararla birlikte artık marketlerden, şeker, karabuğday, buğday gevreği en fazla 2 paket alınabilecek. Patates, 5 kilogramdan fazla alınamayacak. Yumurta ise 30 adetten fazla satılmayacak.


18.10 Çernobil'e elektrik verildi

Rusya Enerji Bakanlığı, dün elektriklerin kesildiği Çernobil Nükleer Enerji Santrali’ne Belarus üzerinden yeniden elektrik verildiğini açıkladı.

Çernobil Nükleer Enerji Santrali’nde dün elektriğin kesildiği ve jeneratörlerin devreye girdiği bildirilmişti. Nükleer santralin soğutmasında kullanılan dizel yakıtın 48 saat sonra tükeneceği ve soğutma sisteminin çalışmayacağından dolayı santralin riske gireceğini açıklanmasının ardından Rusya Enerji Bakanlığı, Rus ordusunun kontrol sağladığı nükleer santrale Belarus üzerinden yeniden elektrik verildiğini açıkladı.


17.43 Rusya, Uluslararası Ödemeler Bankası'na erişemeyecek

Rusya'nın Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) hizmetlerine erişimi askıya alındı. BIS sözcüsü, Rusya'nın, bütün BIS hizmetlerine erişiminin askıya alındığını söyledi.

BIS'in Rusya Merkez Bankası'na yönelik bütün uluslararası yaptırım kararlarını takip ettiğini belirten sözcü, BIS'in Rusya Merkez Bankası'na yönelik yaptırımları atlatmak için kullanılamayacağını kaydetti.

Sözcü, karar doğrultusunda Rusya Merkez Bankası'nın BIS hizmetlerine erişemeyeceğini, kurumun toplantılarına ve diğer faaliyetlerine katılamayacağını bildirdi.


17.22 Putin: Karşımıza çıkan sorunların hepsini çözeceğiz

Rusya Devlet Başkanı Putin, ülkesinin Ukrayna’daki askeri operasyonu yüzünden Batı ülkelerinin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlara ilişkin düzenlenen bir hükümet toplantısında, söz konusu ülkelerin düşmanca davranmış olmasına karşın, Rusya’nın bu ülkelere karşı enerji konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmeye devam ettiğini söyledi.

Putin, ortaya çıkan problemlerin her birini aşacaklarını söyledi ve “Vatandaşlarımız, çözemeyeceğimiz hiçbir sorun olmadığını anlayacaklar” dedi.

Putin, ABD’nin Rusya’dan petrol alımını yasaklamış olmasıyla ilgili olarak, ABD’de enflasyonun artmakta olduğu uyarısını yaptı.

Putin, “Batı, kendi hataları konusunda Rusya’yı suçlamaya çalışıyor” dedi.

canli-savasta-15-gun-antalya-daki-uclu-zirveden-sonuc-cikmadi-rusya-dan-muzakere-vurgusu-989942-1.


17.13 BM: Ukrayna'dan kaçan mültecilerin sayısı 2,3 milyonu geçti

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından son açıklanan verilere göre, Rusya'nın 24 Şubat'taki ilk saldırısından bu yana 2,3 milyondan fazla mülteci Ukrayna'dan kaçtı.

BM Mülteci Ajansı (UNHCR) perşembe günü 2 milyon 316 bin mülteci kaydedildiğini açıkladı. Mülteci Ajansı Batılı yetkilileri Ukrayna'dan "benzeri görülmemiş bir mülteci akını" olduğu konusunda uyardı ve mülteci sayısının önümüzdeki günlerde dört milyonu bulabileceğini belirtti


15.15 Rusya, geçici ihracat yasağı açıkladı

Rusya, teknoloji, telekom, sağlık, otomobil ve tarım ekipmanlarının ihracatını 2022 sonuna kadar askıya alacağını açıkladı. Reuters'a göre Rusya hükümetinin Batı'nın Moskova'ya uyguladığı yaptırımlara karşılık getirdiği uygulama 200 farklı ihracat kalemini kapsıyor. Bu kalemler arasında vagonlar, konteynerler, türbinler ve diğer mallar bulunuyor.

Rusya'da Peugeot, Citroën, Opel, Jeep ve Fiat markalarını üreten ve satan otomobil üreticisi Stellantis, Rusya'nın Ukrayna'ya işgal operasyonundan önce önce Batı Avrupa'ya yerel üretim hafif ticari araç ihraç etmeyi planlıyordu.


14.30 Çavuşoğlu: Bir görüşmeden mucizeler beklenmemeli

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus ve Ukraynalı mevkidaşlarının Antalya'daki görüşmesinden sonra ilk açıklamasında "Diplomasinin işletilmesi için çabalarımızı sürdüreceğiz" dedi. Kameralar karşısına geçerek görüşmeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, "Bir görüşmede mucizeler beklenmemelidir" dedi. Çavuşoğlu, "Elbette bir görüşmede mucizeler beklenmemelidir. Bu düzeydeki toplantıda tüm sorunlar çözülmez. Ancak siyasi seviyedeki bu toplantı önemli bir başlangıçtır" diye konuştu.


13.00 Lavrov ve Kuleba'dan üçlü görüşme sonrası açıklamalar: "İlerleme kaydedilemedi"

Türkiye'nin arabuluculuğu ile Antalya'da düzenlenen Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı yaklaşık 1 saat 25 dakika sürdü. Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, görüşme sonrası ilk açıklamasında "Görüşmeler ne kolaydı, ne zordu" dedi. Kuleba, ateşkes konusunda herhangi bir ilerleme kaydetmediklerini söyledi; aynı formatta yeniden görüşmeye hazır olduğunu açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise bugünkü görüşmede müzakerelerin yerini tutacak hiçbir şeyin olmadığını söyledi. Lavrov, "Ukrayna’ya silah gönderenler eylemlerinden sorumludurlar. Kiralık savaşçıları da teşvik edenler bundan sorumlu olacaktır" ifaelerini kullandı.


12.33 İngiltere'den Chelsea'nin sahibi Roman Abramoviç'e yaptırım

İngiltere, Chelsea'nin sahibi Roman Abramoviç'e yaptırım kararını açıkladı

İngiltere hükümeti, Chelsea futbol kulübünün sahibi Roman Abramoviç'in varlıkları dondurulan yedi Rus oligarkından biri olduğu açıklandı. İngiltere Hazine Bakanlığı tarafından yayımlanan bildiride Abramoviç, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakın ilişkileri olan "Kremlin yanlısı bir oligark" olarak tanımlanıyor.

Abramoviç daha önce Putin veya Kremlin ile yakın finansal ilişkileri olduğu iddialarını reddetmişti.


11.41 Lavrov, Kuleba ve Çavuşoğlu'nun üçlü görüşmesi başladı

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonu başlatmasının 15. gününde, Antalya'da tarafların görüşeceği kritik zirve başladı.

Savaşın başlangıcından bu yana ilk kez bugün, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov masaya oturdu. Savaştaki tarafların bakanlarına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu eşlik ediyor.


11.08 Ukrayna: Rus ordusu 335 tank, 49 uçak ve 81 helikopter kaybetti

Ukrayna, Rus ordusunun 335 tank, 49 uçak ve 81 helikopter kaybettiği yönünde bir açıklama yaptı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-10 Mart'taki kayıplarıyla ilgili veriler paylaştı.

Buna göre, Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan 12 binden fazla asker öldürüldüğü iddia edildi. Verilere göre ayrıca Ruslara ait 49 uçak, 81 helikopter, 335 tank, 1105 zırhlı araç, 123 top, 56 roketatar sistemi ve 29 hava savunma sistemi imha edildi.

Ukrayna'nın açıkladığı verilere göre, Rus güçleri son 15 günde Ukrayna'da 526 araç, 3 hafif sürat teknesi, 60 yakıt aracı ve 7 İHA kaybetti.


10.25 Rusya: Artık Avrupa Konseyi'nde yer almayacağız

Rusya Dışişleri Bakanlığı, "Rusya artık Avrupa Konseyi'nde yer almayacak" açıklamasını yaptı.

Rusya Dışişleri, Avrupa Konseyi’nde NATO ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerin çoğunluğu oluşturduklarını belirterek “Bırakalım Rusya olmadan birbirleriyle iletişim kursunlar” dedi.

Rusya, 1996'dan beri Avrupa Konseyi üyesiydi.


10.07 Mitsubishi Electric, Rusya’ya sevkiyatı durdurdu

Elektronik ürün üreticisi Japon Mitsubishi Electric şirketi Rusya’ya sevkiyatlarını durduracağını açıkladı.

Şirketin açıklamasında, “Lojistik ve finansal açıdan yaşanan zorluklar nedeniyle Rusya’ya sevkiyatlarımızı durdurmak zorunda kaldık” ifadeleri kullanıldı.


09.57 Çavuşoğlu, Ukraynalı mevkidaşıyla üçlü toplantı öncesi görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile Antalya Diplomasi Forumu (ADF) marjında yapılacak Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı öncesi Antalya'da ikili görüşme gerçekleştirdi.

Çavuşoğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile üçlü toplantı öncesi ikili görüşmemizi gerçekleştirdik" ifadesini kullandı.


09.46 Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, müzakerelerin düzenleneceği Antalya'ya ulaştı


06.24 Japon video oyunu Nintendo, Rusya'ya oyun konsolları ve yazılım tedarikini askıya aldı

Sony'nin ardından Japon video oyunu şirketi Nintendo, Rusya'ya oyun konsolları ve yazılım tedarikini askıya aldı.

Japon elektronik şirketi Epson da, Rusya ve Belarus'a bilgisayar yazıcıları ve diğer ürünlerin tedarikini askıya almıştı.

Ayrıca, üks konaklama hizmetleri sunan Hilton ve Hyatt otelleri, Rusya’ya yönelik yaptırımlar kapsamında ülkedeki faaliyetlerini durdurmuştu.


03.04 IMF, Ukrayna için 1.4 milyar dolarlık paketi onayladı

Uluslararası Para Fonu (IMF) Ukrayna için 1.4 milyar dolarlık bir acil yardım paketinin onaylandığını duyurdu.

Yardım paketinin acil ödemelerin gerçekleştirilebilmesi için oluşturulduğu açıklandı.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, “Savaş bitip, kapsamlı bir hasar tespiti yapıldığında, yeniden inşa için daha büyük bir pakete ihtiyaç olacağını” söyledi.

Dünya Bankası da hibe ve kredilerden oluşan yaklaşık 800 milyon dolarlık bir paket açıklamıştı.


01.39 ABD, Polonya'nın Ukrayna'ya uçak gönderme önerisini reddeti

Daha önce Polonya’nın savaş uçaklarını Ukrayna’ya vermesine “yeşil ışık yakan” ABD yönetimi, Varşova yönetiminin bu uçakları ABD eliyle transfer edilmesini teklif etmesi üzerine, Ukrayna’ya şu aşamada uçak sevk etmenin Rusya ile gerilimi tırmandırabileceği gerekçesi desteklemediğini açıkladı.


01.12 Zelenski: 6 kentte insani yardım koridoru oluşturacağız

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Kiev, Sumi, Enerhodar, Mariupol, İzyum ve Volnovaha kentlerinden sivillerin tahliyesi için 6 insani yardım koridoru oluşturacaklarını bildirdi.

canli-savasta-15-gun-zelenski-den-uzlasma-mesaji-antalya-daki-uclu-toplanti-bekleniyor-989654-1.
Harkov (AA)


00.02 Arap Birliği Ukrayna krizi için bakanlar düzeyinde komite kurma kararı aldı

Arap Birliği, Rusya-Ukrayna krizini takip etmek üzere bakanlar düzeyinde bir komite kurulmasını kararlaştırdı.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Mısır'ın başkenti Kahire’de dışişleri bakanları düzeyindeki 157’nci olağan zirvenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Ebu Gayt, zirvede Rusya-Ukrayna savaşının masaya yatırıldığını ve gelişmelerin takip edilmesine yönelik bakanlar düzeyinde bir irtibat komitesinin kurulacağını aktardı.

Komitenin Cezayir, Sudan, Irak, Mısır, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri (BEA) ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) bulunan Arap üye ülkelerden oluşacağını ifade eden Ebu Gayt, komitenin Rusya-Ukrayna krizine siyasi bir çözüm bulunması için taraflarla iletişime geçmesinin hedeflendiğini söyledi.