Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyonunda 9. güne girilirken Rus ordusunun ilerleyişi sürüyor. Avrupa'nın en büyük nükleer santralı olan Zaporijya Nükleer Santralı, Rus birliklerinin kontrolüne geçti. Ukrayna 9 bin 166 Rus askerinin öldürüldüğünü iddia etti. Kremlin'den 'savaşın sona ermesine' ilişkin yapılan açıklamada, çözüm konusundaki görüşün karşı tarafa iletildiği ve bundan sonra olacakların "Ukrayna'ya bağlı olduğu" belirtildi. NATO, Ukrayna'nın 'uçuşa yasak bölge' talebinin karşılanamayacağı ve ittifakın doğrudan savaşa giremeyeceğini duyurdu. Rusya Devlet Duması Başkanı Vyacheslav Volodin ise TSİ 16.25'te yaptığı açıklamada, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin ülkeden ayrıldığını iddia etti. Ukrayna, bu iddiayı yalanladı. Öte yandan Ukrayna tarafından, heyetler arası 3. tur müzakerelerin 5-6 Mart tarihlerinde yapılabileceği açıklandı.

CANLI | Savaşta 9. gün: Rus birlikleri kritik santralı ele geçirdi; Kremlin topu Ukrayna'ya attı

Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonunda 9. güne girildi.

Rus ordu birlikleri Kiev de dahil olmak üzere tüm Ukrayna'da etkinliğini artırdı.

9. güne girilirken hem Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski hem de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin birer açıklama yaptı. Zelenski, Batı'dan daha fazla askeri malzeme desteği isterken Putin, operasyonun şimdiye kadar hedeflendiği gibi gittiğini ve durmayacaklarını söyledi.

Öte yandan iki ülke arasındaki müzakerelerin 2. oturumundan da net bir sonuç çıkmadı. Heyetler kısa süre içinde 3. oturumun yapılması konusunda mutabık kaldı.

4 Mart gününe ilişkin son gelişmeler şöyle:

CANLI ANLATIM

23.15 Rusya’da, sosyal medya sitesi Twitter’a erişim sınırlandırıldı.

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumundan (Roskomnadzor) yapılan açıklamada, Rusya Başsavcılığının 24 Şubat'taki talebi üzerine twitter.com kaynaklarına erişimin Rusya Federasyonu’nda sınırlandığı bildirildi.

Açıklamada, ülkede ayaklanma çağrıları, aşırılık yanlısı faaliyetler, yerleşik prosedüre aykırı olarak düzenlenen toplu etkinliklere katılım içeren sitelere erişimi kısıtlama prosedürünü düzenleyen bilgi, bilgi teknolojileri ve bilgi koruma ile ilgili kanun gereği sınırlama kararının alındığı ifade edildi.​​​​


22.30 ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rusya ile bir savaş riski taşıması nedeniyle Ukrayna'da uçuşa yasak bölgenin oluşturulmasının mümkün olmadığını söyledi.


21.50 ZELENSKİ: UKRAYNA DÜŞERSE AVRUPA DÜŞER

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodomir Zelenski, canlı yayında açıklamalarda bulundu. Konuşmasında işgal sırasında hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunan Zelenski, AB'ye çağrı yaparak, "Ukrayna düşerse Avrupa düşer. Yaşananları göz ardı etmeyin. Dışarı çıkın ve Ukrayna'yı elinizden geldiğince destekleyin" dedi.

Zelenski'nin açıklamalarından satır başları:

Ülkemizi tam teşeküllü bir işgalden koruyoruz. Bugün askerlerimiz şu anda bazıları ülkemizde görev alıyor, bazıları doktorluk yapıyor, cerrahi operasyon yapıyorlar. Çocukları korumak için çalışıyorlar. Üç dakikalık bir konuşmam var şimdi. Buradaki ilk dakikayı bir saygı duruşuna adamak istiyorum. Hayatını kaybedenleri analım. Askerlerimizi, itfaiye erlerini ve pilot olarak çalışanları, kahramanca mücadele edenleri, ülkelerini koruyanlara adayalım bu saygı duruşunu. Lütfen onların ruhlarını analım, barış içinde yatsınlar.

Benim ikinci dakikamda da vatandaşlarımızı anmak istiyorum. Siviller, çocuklar onlarca yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Kendilerini bilmeden ülkemizin egemenliği için hayatlarını kaybetti. Buradaki üçüncü dakikamı da size adamak istiyorum. Avrupa halkına, size çağrı yapıyorum. Lütfen sesini çıkarın, mücadelemize destek olun. Çünkü Ukrayna düşerse Avrupa da düşer. Yaşananları göz ardı etmeyin. Dışarı çıkın ve Ukrayna'yı elinizden geldiğince destekleyin. Ve eğer kazanırsak ki kazanacağımızdan eminim. Bu demokratik dünyanın zaferi olacak. Bu özgürlüğümüzün zaferi olacak. Kazanırsak, Avrupa kadar çiçek açacağız ve onlar da bizimle hiç olmadığı kadar buradan iyi çıkacak. Çok yaşa Ukrayna!

21.10 Facebook, Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu'nun (Roskomnadzor) aldığı karar doğrultusunda ülkede yasaklandı.


17.58 BM'den Rusya'ya "nükleer felaket" uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya'nın, Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırısının uluslararası insani hukuku ihlal ettiği uyarısı yaparak, nükleer bir felaket yaşanmaması çağrısında bulundu.

BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, BM Güvenlik Konseyine brifinginde, "Nükleer santrale saldırı sonrası çıkan yangının soğutma sistemini ve güç merkezini değil, bir eğitim tesisini etkilediğini anlıyoruz." dedi.

"Nükleer santraller ve diğer kritik sivil altyapılar etrafındaki askeri operasyonlar kabul edilemez ve son derece sorumsuzca." değerlendirmesinde bulunan DiCarlo, "Nükleer santrallere yapılan saldırılar uluslararası insani hukuka aykırı." ifadesini kullandı.

Nükleer bir felaket yaşanmaması için her türlü çabanın gösterilmesi çağrısında bulunan DiCarlo, "Ukrayna, büyük bir nükleer kazanın yol açabileceği yıkımı çok iyi biliyor. 1986'daki Çernobil felaketi, tüm nükleer santrallere en yüksek seviyede güvenlik sağlanmasının hayati derecede önemli olduğunun kalıcı bir örneğidir." diye konuştu.


17.58 Ukrayna, Zelenski'nin ülkeden ayrıldığı iddiasını yalanladı

Ukrayna Yüksek Şûrası, Devlet Başkanı Zelenski'nin kaçtığı iddiasını yalanladı. Yapılan açıklamada Zelenski’nin Ukrayna'dan ayrılmadığı ve Kiev’de olduğu belirtildi.


17.40 Ukrayna Dışişleri Bakanı: Putin, bizi Avrupa'daki Suriye yapmak istiyor

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba NATO Dışişleri Bakanları olağanüstü toplantısına video aracılığıyla katıldı. Kuleba, çok geç olmadan harekete geçilmesini söyledi. Putin'in Ukrayna'yı "Avrupa'daki Suriye" yapmak istediğini savunan Kuleba, “Savaşmaya hazırız. Mücadeleye devam edeceğiz. Ancak şimdi bize somut, kararlı ve hızlı eylemlerde yardımcı olacak ortaklara ihtiyacımız var” dedi.


17.35 Scholz-Putin görüşmesi

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Putin'i Ukrayna'daki saldırıları sona erdirmeye ve yardıma izin vermeye çağırdı. İki lider telefon görüşmesi gerçekleştirdi.


17.21 Üçüncü görüşme 5-6 Mart’ta olabilir

Rus medya organı Tass'ın aktardığına göre, Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı Mihail Podolyak, Rusya ile Ukrayna arasındaki üçüncü tur müzakerelerin 5-6 Mart'ta olabileceğini söyledi.


17.17 BM kaynakları, BM Güvenlik Konseyi'nin ABD’nin New York kentinde TSİ 19.30'da acil bir toplantı yapacağını aktardı.


17.10 BM: 331 sivil hayatını kaybetti

BM İnsan Hakları Ofisi’nden yapılan açıklamada, Ukrayna’da Rusya’nın harekatından bu yana şimdiye kadar 331 sivilin öldüğü, 675 sivilin de yaralandığı ifade edildi.

Donbas’taki yerel yöneticiler ise 25 Şubat'tan bu yana bölgede 77 askerin ve 14 sivilin öldüğünü açıkladı. Aynı dönemde çatışmalar nedeniyle 406 asker ve 73 sivil yaralandı.


16.50 Ukrayna Dışişleri: Nükleer santralda çıkan yangında çok sayıda kişi öldü veya yaralandı

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Zaporijya Nükleer Santralı çıkan yangında çok sayıda kişinin öldüğünü veya yaralandığını söyledi. Bakanlık, Facebook'ta yaptığı açıklamada, çalışanların Zaporijya tesisinin güvenli bir şekilde çalıştığından ve radyasyon seviyelerinin şu anda normal olduğundan emin olmak için izlediğini söyledi.


canli-savasta-9-gun-rus-birlikleri-kritik-santrali-ele-gecirdi-kremlin-topu-ukrayna-ya-atti-987771-1.

16.25 "Zelenski, Ukrayna’yı terk etti" iddiası

Rusya Devlet Duması Başkanı Vyacheslav Volodin, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin Ukrayna'dan ayrıldığını ve Polonya'ya gittiğini iddia etti. Rus medya organı RIA'nın aktardığına göre Volodin, Telegram kanalında, “Zelenski Ukrayna'yı terk etti” dedi.


canli-savasta-9-gun-rus-birlikleri-kritik-santrali-ele-gecirdi-kremlin-topu-ukrayna-ya-atti-987746-1.

16.00 NATO: Çatışmanın bir parçası olamayız ama Ukrayna'yı destekliyoruz

Brüksel'deki NATO Dışişleri Bakanları toplantısının ardından konuşan ittifakın Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO olarak Ukrayna'da Rusya ile savaşa girmeyeceklerini söyledi. Ukrayna'nın 'uçuşa yasak bölge' talebinin de uygulanamayacağını belirten Stoltenberg'in sözlerinden satır başları şöyle:

* Bu Putin'in savaşıdır. Putin Ukrayna'daki savaşı durdurmalı ve tüm kuvvetlerini koşulsuz olarak geri çekmelidir.

* Karada, denizde ve havada tüm güçlerimizi kuvvetlendiriyoruz. 130'dan fazla jet yüksek hazırlıkta tutuluyor. 200 gemi Akdeniz ve Karadeniz'de devriye geziyor. NATO bir savunma ittifakıdır. Temel amacımız 30 ulusu güvende tutmaktır.

* Müttefikler, Ukrayna hava sahasında NATO uçaklarının ya da Ukrayna topraklarında NATO birliklerinin olmaması konusunda hemfikir. Biz bu savaşta bir taraf değiliz ama bir sorumluluğumuz var. ABD, Birleşik Krallık, Kanada ve Türkiye gibi NATO müttefikleri, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerini 2014'ten beri hem ekipman hem de eğitim anlamında desteklemektedir. On binlerce Ukrayna askeri eğitilmiştir.

* Uçuşa yasak bölge, daha fazla yıkıma yol açar. Ukrayna'da uçuşa yasak bölge oluşturmak, Ukrayna hava sahasına NATO uçakları göndermek ve Rus uçaklarını vurmak anlamına geliyor.

* NATO doğrudan bir çatışmanın parçası olmamalıdır. Bu çok daha fazla sorun ve zayiatı birlikte getirebilir. Elbette ki daha ağır yaptırımlar uygulayabiliriz. Rusya'yı politik çözümlere çağırabiliriz. Bizim pozisyonumuz budur.


15.57 ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Rusya ile çatışmak istemiyoruz ama buna hazırız

Brüksel’de düzenlenen Ukrayna konulu NATO Dışişleri Bakanları toplantısının ardından konuşan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Bizimki bir savunma ittifakı” iddiasında bulundu. Rusya ile ‘çatışma istemediklerini’ söyleyen Bilinken, “Ancak bir çatışma ile karşılaşırsak buna hazırız ve NATO topraklarının her karışını savunacağız” ifadelerini kullandı.


15.52 Çavuşoğlu: İki ülkeyi Antalya’da buluşturmak isteriz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları toplantısı sonrasında konuştu. Bakan Çavuşoğlu, Rusya ve Ukrayna'ya çağrıda bulunarak tarafları Antalya'da buluşturabileceklerini dile getirdi.


15.47 Almanya, Ukrayna'dan 18 bin mülteci geldiğini açıkladı

Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarından bu yana 18 binden fazla mültecinin Ukrayna'dan Almanya'ya geldiğini söyledi. Sözcü, ülkeye girenlerin yaklaşık 3 bininin Ukrayna vatandaşı olmadığını da sözlerine ekledi.


15.45 Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Ukrayna'ya yönelik saldırıları nedeniyle Rusya ile çevre koruma ve araştırma alanlarındaki iş birliğini askıya aldı.


canli-savasta-9-gun-rus-birlikleri-kritik-santrali-ele-gecirdi-987725-1.

15.10 Kremlin: Bundan sonra ne olacağı Ukrayna’ya bağlı

Kremlin, dünkü ikinci tur barış görüşmelerinin ardından Ukrayna'dan bir yanıt beklediklerini aç��kladı. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Moskova’nın Ukrayna'da devam eden savaşta ‘çözümü nasıl gördüğünü’ karşı tarafa ilettiğini ve bundan sonra ne olacağının Ukrayna'ya bağlı olacağını dile getirdi. Kiev ile hiçbir belge üzerinde anlaşmaya varılmadığını kaydeden Peskov, insani koridor kurma konusunda mutabık kalındığını belirtti ancak ateşkes işareti olmadığını söyledi.


14.50 Türkiye Denizcilik Genel Müdürlüğü: Ukrayna'da bekleyen, Türk sahipli/işletenli 23 gemideki 199 Türk personelin 26'sı tahliye edilmiş, 173 personelin tahliyesi için Dışişleri Bakanlığımız koordinesinde çalışmalar devam etmektedir. Limanlarımızdan, Rus limanlarına gemi trafiği ve liman operasyonları sürmektedir.


14.43 Rusya: Kiev kontrolü kaybetti; binlerce kişi radikaller tarafından rehin alındı

Rus basınında yer alan haberlere göre, Rusya Savunma Bakanlığı Kiev’in, ülkenin bölge ve ilçelerinin yönetimlerini yönetme kabiliyetini neredeyse tamamen kaybettiğini açıkladı. Bakanlık, Ukrayna'daki en zor durumun Kiev, Harkov, Sumi, Çernihiv ve Mariupol'da yaşandığını ifade etti. Bakanlık, bu kentlerde yabancılar da dahil olmak üzere binlerce kişinin Ukraynalı aşırı milliyetçiler tarafından ‘rehin alındığını’ aktardı. Rusya'ya göre, Ukrayna’da özel operasyonun gerçekleştirildiği bölgelerden yaklaşık 150 bin kişi tahliye edildi.


14.40 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin askeri danışmanı Oleksiy Arestoviç, ülkenin güneyindeki Mıkolayiv kentinde Rusların ilerlemesinin durdurulduğunu söyledi. Mikolayiv, Rus birliklerinin kontrolüne geçen güneydeki Herson kentine 1 saat uzaklıkta bulunuyor.


14.30 BM, Ukrayna'daki ihlaller için soruşturma komisyonu kuruyor

Merkezi Cenevre'de bulunan BM İnsan Hakları Konseyi, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sırasında iddia edilen hak ihlallerini kınayan ve bunları araştırmak üzere bir soruşturma komisyonu kuran bir karar lehinde oy kullandı.

Rusya, Ukrayna'da sivilleri hedef aldığı yönündeki iddiaları reddediyor.


canli-savasta-9-gun-rus-birlikleri-kritik-santrali-ele-gecirdi-987697-1.

14.18 Putin'den dünyaya 'normalleşme' çağrısı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın komşularına karşı art niyet beslemediğini belirtti. Tüm eylemlerinin 'dostça olmayan hamlelere yanıt' olduğunu dile getiren Putin, dünyaya çağrıda bulunarak, "Rusya ile ilişkilerinizi normalleştirin" ifadelerini kullandı. Rusya lideri, Rusya'nın diğer devletlere karşı ekonomik yükümlülüklerini yerine getireceğinin de altını çizdi.


13.45 Belçikalı paralı askerlerden oluşan ilk grup yola çıktı

Belçikalı paralı askerlerden oluşan ilk grubun Ukrayna'ya hareket ettiği öğrenildi. Brüksel merkezli EUobserver sitesinin Ukrayna büyükelçiliğine dayandırdığı gelişmeye göre, ilk grup 7 kişiden oluşuyor. Sırada 18 kişi daha var. Bu kişilerin başvuru yapıp mülakattan geçtikten sonra Ukrayna'ya gidecekleri ifade edildi.

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı, Zelenski'nin, ‘paralı askerlerle sabotaj grupları üzerindeki kontrolünü kaybettiğini’ belirtti.

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, Avrupa’dan çok sayıda paralı ve aşırı milliyetçi askerin Rus ordusuna karşı Ukrayna’ya gelmeye başladığı açıklanmıştı.


13.40 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın askeri altyapısına ait 1.800'den fazla hedefin ‘imha edildiğini’ duyurdu.


13.35 Rusya’dan ayrılan yabancı şirketlere ‘hızlandırılmış iflas süreci’ uygulanacak

Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı Andrey Belousov, ülkede üretimlerini durdurup çalışanlarını işten çıkartan yabancı şirketlere, iflas süreçlerini hızlandırarak müdahale edeceklerini söyledi. Rusya’daki yabancı şirketlerin önünde üç seçenek bulunduğunu ifade eden Belousov, “İlk seçenek, şirketin Rusya'da faaliyetlerine devam etmesi ve aynı zamanda üretim için gerekli hammadde, malzeme tedarikini sağlaması ve çalışanlarına yükümlülüklerini yerine getirmesidir” dedi.

Belousov, yabancı şirketlerin ikinci seçeneği olarak hisse devrine işaret ederek, “İkinci seçenek, yabancı hissedarların paylarını yerel ortaklara devretmeleridir. Bu şirketler gelecekte Rusya pazarına geri dönme fırsatına sahip olacaklar. Bazı yatırımcılar zaten bu fırsattan yararlandı” diye konuştu.

Üçüncü seçenekte ise Rus hükümetinin şirketlere müdahalede bulunacağını kaydeden Belousov, "Bir şirket Rusya'dan ayrılmaya karar verir, üretimi kapatır ve çalışanları işten çıkarırsa, hızlandırılmış iflas süreci ile müdahale edeceğiz. Çünkü bizim mutlak önceliğimiz vatandaşlarımızın istihdamını ve sosyal refahını korumaktır” ifadelerini kullandı.


canli-savasta-9-gun-rus-birlikleri-kritik-santrali-ele-gecirdi-987664-1.

13.30 Rus komutan öldürüldü iddiası

Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Geraşenko, Rus ordusundan bir generalin öldürüldüğünü iddia etti. Geraşenko, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Rusya 41. Ordu Komutan Yardımcısı Tümgeneral Andrey Sukhovetsky'nin Ukrayna askerlerince Çernihiv bölgesinde öldürüldüğünü iddia etti. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını, "hemen durmazsa Rusya'yı yok edecek kanlı macera" olarak nitelendiren Geraşenko, Ukrayna'nın Rusya için yeni Afganistan olacağını savundu.


13.18 Rus birlikleri Mıkolayiv’e ilerliyor

Herson’a bir saat uzaklıkta bulunan Mıkolayiv şehrinin belediye başkanı, Rus birliklerinin şehrine girdiğini söyledi. Mıkolayiv’in nüfusu yaklaşık 500 bin. Ukrayna’nın güneyindeki Herson ise Rusya’nın Ukrayna’da ele geçirdiği ilk büyük kent olmuştu.


12.58 Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu: Zaporijya Nükleer Santralı çalışır durumda

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Direktörü Rafael Grossi, Zaporijya Nükleer Santralı'na dair yaptığı açıklamada, santralda bir sızıntı olmadığını belirterek, "Bir mermi bir binaya isabet etti. Ama bina reaktörlerin bir parçası değildi. Mermi nedeniyle yangınlar çıktı ama kontrol altına alındı. Bir ünite çalışır durumda, diğer tüm birimler ya kapatıldı ya da başka nedenlerle zaten kullanım dışıydı. Saldırıda 2 personel yaralandı" dedi.


12.45 Rusya: Kiev yönetimi dün gece, nükleer santrala yönelik provokasyonda bulundu

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral İgor Konaşenkov, dün gece Kiev yönetiminin, bu sabaha kontrolü Rus güçlerine geçen Zaporijya Nükleer Santralı’nda bir ‘provokasyon gerçekleştirdiğini’ söyledi. Rus medyasının aktardığına göre Konaşenkov “Nükleer enerji santralinin bitişiğindeki bölgede, Kiev milliyetçi rejimi korkunç bir provokasyon uygulamaya çalıştı. 4 Mart günü, saat 2 civarında, nükleer santralın bitişiğindeki korunan bir alanda devriye gezerken, Rus devriyesi, Ukraynalı bir sabotaj grubu tarafından saldırıya uğradı” dedi.

Bakanlık, Zaporijya Nükleer Santralı'nın sorunsuz çalıştığını belirtti.


canli-savasta-9-gun-rus-birlikleri-kritik-santrali-ele-gecirdi-987626-1.

12.32 Zelenski: Çernobil'den 6 kat büyük bir felaket olabilirdi

Ukrayna Devlet Başkanı Vlodomir Zelenski, "Rus ordusu, Zaporijya Nükleer Santrali’ne saldırdı. Rus tankçıları, nereyi vurduklarını iyi biliyordu. Çernobil'den 6 kat büyük bir felaket olabilirdi. Bu, bir terördür."


canli-savasta-9-gun-rus-birlikleri-kritik-santrali-ele-gecirdi-987613-1.

12.10 Çernihiv’de ölü sayısı 47’ye yükseldi

Ukrayna'nın Çernihiv kentinde dün meydana gelen hava saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısının 33’ten 47'ye yükseldiği açıklandı. Yerel yönetim yetkilileri, saldırının yerleşim bölgesini hedeflediğini ve Perşembe günü devam eden bombardımanın ardından arama kurtarma çalışmalarının duraksadığını bildirmişti.


11.10 Ukrayna: Rusya rezervlerinin çoğunu tüketti

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Facebook üzerinden yaptığı paylaşımda Rusya birliklerinin operasyonel rezervlerinin çoğunu Kiev'i kuşatma girişimi sırasında tükettiğini ve yedek beklediğini öne sürdü.

Ancak paylaşımda Rus birliklerinin Ukrayna'nın liman kenti Mariupol'u kuşatmayı başardığı da belirtildi.


10.50 Ukrayna: 9 bin 166 Rus askeri öldü

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus güçlerinin ‘9 bin 166 asker kaybettiğini’ açıkladı. Açıklamada, Ukrayna ordusunun, “Rusya'ya ait 33 uçak, 37 helikopter, 251 tank, 939 zırhlı araç, 105 top ve 2 hafif sürat teknesini imha ettiği” belirtildi. “Rus güçlerinin ayrıca 50 roketatar sistemi, 404 araç, 60 yakıt aracı, 18 hava savunma sistemi ve 3 İHA kaybettiği” aktarılan açıklamada, bu rakamlara devam eden çatışmaların bilgilerinin dahil edilmediği kaydedildi.


10.45 ABD’den Rus zenginlere yaptırım

ABD, 19 Rus milyarder, aileleri ve müttefiklerine yönelik yaptırım ve vize kısıtlamaları kararı aldı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada söz konusu kişilerin "Ukrayna’yı acımasızca işgaline rağmen" Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i desteklemeye devam ettikleri ifade edildi. Bu kişilerin yanı sıra ‘dezenformasyonla mücadele’ amacıyla yedi Rus kuruluşu ile buralarda çalışan 26 kişiye yönelik de yaptırım kararı alındığı belirtildi. Yaptırım uygulanan kişiler arasında Kremlin Sözcüsü Peskov’un da olduğu iddia edildi.


10.15 Almanya’nın göndereceği füzeler 35 yıllık ve Sovyet yapımı çıktı

Almanya’nın Ukrayna’ya göndereceğini açıkladığı 2 bin 700 Strela uçaksavar füzesinin 35 yıllık ve Doğu Alman Ulusal Halk Ordusu’na (NVA) ait olduğu belirtildi. İHA’nın Alman Spiegel dergisinden aktardığı habere göre, yapılan ilk kontrollerde füzelerin çalışır durumda olmadığının tespit edildiği belirtildi. Sovyet yapımı olan mühimmatın, ateşleme mekanizmalarının oksitlendiği ve füzelerde çatlamaların bulunduğu kaydedildi. Haberde, çalışmayan ve çürümeye terk edilen füzelerin Ukrayna’ya gönderilmesi “Federal hükümet için büyük bir utanç” ifadeleri ile nitelendirildi.


10.00 Moskova Borsası'ndan yapılan yazılı açıklamada, piyasalardaki işlemlere "mevcut durum" nedeniyle bugün de devam edilmeyeceği belirtildi. Borsası da 28 Şubat'tan bu yana işlemlere kapalı.


9.45 Rusya'da bazı medya organlarına erişim engellendi

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumunun (Roskomnadzor) internet sitesinde yer alan ve kısıtlama uygulanan sitelerin bulunduğu liste güncellendi. Buna göre Rusya’da, ABD merkezli Radyo Svoboda, İngiliz yayın kuruluşu BBC Rusça ve merkezi Letonya’da bulunan Meduza’nın internet sitelerine erişim engellendi.


canli-savasta-9-gun-rus-birlikleri-kritik-santrali-ele-gecirdi-987505-1.

9.37 Zaporijya Nükleer Santralı, Rus birliklerinin kontrolüne geçti

Avrupa'nın en büyük nükleer santralı olan Zaporijya Nükleer Santralı, Rus ordusunun kontrolü altına girdi. Gelişmeyi Ukraynalı yetkililer de doğruladı. Santralde sabah saatlerinde yangın çıkmış ve söndürülmüştü.

1984 ve 1995 yılları arasında inşa edilen Zaporijya Nükleer Santralı, Avrupa’nın en büyük ve dünyanın dokuzuncu en büyük nükleer santralı. Kiev'in yaklaşık 500 km güneydoğusunda bulunan santralın 6 enerji ünitesi bulunuyor. Çernobil’in sadece tek enerji ünitesi vardı.

Rus birlikleri savaş sürerken Çernobil Nükleer Santralı’nda da kontrolü sağlamıştı.


cansi-savasta-9-gun-putin-geri-adim-atmiyor-987496-1.

9.30 ABD: Ukrayna ile anlık istihbarat paylaşıyoruz

Beyaz Saray ve ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ukrayna ordusu ile anlık istihbarat paylaşıldığını bildirdi. ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi Başkanı Adam Smith, ordunun Ukrayna ile anlık istihbarat paylaşımında bulunmadığını söylemişti.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, konuyla ilişkin bir soru üzerine “Anlık olarak istihbarat paylaşıyoruz" yanıtını verdi.

Aynı konuyla ilgili açıklamalarda bulunan üst düzey bir Pentagon yetkilisi ise “Ukrayna'ya bilgi ve istihbarat sağlamaya devam ediyoruz. Bunun devam etmesinin yararlı olacağını düşünüyoruz. Ayrıca Kongre üyelerinin bu bilgi paylaşımını engellediği haberleri de doğru değil” ifadesini kullandı.


cansi-savasta-9-gun-putin-geri-adim-atmiyor-987492-1.

9.00 Nükleer santraldaki yangın söndürüldü

Avrupa'nın en büyüğü olan Zaporijya Nükleer Santralı’nın eğitim binasında çıkan yangın söndürüldü. Yangında can kaybının olmadığı belirtildi.

Rusya-Ukrayna savaşının ilk günlerinde ülkenin kuzeyindeki Rus güçleri Çernobil Nükleer Santrali'nin kontrolünü ele geçirmişti.

Ülkedeki 4 tesiste 15 faal nükleer reaktöre sahip olan Ukrayna, kullanılan elektriğinin yaklaşık yarısını bu santrallerden sağlıyor.


08.18 Zaporijya Nükleer Santralı’nda radyasyon seviyesinde bir değişiklik olmadı

Yangının çıktığı santral alanında radyasyon seviyesinde bir değişiklik olmadığını duyuran Zaporijya Nükleer Santralı Basın Servisi yetkilisi Andrey Tuz, santral personelinin güvenliğin sağlanması için gerekenleri yaptığını aktardı.

Zaporijya Bölgesi Askeri İdare Başkanı Aleksandr Strauh ise yangının söndürülmesi için itfaiyecilerin santral sahasına girmesine izin verildiğini belirtti.

Ukrayna Devlet Acil Durumlar Servisinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, yangının santralın dışında çıktığı belirtilerek üçüncü güç ünitesinin birleşik güç sisteminden bağlantısının kesildiği kaydedildi. Yangının kontrol altında olduğu belirtilen açıklamada, “Yangın nükleer santralin dışında, eğitim binasında çıktı” ifadesine yer verildi.

Rus tanklarının, dün akşam saatlerinde santralin yakınındaki bir kasabaya girdiği belirtilmişti.


07.29 Energodar Belediye Başkanı Orlov: Nükleer santral civarındaki çatışma durdu

Ukrayna’daki Zaporizhzhya Nükleer Santrali’nde çıkan yangının ardından, Energodar Belediye Başkanı Dmitro Orlov, bölgedeki çatışmanın sonlandığını söyledi.

Ukraynalı yetkililer, çatışma nedeniyle nükleer tesisteki bir binanın üç katında yangın çıktığını açıklamıştı.


06.18 Zelenski: Zaporijya Nükleer Santralı’na saldırılar durdurulsun

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus askeri birliklerin Zaporijya Nükleer Santralı’na saldırılarının durdurulması gerektiğini belirterek bir patlama olması halinde bunun, Avrupa’nın sonu olacağını söyledi.

Zelenskiy, Rus birliklerinin Zaporijya Nükleer Santrali’ndeki çatışmalar ve çıkan yangına ilişkin sosyal medya hesabından video ile açıklamalarda bulundu.

Santralin Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olduğuna dikkati çeken Zelenskiy, “Avrupa artık uyanmalı. Avrupa’nın en büyük nükleer santrali yanıyor. Şu anda Rus tankları nükleer üniteleri vuruyor. Bu tanklar, termal araçlarla donatılmış. Yani onlar nereye ateş ettiğini biliyor. Onlar bunun için hazırlandılar” ifadelerini kullandı.


05.55 Ukrayna’daki nükleer santralde güvenlik sağlandı

Ukrayna’da dün gece yangın çıkan Zaporizhia nükleer santralinde güvenliğin sağlandığı açıklandı.

Yerel yönetici Aleksandr Starukh Facebook sayfasından yaptığı paylaşımda santral yönetimiyle görüştüğünü ve güvenliğin sağlandığını öğrendiğini aktardı.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı da Ukrayna yönetiminin kendilerine ilettiği bilgiye göre santraldeki ana ekipmanların işlemeye devam ettiğini duyurdu.


03.30 Zaporijya Nükleer Santralı'nda yangın

Zaporijya Nükleer Santralı'nda yangın çıktı. Bölge Rus ordusunun saldırısı altındaydı.

Avrupa’nın en büyük nükleer santralı

Zaporijya Nükleer Santrali, Avrupa'nın en büyük ve dünyanın en büyük 10 nükleer santralinden biri olarak biliniyor. Rusya-Ukrayna savaşının ilk günlerinde ülkenin kuzeyindeki Rus güçleri Çernobil Nükleer Santrali'nin kontrolünü ele geçirmişti. Ülkedeki 4 tesiste 15 faal nükleer reaktöre sahip olan Ukrayna, kullanılan elektriğinin yaklaşık yarısını bu santrallerden sağlıyor.


01.20 Ukrayna'daki siviller için Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) tıbbi yardımlarını taşıyan kargo uçağının, Polonya'daki Varşova Havalimanı'na iniş yaptığı açıklandı. DSÖ'den yapılan yazılı açıklamada, toplam 36 tonluk tıbbi ekipmanın, örgütün Dubai'deki deposundan uçağa yüklenerek Ukrayna'nın komşu ülkelerinden Polonya'ya ulaştırıldığı bildirildi.


00.20 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus ordusunun Ukrayna’daki ilerleyişi hakkında açıklamalarda bulundu. Donetsk ve Luhansk birliklerinin bazı yol ve kentlerde kontrolü sağladığını aktaran Konaşenkov, Rus ordusunun da bazı bölgelerde de ilerleyişini sürdürdüğünü söyledi.

Ukrayna’ya batılılar tarafından paralı askerlerin gönderildiğini iddia eden Konaşenkov, “Ukrayna'ya gelen yabancı paralı askerler, Rus ekipman ve malzeme konvoylarının yanı uçaklara sabotaj ve saldırılar düzenliyor. Yabancı paralı askerlerin tüm saldırıları, Batı'nın Kiev rejimine sağladığı silahlar kullanılarak gerçekleştiriliyor” dedi.

Bu askerlerin ciddi eğitim alınması gereken Javelin ve Stinger sistemleri kullanabildiğinden bahseden Konaşenkov, ABD tarafından da Ukrayna’ya paralı asker gönderilmesi konusunda çalışma başlatıldığını öne sürdü.


00.05 ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi Başkanı Adam Smith'in, Amerikan ordusunun Ukrayna ile anlık istihbarat paylaşımında bulunmadığı açıklaması üzerine Beyaz Saray ve ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ukrayna ordusu ile anlık istihbarat paylaşıldığını bildirdi. Bir grup gazeteciye açıklamada bulunan üst düzey bir Pentagon yetkilisi, "Ukrayna'ya bilgi ve istihbarat sağlamaya devam ediyoruz. Bunun devam etmesinin yararlı olacağını düşünüyoruz. Ayrıca Kongre üyelerinin bu bilgi paylaşımını engellediği haberleri de doğru değil." ifadesini kullandı.


00.10 ABD'DEN YAPTIRIM LİSTESİNE YENİ İSİMLER

ABD, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakın isimleri yaptırım listesine aldı. Beyaz Saray tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Bugün ABD, müttefikler ve ortaklarıyla koordineli olarak, Ukrayna'yı vahşice işgal etmesine rağmen Başkan Putin'i desteklemeye devam eden Rus seçkinlerini ve aile üyelerini hedef alıyor. Bu kişiler, Putin'in Ukrayna'yı işgalini desteklemek için gerekli kaynakları sağlamaktan sorumludur. Bu kişiler ve aile üyeleri ABD finans sisteminden silinecek, ABD'deki varlıkları dondurulacak ve mülklerinin kullanımı engellenecektir" denildi.

Yaptırım uygulanacak Rus seçkinlerinden birinin Rusya'nın en zenginlerinden olan ve Putin'in yakın bir destekçisi olarak bilinen Alisher Burhanovich Usmanov olduğunu belirtilen açıklamada, Putin'in sözcüsü ve en büyük destekçilerinden biri olan Dmitry Peskov'a da yaptırım uygulanacağı aktarıldı. Açıklamada, aile üyeleriyle beraber yaptırım uygulanacak Rus seçkinleri listesinde, Nikolai Tokarev, Boris Rotenberg, Arkady Rotenberg, Sergei Chemezov, Igor Shuvalov, Yevgeniy Prigozhin, Dmitry Peskov ve Alisher Usmanov isimleri yer aldığı ifade edildi.

Bu kişilerin her birinin eşleri ve çocuklarının da yaptırımlara tabii tutulacağı aktarılan açıklamada, sahip oldukları şirketler, lüks emlaklar, jet ve yat gibi lüks araçların dondurulduğu belirtildi.