Canlı yayındayız!

TİMUR AKKURT

Twitter tam "modası geçti, eskisi kadar kullanılmıyor" dediğimiz bir dönemde öyle bir atak yaptı ki kolay kolay vazgeçilemeyeceğini gösterdi. Yeni uygulamasının adı ‘Periscope’. Twitter’ın yakın zamanda satın aldığı uygulama kendi ekibinin el atmasıyla çok daha sağlıklı çalışan bir hal almış. Benzer uygulamalar olmasına rağmen burada kullanım kolaylığı ve sosyal medya entegrasyonu Periscope’u bir adım daha öne çıkarıyor. Periscope üzerinden bir canlı yayın yaptığınızda Twitter'dan da paylaşılan link sayesinde tüm takipçileriniz canlı yayınınızı izleyebiliyor.

Uygulama şimdilik maalesef iOS işletim sistemi olan telefonlarda kullanılabiliyor. Android işletim sistemi olan telefonlar biraz daha bekleyecek. App Store’da bir günde en çok indirilen listesine giren Periscope, yaklaşık 15 megabayt. Kullanımı çok basit, daha önceden kullandığınız bir Twitter hesabınız varsa hemen onunla bağlanabiliyorsunuz. Evet her şey hazır, artık yayın yapabilirsiniz. Uygulama çok yeni bu sebeple Türkçe desteği henüz yok ancak çok yakında o da gelir diye tahmin ediyorum. İkonlar ile her şey yapılıyor zaten çok dil bilmenize gerek yok. Uygulamayı açtığınızda ister diğer yayıncıların canlı yayınlarını izleyebiliyorsunuz ister önceden yapılmış canlı yayınların tekrarlarını. Kendi canlı yayınınızı yapmak istiyorsanız resimlerde de gördüğünüz gibi ortadaki ikona tıklayıp yayınınıza bir isim vererek canlı yayına başlıyorsunuz. Üstelik kullandığınız telefonun hem ön kamerasını hem arka kamerasını canlı yayını kesmeden kullanma şansınız var. Bu özellik çok önemli bence çünkü bu özellikle gazetecilik yapma şansınız var. Hem kamerayı kendinize çevirip anonslarınızı yapabilirsiniz hem diğer kameraya geçerek bulunduğunuz ortamı takipçilerinize izletebilirsiniz. Siz canlı yayın yaparken sizi takip edenler yorumlarıyla yayınınıza katılabilir, sorular sorabilir, eleştiriler yapabilir. Unutmadan söyleyelim uygulamayı çalıştırdığınızda sizden iki tane izin istiyor. Birinci izin kamera ve galerinize ulaşabilme, ikincisi telefonunuzun mikrofonuna ulaşabilme izni. Bu izinleri vermeyi unutmayın. Canlı yayın sonrasında da yayını kaydederseniz, yayın server'a ve galeriye kaydediliyor.

Pek çok ilkte olduğu gibi biz de Teknolojiden Anlamayan Adam, YouTube kanalımızda bu uygulamayı tanıttık ve hatta tanıttığımız sırada Periscope üzerinde de canlı yayınladık. Merak edenler için videolu anlatım YouTube kanalımızda mevcut. İlk canlı yayınımızı izlemek isterseniz o da uygulama içerisinden @timurakkurt diye arattığınızda karşınıza çıkacaktır. Periscope’un bir diğer özelliği kişi ya da kişilere özel yayın yapabilme imkânı. Bu özellik hem iyi hem kötü amaçlarla kullanılabilir. Kötü tarafı pornografik içeriklerin yoğun olarak kullanılabilme ihtimali. Yeni bir sektör doğmasına sebep olabilir. Paralı üyelikle size özel içerik kısmı biraz sıkıcı. Zira çocukların da rahatça girdiği bu ortamda ne nasıl ayırt edilecek? Bir diğer sıkıntı telifli içeriklerin, maç, konser, paralı eğitim toplantıları gibi konular. Yasal olarak işlerin takibi biraz daha zorlaşacak gibi. Olumlu taraflarına gelince sağlıkla ilgili bir durum olduğunda kolaylıkla; örneğin annenizi canlı yayınla doktorunuzun karşısına geçirtebilirsiniz. Toplantılar çok rahat uzakta kalan katılımcılara ulaştırılabilir.

Benim ilk görüşte bayıldığım bu uygulama aslında bir ilk değil. Daha önceki uygulamalar çok komplike ve sistemi çok zorlayan, hantal haldeydi. Periscope çok sade, kullanımı kolay ve takipçilerinize hızla ulaşabiliyor. Çocuğunuzun doğum gününü farklı yerlerdeki yakınlarınıza kolaylıkla ulaştırabilir, tebriklerini alabilirsiniz.

Bu işten en çok zararı YouTube, Livestream, Ustream gibi firmalar görecek. Twitter, Periscope ile piyasayı gerçekten karıştırdı. Şimdi onlar düşünsün diyerek uygulamasının hızla yayılmasını sağlayacak ve eksiklerini gidermeye çalışacak. Diğerleri hantal yapılarını toparlayıp yeni uygulamalarını bakalım ne zaman hayata geçirecekler. Göreceğiz...