27 Mayıs Pazar akşamı sona erecek 65. Cannes Film Festivali’nde her yıl olduğu gibi Uluslararası Sinema Yazarları Federasyonu (FIPRESCI) ödülleri ve 1974 yılından beri Cannes’da yer alan Ökümenik Jüri ödülleri Cumartesi akşamı verildi. Ökümenik jüri üyeleri farklı kültürlerden gelen Hıristiyanlar ile sinema dünyasının profesyonelleri arasından seçiliyor.

FIPRESCI ödülleri açıklandığında bir kez daha meslektaşlarımızla aynı fikirde olmanın zevkini yaşadık. Ukraynalı Sergei Loznitsa, görselliği ve senaryosu çok güçlü filmi “Sis-V Tumane” için ödülünü alırken, “Filmim genel izleyici için zor bir eser, bu ödül sayesinde dünyanın dört bir yanında gösterilme şansını elde edecek” diyerek jüriye teşekkür etti. Ökümenik jüri ise Danimarkalı yönetmen Thomas Vinterberg’in “Jatgen-Av” filmini ödüle layık gördü.

EN FAZLA ÖDÜL BENH ZEİTLİN'E

Geçtiğimiz hafta içinde yazmıştım, bu yıl festivalde keşfettiğimiz büyük pırlanta, “Un Certain Regard-Belli Bir Bakış” bölümünde yarışan Amerikalı yönetmen Benh Zeitlin’in “Beasts of the Southern Wild-Vahşi Güneyin Yaratıkları” oldu. Film ve Zeitlin daha ilk günden üç ödül aldı: FIPRESCI jürisinin “Belli Bir Bakış” ödülü, Ökümenik Jüri’nin Özel Mansiyonu ve 18-24 yaş arası gençlerden oluşan Gençlik Jürisinin “Gençliğin Gözüyle” ödülü. Yakında İstanbul’a geleceğini umduğumuz filmi kaçırmayın deriz.

REZAN YEŞİLBAŞ'IN ŞANSI YÜKSEK
Festivalde Cumartesi sabahı gösterilen Kısa Film Yarışmasının tüm filmlerini izledik. Yarışan on filmin içinde Rezan Yeşilbaş’ın “Sessiz-Be Deng”i gerçekten ortalamanın gerçekten üzerinde bir eser. Yeşilbaş’ın ödülle dönmesini sadece tüm kalbimizle istemiyoruz, bizce gerçekten de Kısa Film Altın Palmiye’sinin en kuvvetli adayı.

AİDA BEGİC'E ÖDÜL
İngiliz aktör ve yönetmen Tim Roth’un başkanlığındaki “Un certain regard-Belli Bir Bakış” jürisi, Meksikalı Michel Franco’nun “Despues de Lucia-Lucia’dan Sonra” adlı filmi alırken, Jüri Özel Ödülü’nü Fransız mizahçılar Benoît Delépine ve Gustave Kervern’in filmi “Le Grand Soir-Büyük Gece”si layık görüldü. Semih Kaplanoğlu’nun ortak yapımcı olduğu Boşnak yönetmen Aida Begic’in “Djeca-Saraybosna Çocukları” ise Jürinin Özel Mansiyonu ile geri dönüyor. Belli bir Bakış’ta iki En İyi Kadın Oyuncu ödülü var: Kanadalı yönetmen Xavier Dolan’ın “Laurence Anyways”inde başrol oynayan Suzanne Clément ve Fransız Joachim Lafosse’un “A perdre la raison-Aklını Yitirene Kadar”ın oyuncusu, Dardenne kardeşlerin Altın Palmiyeli unutulmaz “Rosetta”sı Emilie Dequenne.