Kadınlar, yarın saat 10.00’da Fethiye Adliyesi’nde görülecek Cansu Kaya’nın karar duruşması için destek çağrısı yaptı

Cansu Kaya davasına destek çağrısı

BirGün / MUĞLA

Ortaca’nın Dalyan Mahallesi’nde garson olarak çalıştığı restorandan geçen yıl 14 Haziran’da mesai bitimi ayrıldıktan sonra ortadan kaybolan ve üç gün sonra Dalyan Kanalı Çandır Geçişi Mevkii’nde su üzerinde cesedi bulunan Cansu Kaya’nın öldürülmesi ile ilgili davada yarın karar bekleniyor.

BİRGÜN’e konuşan Karya Kadın Derneği Başkanı Dilek Bulut, yarın saat 10.00’da Fethiye Adliyesi’nde görülecek karar duruşmasına tüm kadınları ve duyarlı yurttaşları davet etti.

Ömür boyu hapis istendi

Savcının, Cansu Kaya davasında ömür boyu ve 22 yıl hapis cezası istediğini anımsatan Bulut, bir önceki duruşmaya ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Cumhuriyet Savcısı Gökhan Büyükşimşek esasa ilişkin görüşünde, sanıklar N.D. ve M.P.Ç.’nin olay tarihinden itibaren verdiği ifadelerin sürekli birbiriyle çeliştiği belirtti. Kaya’nın anal bölgesindeki kızarıkla, genital bölgesindeki yırtıklı kanamaya, bir açıklama getirilemediği belirtildi. Kaya’nın başında darp, boynunda ise yara izleri tespit edildiği belirten Savcı, sanıkların ifadesine göre suya düştüğü yerin 5 metre derinliğinde olduğunu ancak yapılan keşifte bölgede Kaya’nın başını çarpabileceği herhangi bir cisme rastlanmadığını aktardı. Olay sonrası sanıkların kimseden yardım talebinde bulunmadığını belirten Savcı, Kaya’nın eşyalarının saklanması ve sanıkların arama çalışmalarına katılmasının hayatın normal akışına uymadığını kaydetti. Savcı, sanıkların genç kız ile aralarında fiziksel temas olmadığını iddia etmelerine karşın doktor raporlarında N.D.’nin karın bölgesinde tırnak izi, M.P.Ç.’nin ise sol kolunda sıyrık ve çatlak izi tespit edildiği belirtti. Savcı, İstanbul Adli Tıp Genel Kurulu’ndan gelen raporda Kaya’nın suda boğulma sonucu öldüğü belirtilse de söz konusu raporun Kaya’nın baş ve boyun kısmındaki yara izleri ile cinsel istismar bulgularına ilişkin gerçeği değiştirmeyeceğini kaydetti.

Savcı sanıkların ’Beden ve ruh bakımından kendini savunamayacak durumdaki kişiyi, bir suçu gizlemek, delillerini ortadan kaldırmak veya işlenmesini kolaylaştırmak ya da yakalanmamak amacıyla kasten öldürme suçundan’ ömür boyu hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.”

‘’Davanın takipçisiyiz’’

“Gerçek adalet için biz kadınlar davanın sonuna kadar takipçisi olacağız” diyen Bulut, şunları söyledi:

“İstanbul Adli Tıp Genel Kurulu'ndan gelen raporda Kaya'nın suda boğulma sonucu öldüğü belirtilse de söz konusu raporun Kaya'nın baş ve boyun kısmındaki yara izleri ile cinsel istismar bulgularına ilişkin ilk otopside rastlanan gerçeği değiştirmeyecektir. Cansu Kaya'nın ölümü ile ilgili sürekli çelişkili ifadelerde bulunan N.D ve M.P.Ç için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini istiyoruz. Bu ülkede adalet bu tür davalara katılarak ve sahip çıkarak sağlanabilmektedir. Bu nedenle tüm kadınları Cansu Kaya davasına sahip çıkmaya, katılmaya davet ediyoruz.”