Uzaktan eğitim nedeniyle çanta talebi düştü, bu nedenle üretim durma noktasına geldi. 300 bin çantanın depolarda kaldığını söyleyen üreticiler “Bir ufuk bekliyoruz, bir yardım bekliyoruz” diyor.

Çantalar depoda kaldı üretim tamamen durdu

Koronavirüs tedbirleri kapsamında uzaktan eğitimin hayata geçirilmesi ile okul çantaları elde kaldı. Okul çantası imalatı yapan çantacıların elindeki yaklaşık 300 bin adet çanta depolarda bekliyor.

BORÇ ÖDEYEMİYORUZ

Destek beklediklerini belirten çanta imalatçısı Reşat İlyas, “Gaziantep’te 1990’dan beri çanta imalatı yapıyoruz. Geçen yıldan bu yana okul çantası üretimi yapıyoruz. Tüm meslektaşlarım adına da söylüyorum, bu yıl satış olmadı. Sektör olarak biz çantacılar ve kırtasiye sektörü çok büyük sıkıntıda. Ondan dolayı vergimizi ve kiramızı ödeyemeyecek durumdayız. Bir ufuk bekliyoruz, bir yardım bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Kırtasiye ve çanta sektörünün çok zor durumda olduğunu belirten İlyas, “Yetkililerden bize bu konuda yardımcı olmalarını istiyoruz. Bize yardımcı olmalarını istiyoruz, okul sektörünün çalışmasını istiyoruz. Elimizdeki çantalarımızı satıp, borçlarımızı ödemek istiyoruz. İstihdam sağlamak istiyoruz. Elemanlarımız aylardır çalışmıyorlar, onların bir şekilde çalışmasını istiyoruz” dedi.


ÜRETİM DURDU

Çanta imalatçılarının depolarında satılmayı bekleyen yaklaşık 300 bin adet çantanın olduğunu ifade eden Gaziantep Sayacılar ve Esnafkarlar Odası Başkanı Mehmet Sarıbal, “Gaziantep’teki çantacılarımız, Türkiye’de çanta imalatının yüzde 70-80’ini karşılamaktadır. Pandemiden dolayı okulların kapalı olması nedeniyle Gaziantep’teki çantacı esnafı genelinde yaklaşık 300 bin adet çanta depolarda kaldı. Bu çantalar da esnafın döner sermayesini sıkıntıya sokmaktadır. Şu anda çantacı esnafı yüzde 5 kapasite ile çalışıyor” şeklinde konuştu. Sarıbal, “Okulların kapalı olması ve kırtasiyecilerin de satış yapamamasından dolayı çantalar elde kaldı. Devletin çantacı esnafa yardım etmesi gerekmektedir. Yeni malzeme de alamayan esnaf, sırt çantalarına veya kadın çantalarına dönememektedir. Şu anda esnaf arkadaşlarımızın yanında çalışanlar haftanın belirli günü çalışmaktadır. Şu anda üretim durdu, malzeme fiyatlarında artış oldu, bunun da sebebi yeni malzeme alamamaktan kaynaklanmaktadır” ifadelerini kullandı.

***

Sadece İstanbul’da 214 kırtasiyeci kepenk kapattı

Konuyu BirGün’e değerlendiren İstanbul Kitap ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Yavuz Tekçe, “Dayanacak gücümüz kalmadı” dedi. Tekçe, yaptığı açıklamada nisan ayından bu yana okulların kapalı olmasının kırtasiyeci esnafını olumsuz etkilediğini vurguladı. Tekçe, geçen yıl İstanbul’dan odaya kayıtlı 214 kitap ve kırtasiyeci esnafının kepenk kapattığına dikkat çekti. Salgında en çok etkilenen sektörlerin başında yer aldıklarını söyleyen Tekçe, “Görünen o ki, salgın sonrası bazı sektörlerin toparlanması çok ciddi zaman alacaktır. Bizler de yeterli destekleri alamazsak, kan kaybetmiş ve toparlanması zaman alacak olan sektörler arasında yer alacağız. Siftah yapmadan dükkanını kapatan esnaf arkadaşlarımız var. En azından pandemi döneminde büyük zincir marketlerin kırtasiye malzemesi satması yasaklanmalıdır” dedi.

Tekçe’nin açıklamaları şöyle devam etti:

“Onlar zaten ciddi oranlarda ciro yapan marketler. Ürünü satsa da olur satmasa da. Ama bizim için öyle değil. Biz kazancımızı bundan elde ediyoruz. En azından pandemi göz önünde bulundurularak marketlerin bu ürünleri satması kısıtlanabilir. Zincir marketlerin açık kitap ve kırtasiyeci esnafının kapalı olduğu bir dönemde zincir marketler kitap kırtasiye işine el atmış olup haksız rekabete yol açmaktadır. Diğer taraftan 10 aydır kısmen veya tamamen kapalı olan esnafın kira, elektrik, doğalgaz ve su gibi ödemeleri birikmiş ve ödeyemez hale gelmiştir. Esnaf çok ciddi borç yükü altına girdi. Bu konuda devletimizden destek bekliyoruz.

Pandemi nedeniyle çok fazla sayıda esnaf ve sanatkarımızı etkileyen yeni tedbirler uygulamaya alınmış ve bahar aylarında tedbir kararları kapsamında kapanan birçok esnaf ve sanatkar Zaralarını karşılama fırsatı bulamadan yeni yasak ve tedbir kararlarıyla ikinci defa cumartesi ve pazar günleri iş yerlerini kapatmak zorunda kaldı. Okulların kapalı olduğu bugünlerde kitap kırtasiyeci esnafı olarak iş yerlerimizin haftasonu açık olmasını istiyoruz.”

■ İHA/Ekonomi Servisi