AKP, ekonomik ve idari sorunların artmasının ardından çareyi yine torba teklifte buldu. BOTAŞ’ı üçe bölmeyi planlayan iktidar, santrallar için ormanları yok edecek. Yeni zamlar için Erdoğan’a geniş yetki verecek.

Çareyi ‘torba’da buldular

HÜSEYİN ŞİMŞEK

İktidara geldiği günden bu yana kanun yapma tekniklerini hiçe sayarak torba tekliflerle tartışmalı düzenlemeleri hayata geçiren AKP, bu kez de hazırladığı “enerji torbası” ile çeşitli değişikliklere imza atmaya hazırlanıyor.

AKP, TBMM’ye sunmaya hazırlandığı torba teklifle, Kamulaştırma, Katma Değer Vergisi, Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri, Türkiye Radyo, Televizyon Kurumu Gelirleri, İmar, Maden, Kıyı, Mera, Doğal Gaz Piyasası, Sıvılaştırılmış Petrol Gazları Piyasası, Elektrik Piyasası, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı, Türk Petrol kanunlarında ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun’da köklü değişiklikler yapmayı hedefliyor.

İktidar, hazırlık aşamasında olan torba teklifle BOTAŞ’ı üçe bölecek. BOTAŞ tarafından yürütülen doğal gaz piyasa faaliyetlerinden ithalat, ihracat, toptan satış ile petrol ticareti faaliyetleri için, “Doğalgaz Ticaret Anonim Şirketi”ni, iletim, depolama ve gazlaştırma faaliyetleri için de “Doğalgaz Altyapı Anonim Şirketi”ni kuracak. Teklifle ayrıca BOTAŞ tarafından yürütülen petrol iletim ve taşıma faaliyetleri de BOTAS International Anonim Şirketi’nce yürütülecek.

AĞAÇLARA GÖZ DİKTİLER

Teklifle, konut abonelerinden alınacak TRT payını kaldıracak iktidar partisi, ağaç katliamına da yol açacak. Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu’nda planlanan değişikliğe göre, başta nükleer santrallar olmak üzere, çeşitli işletmelerin kullanılacağı alanlarda yer alan ağaçlardan taşınabilecekler taşınacak, taşınamayacaklar ise “beş katının dikilmesi” şartıyla yok edilecek.

PETROLE ZAM YETKİSİ

AKP, Petrol Kanunu’nda yapmak istediği değişiklikle de Cumhurbaşkanı’na yarı yarıya zam yapma yetkisi verecek. Taslak teklifin bu haliyle hayata geçmesi durumunda, “Bir arayıcı veya işletmeci, ürettiği petrolün sekizde birini devlet hissesi olarak ödemekle yükümlüdür” ibaresinin ardından “Cumhurbaşkanı, sekizde birini yüzde 50 oranında artırabilir” hükmü eklenecek.