Sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan ve 2,5 yıldır direnişte olan Cargill işçiler, koronavirüs nedeniyle ara verdikleri direnişi yeniden başlattı.

Cargill işçileri direnişi yeniden başlattı

Cargill’de çalışırken Tekgıda-İş sendikasına üye olduktan sonra işten çıkarılan ve 2,5 yıl önce fabrika önünde eyleme geçen işçiler, direnişlerini yeniden şirketin İstanbul, Ataşehir’deki Palladium Tower’da bulunan genel merkezi önüne taşıdı.

Fasdat Gıda'nın Beşiktaş'taki binası önünde eylem düzenleyen işçilere SOL Parti ve İşçi Dayanışma Derneği de destek verdi.

İşçiler, “14 arkadaşımızı işten çıkaran şirket sebep olarak da kota fazlalığı ve daralmayı gösterdi ama üretim kapasitenizi ve yatırımlarınızı sürekli arttırdığınızı çok iyi biliyoruz” dediler.

2,5 yıl önce Bursa Orhangazi’de bulunan fabrika önünde direnişe geçen 14 işçi, 20 Ağustos 2019’da şirketin İstanbul’daki genel merkezi önünde oturma eylemine başlamıştı. Virüs salgını nedeniyle eylemlerine ara veren Cargill işçileri, bugün tekrar eylem alanına döndüklerini duyurdular.

Cargill'e seslenen işçiler, “Sizin tek derdiniz: Sendikal örgütlenmeyi engellemek! Çünkü sendika gelirse, dürüst çalışmak zorundasınız, Adaletli olmak zorundasınız, yıllarca emeğini sömürdüğünüz işçinin refah payını yükseltmek zorundasınız. Çünkü sendika gelirse, insan gibi yönetmek zorundasınız!" dedi.

FASTAD GIDA'YA DA SESLENDİLER

cargill-iscileri-direnisi-yeniden-baslatti-769796-1.

Fastad Gıda'ya "Tedarik zinciriniz içinde yer alan ve hizmet aldığınız Türkiye Cargill işletmesinde devam eden insan hakları ihlalleri ile ilgili sizi bilgilendirmek istiyoruz" diye seslenen işçiler, süreci şöyle anlattı:

"Cargill’in Bursa-Orhangazi’deki nişasta fabrikasında bulunan 14 üretim işçisi, Tekgıda-İş sendikası çatısı altında örgütlemeye çalışırken 17 Nisan 2018’de işlerinden atıldı. Nisan 2018’de 14 işçinin işten çıkarılmasından önce de 7 işçi yine sendikaya üye oldukları için aynı fabrikada işten çıkarılmıştı. Bu 7 işçi 2015’de ve 2018’de mahkemeyi kazandılar ve Yargıtay sendikal faaliyetleri nedeniyle işten çıkarıldıklarına karar verdi.

2019 Aralık ve 2020 Şubat aylarında, Bursa Bölge Mahkemesi, 17 Nisan 2018 tarihinde işten çıkarılan 12 işçi için karar verdi (2 işçi işe iade davası açmadı). Mahkeme, söz konusu 8 işçinin tamamıyla sendikal faaliyetleri nedeniyle işten çıkarıldığına karar verdi. Mahkemeye göre diğer 4 işçi ise, işyerinde işten çıkarılmalarını gerektirecek herhangi bir ekonomik gerekçe olmadığından ve Cargill bu işçilere işyerinde alternatif bir iş önermediği için haksız bir şekilde işten çıkarıldı. 12 kararda da işçilerin işe iade edilmesi emredildi.

2015'ten bu yana, Türkiye'deki yüksek mahkeme, Cargill'in sendika faaliyetlerine ve üyeliğine misilleme olarak işçileri işten çıkardığını belirten ve işe iade edilmelerini emreden kesin kararlar verdi. Ancak Cargill Türkiye'de kanunsuz bir şekilde işten çıkarılan hiçbir işçi işine geri başlatılmadı, çünkü yasada bir boşluk var: şirketler, mağdur ettikleri işçileri işlerine geri başlatmak yerine insan hakları ihlalleri için para ödeyebiliyorlar. Cargill kurumsal yönetimi bu eylemleri savundu ve Türkiye'de sendika istemediğini açıkça ortaya koydu.

cargill-iscileri-direnisi-yeniden-baslatti-769803-1.

Cargill’de yaşanan tüm bu işten çıkarmalar, işçilerin örgütlenme özgürlüğünü, örgütlenme ve toplu sözleşme hakkını güvence altına alan ILO’nun 87 ve 98 Sayılı temel sözleşmelerini ihlal etmektedir. Bu işten çıkarmalar aynı zamanda çalışanların bir sendika tarafından temsil edilmesi haklarına ilişkin işverenlerin sorumluluğunu açıkça ortaya koyan OECD Çok Uluslu Şirketler Rehberinin de doğrudan ihlali inlamına gelmektedir.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları ve İş Dünyası Rehberi (The UN Guiding Principles on Business and Human Rights) ve OECD Çok Uluslu Şirketler Rehberine göre (The OECD Guidelines for Multinational Enterprises) şirketler tedarik zincirlerinde sistematik olarak insan hakları durum tespiti ve ayrıntılı inceleme yapmakla yükümlüdürler.

Fastad Gıda ve yabancı iştiraklerinin de bu yükümlülükle bağlı olduğunu size hatırlatmak isteriz. Cargill ile olan iş ve hizmet ilişkiniz, bu ilişkiyi kullanarak Cargill’in devam edegelen insan hakları ihlallerini düzeltmesi ve hakları gasp edilmiş işçilerin hak iadesi ile sendikal haklara saygıyı garantiye alması için Cargill yönetimini ikna ve teşvik etmenizi gerektirmektedir.

Bu çerçevede hizmet aldığınız Cargill işletmesiyle iletişime geçmenizi ve şirketin Cargill çalışanlarının Türkiye Anayasasınca garanti altına alınan sendikal haklara saygı göstermesini ve haksız yere işten çıkarılan işçilerin işe geri alınmalarını istemenizi rica ediyoruz. "