Kübalı bilim insanları Biden'ın 'başarısız devlet' iddiasını reddeden bir mektup kaleme aldı: Yorumlarınız haksız, tarih bugünleri yazacak.

Çarpıtmalar boşa, Küba sağlıkta öncü

Kübalı bilim insanlarının geniş bir temsili, ABD'nin ablukasına rağmen, Küba'nın Covid-19 ile mücadele konusundaki bilimsel ve siyasi kapasitesini fedakâr bir şekilde kullanmasına karşı konuşan ABD Başkanı Joe Biden'a bir mektup sundu. Üst düzey Kübalı araştırmacılar tarafından yazılan mektup, Biden'ın 15 Temmuz'da Küba'dan 'başarısız bir devlet' olarak bahsettiği ve ülkeyi itibarsızlaştıran, sağlık sistemini ise küçümseyen açıklamalarına güçlü bir yanıt oldu.
Mektup şu şekilde başlıyor: “Başkan Biden… Geçtiğimiz günlerde bir beyaz saray konuşmanızda Küba’ya gerekli sağlık organizasyonları ile birlikte aşı verebileceğinizi ve sıradan Küba vatandaşlarının da aşıya erişebilmesini sağlayabileceğinizi söylediniz, Küba için aşıya giden tek yolun Birleşik Devletlerden geçtiğini iddia ettiniz ayrıca Küba’yı ‘başarısız devlet’ olarak nitelendirdiniz. Bu ifadeleriniz bazı Amerikan vatandaşları dahil birçok kişiyi şaşırttı. Küba’da koronavirüse karşı verilen mücadeleye yaptığınız haksız yorumlar ve ülkemizi küçümseyici ifadelerinize cevap verme hakkımızı kullanıyoruz.”

ABD DEZENFORMASYONU

Bu mektuba imza atan bazı Kübalı bilim insanları da konu hakkındaki görüşlerini aktardı.

BioCubaFarma Başkan Yardımcısı Mayda Mauri Pérez, düzenlediği basın toplantısında Biden'ın iddialarının dezenformasyon olduğunu ve Küba gerçeğini çarpıtmaya çalıştığını belirtti. Ellerinde bu açıklamaları çürütmek ve adanın büyük başarılarını göstermek için birçok bilgi ile veri olduğunu söyledi.
Araştırmacıların yanıtı, ABD hükümetinin uyguladığı ekonomik, ticari ve finansal ablukadan kaynaklanan zor koşullara rağmen, koronavirüsle mücadele edilen yenilikçi yola vurgu yaptı.

Mauri Pérez, Küba'nın virüse dair verilerin halka açık olduğunu ve ülkenin diğer ülkelere, hatta ABD de dahil olmak üzere gelişmiş olanlara kıyasla nispeten düşük ölüm oranlarında gösterildiğini belirtti.

BioCubaFarma Başkanı’nın danışmanı ve Moleküler İmmünoloji Merkezi (CIM) eski direktörü Dr. Agustín Lage Dávila da Küba'da çocukluk çağı profilaksi için aşılama kapsamının yüzde 99'un üzerinde olduğunu ve UNICEF veri tabanında referans alınabileceğini açıkladı. Tüm Kübalıların 13 hastalığa karşı aşılarla korunduğunu ve bunlardan sekizinin Küba'da üretildiğini açıkladı.

Dr. Lage Dávila, Küba'da 1993'ten bu yana tek bir kızamık vakası olmadığını ancak ABD'nin 2019'da bin 292 vaka bildirdiğini söyledi. Küba, menenjit B'yi kendi aşısı ile yok etmekle kalmadı, aynı zamanda diğer ülkelerdeki insanları, özellikle de Küba'nın profesyonellerinin Dünya Sağlık Örgütü'nün isteği üzerine çalıştığı Afrika'daki insanları aşılamak için uluslararası projeler yürüttü.

Prestijli bilim insanı, Küba biyoteknolojisi üzerine çok sayıda çalışma yayınlandığını da vurguladı: "2009 yılında Nature (bilimsel dergi), Küba biyoteknoloji sisteminin gelişmekte olan ülkelerdeki en iyi biyoteknoloji sistemi olduğunu yazmıştı. Bu noktada kendimize sorabileceğimiz soru, bu sonuçlara sahip bir ülkenin Covid-19'a karşı bir aşı bulmak için birinin müdahalesine ihtiyaç olup olmadığıdır" dedi.

"ABD hükümetinin sunduğu anlamda bir müdahaleye ihtiyacımız olmadığını söylememiz, işbirliği istemediğimiz anlamına gelmez. İşbirliği istiyoruz, aslında, onlarca yıldır ABD'li bilim adamlarıyla işbirliği aradık, teşvik ettik ve bunun güvenilir bir örneği, akciğer kanserine karşı terapötik aşının geliştirilmesindeki mevcut durumdur" diyerek sözlerini tamamladı.

Soberana 02'nin(Küba’nın koronavirüs aşısı) acil kullanım yetkisi devam ediyor ve Soberana Plus'a eylül ayında acil kullanım yetkisi verilmesi bekleniyor. Pediatri denemeleri, eylül ayında çocukların aşılanmasına başlama hedefleriyle iyi gidiyor ve Küba bu yıl nüfusunun yüzde 100'üne aşı yapma konusundaki kararlılığını sürdürüyor. BioCubaFarma üretim şirketleri şimdiden Halk Sağlığı Bakanlığı'na yaklaşık 13 milyon doz aşı teslim etti. Dr. Mauri Pérez, ihtiyaç fazlası aşıların ancak Küba nüfusunun tamamı aşılandıktan sonra ihraç edilebileceklerini belirtti.

2 milyon Kübalının (toplam nüfüsün yüzde 30’ unun) Küba’nın kendi aşısıyla aşılandığı gerçeğinin Biden tarafından göz ardı edildiği belirtilen mektup, elektronik formatta kullanıma sunulan ve Küba'nın bilimsel dürtüsünü destekleyen bu çalışma dünya çapındaki 8 bin 500 kişi tarafından imzalandı. Biden’ın sözlerinin hepsinin kanıtlarıyla çürütüldüğü mektup, şöyle bitiriliyor:

“Başkan Biden, eğer Küba halkının isteklerini göz önüne alırsanız (bu ülkemizin sağlık sistemini zayıflatmaya ve zayıf göstermeye çalışıp aynı zamanda ülkemizin başarılarını küçümsemek anlamına gelmez) bize yardım etmiş olursunuz Covid salgınının yarattığı ortak tehditlerin daha fazla çatışmaya değil, daha fazla işbirliğine yol açacağını umuyoruz. Tarih bu günleri yazacak.”

Kaynak: Monthly Review
Çeviren: Umut Deniz Aydın