Artan hayat pahalılığı ve enflasyon nedeniyle alım gücünün her geçen gün gerilemesi bayram alışverişine de gölge düşürdü. Çarşı pazardan eli boş dönen yurttaşlar fiyatlara "Bayram yok, sadece öfkeliyim" diye isyan etti.

Çarşı pazarda bayram havası yok
Fotoğraf: Depophotos

HABER MERKEZİ

BirGün muhabirleri Şeker Bayramı öncesi İstanbul Eminönü ve İzmir Kemeraltı’nda çarşı ve pazarın nabzını tuttu. Bayram alışverişi için pazarın yolunu tutan yurttaşlar bütçesine uygun ürünler bulmakta zorlanıyor. En ucuz bayram şekeri 80 TL’den başlarken, 200 TL’ye kadar yükseliyor. Bayram sofralarının vazgeçilmezi baklavanın fiyatı ise cep yakıyor. Artan kira, faturalar ve gıda fiyatları nedeniyle bütçeyi denkleştirmekte zorlandıklarını belirten yurttaşlar, "Kıyafet alabilmek için ya boğazımızdan kısmak zorunda kalıyoruz ya da kredi kartıyla almak zorunda kalıyoruz" diyor.

Her ne kadar AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ekonomide sıkıntının olmadığını iddia etse de Mısır Çarşısı’nda esnaf sinek avlıyor, yurttaş istediğini alamıyor. Kuruyemiş dükkânı olan Süleyman Kazan, her sene daha da kötüye gittiğini söyledi. Kazan şunları aktardı: “Artan hayat pahalılığı sebebiyle satışlarımız düştü. Ürünlerimizin bazıları yüzde yüz zamlandı. Bu senaryoyu pandemide dahi bu derece yaşamadık. Bugüne bakıyorum vatandaş 200, 300, 500 gram ürün alıyor. Halimize güler olduk.”

Çarşıdaki sakinliğe dikkat çeken tatlı dükkânı sahibi Y.O. ise “Kimsede para, pul yok. Çarşıya şöyle bir bakın çoğunluğun turistler olduğunu görebilirsiniz. Bari turist gelse diye bekliyoruz. Umarım bir an önce her şey düzelir” dedi.

“Değişim şart” diyerek sözlerine başlayan bir emekli öğretmen şunları söyledi: “10 bin lira maaş alıyorum neye yetecek bu para? Bu manzarayı gördükçe umudumuz kalmıyor, güvenimiz yok oluyor. Bunun üzerine ne desen boş.”

Yaşının 75 olduğunu söyleyen bir başka yurttaş ise “Sadece öfkeliyim, çocuklar yanımıza gelecek masraftan gelemiyorlar. Bir bayram havası mı kaldı ki değerlendirmemiz olsun. Ben ilk defa böyle bir bayram görüyorum öfkem var, bayram yok” ifadelerini kulandı.

BAKMAKLA YETİNİYORLAR

Yurttaşlar İzmir’de bayram alışverişi için yıllardır Tarihi Kemeraltı Çarşısı’na iniyor. Ancak bu yıl hayat pahalılığı nedeniyle yurttaşların bayram sevinci kursağında kaldı. Hazır giyim ürünleri satan bir esnaf, geçen seneye göre müşterilerinin yarı yarıya azaldığını belirterek, “Müşteriler fiyattan hiç memnun değil, satış yapmakta zorlanıyoruz. Geçen sene bir kazağı 100 TL’ye satarken şu an 450 TL’ye satıyoruz. İnsanların alım gücü geçen seneye göre çok düştü” dedi.

Esnaf Abdulhaluk Şengül ise “Pahalılıktan dolayı insanlar bayram alışverişi yapamıyor. Geçen sene 40-50 TL’ye alınan tişört şu an en az 100 TL’den başlıyor. Maalesef müşteriler genellikle bakmakla yetiniyor” dedi.

Tarihi Basmane Lokmacısı çalışanı, tepsi tepsi baklava alan müşterilerinin artık kiloyla dahi alamadığını söyleyerek, “En ucuz baklavanın kilosu 100 TL’den başlıyor. Ucuz olsun diye daha çok cevizli ve yer fıstıklı baklavalar yapıyoruz" dedi.

Havra Sokağı’nda yer alan bir helvacı ise artan hammadde fiyatlarına değinerek, “Geçen sene şekerin çuvalını 350 TL’den alırken bu sene 1050 TL’ye alıyoruz. Maliyeti en düşük bir tepsi Kemalpaşa tatlısı 150 TL’ye mal oluyor. Bu durum satış fiyatlarına da yansıyor” ifadelerini kullandı. Bayram alışverişine çıkan bir yurttaş yüksek fiyatlardan şikayet ederken her şeyi kredi kartıyla almak zorunda kaldığını anlattı. Yurttaş, "Geçen seneye göre fiyatlar en az 2-3 katı arttı. Beş kişilik bir ailede herkes kendine birer tişört alabiliyorsa bu sene bir kişinin bile alması zorlaşmış durumda. Çünkü insanlar kazandıkları parayı, kira, faturalar ve gıdaya yetiştirmeye çalışıyor, giyim ve kuşama özen gösteremiyorlar” dedi.