Yargıtay’ın beraat kararlarını bozmasının ardından yeniden görülen Çarşı davası ile Gezi Parkı davasının birleştirilmesine karar verildi.

Çarşı ve Gezi davaları birleştirildi

İkisi de beraatle sonuçlandığı halde üst mahkemelerce bozulan Gezi Parkı davası ile Beşiktaş Çarşı taraftar grubu dava dosyalarının birleştirilmesine onay verildi.

Gezi Parkı direnişine ilişkin beraat kararının bozulmasının ardından Osman Kavala’nın da aralarında bulunduğu 17 sanıklı dava, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülmeye başlanmıştı. Çarşı üyelerinin de aralarında bulunduğu 35 kişi hakkında verilen beraat kararları ise Yargıtay tarafından bozulmuştu. Yargıtay 16. Ceza Dairesi bozma kararında, Gezi Parkı ile Çarşı davasının arasında hukuki bağlantı olduğu gerekçesiyle birleştirilmesine karar verilmesi gerektiği vurgulanmıştı.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi 15 Haziran tarihinde, Çarşı davasının görüldüğü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdiği yazıda, “Mahkemenizdeki yargılamaya konu iddianamenin mahkemeniz dosyasındaki iddianameden daha eski tarihli olması, mahkemeniz dosyasının daha üst bir kanun yolu incelemesinden geçmiş olması da gözetilerek mahkemenizde birleştirilmesine muvafakat edilip edilmeyeceği” diyerek görüşünü sordu. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ise 28 Temmuz tarihli kararında, iki dosyanın birleştirilmesine muvafakat verdiğini kaydetti.

İHA'nın aktardığına göre, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin de birleştirmeye onay içeren yazısının ardından iki davanın tek dosa üzerinde görülmesine önümüzdeki günlerde başlanacak

MAHKEME BAŞKANI GEÇİCİ OLARAK GÖREVLENDİRİLDİ

Bunun yanı sıra İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mahmut Başbuğ’un adli tatil dolayısıyla kendi mahkemesinin dışında 13. ve 23. Ağır Ceza Mahkemelerinde vekaleten görevlendirildiği ve görevlendirme nedeniyle Çarşı davasının görüldüğü İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nin onay yazısını hazırlayan heyet içinde yer aldığı öğrenildi.

Öte yandan Gezi Parkı davasının avukatları, birleştirme kararına itiraz edeceklerini belirtti.

NE OLMUŞTU?

657 sayfalık Gezi Parkı iddianamede 16 sanığa isnat edilen suçlar arasında "hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs," "mala zarar verme," "nitelikli yağma," "Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Aletler Hakkında Kanun'a muhalefet" gibi suçlar var. Sanıkların 606 yıldan 2 bin 970 yıla kadar ceza almaları talep ediliyor. Dosyası birleştirilen Osman Kavala ise "siyasal ve askeri casusluk" ve "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ile suçlanıyor. Beşiktaş Çarşı taraftar grubu üyelerinin de içinde bulunduğu 35 kişinin yargılandığı davada yöneltilen suçlar arasında ‘hükümeti devirmeye teşebbüs' ve ‘suç örgütü kurma ve yönetme' var.

Gezi Parkı eylemlerine ilişkin ilk dava, 2014 yılı Mart ayında başlamıştı. Şubat 2015'te sanıkların beraat ettiği bu davanın ardından 2019 yılında ikinci bir dava açıldı. Şubat 2020'de bu dava da sonuçlandı ve sanıklar "hakkındaki suçların somut ve kesin delillere dayanmaması" sebebiyle beraat etti. Ancak savcılığın itirazı üzerine, istinaf mahkemesi, davanın yeniden görülmesi yönünde karar verdi. Bu arada, İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve iş insanı Osman Kavala'nın "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ile "siyasal ve askeri casusluk" suçlarından yargılandığı davanın, Şubat 2021'de Gezi davası ile birleştirilmesine karar verilmişti.