Bugün bayramın ilk günü ancak yurttaşlar misafirlerine ikram edecek tatlıyı bile alamadı. Bayram alışverişine çıkan yurttaşlar evlerine eli boş döndü. Yurttaş pahalılıktan, esnaf ise iş yapamadığından dert yandı.

Çarşıdaki pahalılık bayramı unutturdu
İstanbul. (Fotoğraflar: BirGün)

Öncü DURMUŞ - Berkay SAĞOL

İstanbul Mısır Çarşısı'nda fiyatlar bayramın önüne geçti. Maaşlara gelen zamların daha alamadan eridiğini söyleyen yurttaşlar gramaj düşürüp tane hesabı alışveriş yaptı. Esnaflar ise pahalılık karşısında turistlerin piyasayı ayakta tuttuklarını belirtti.

Mısır Çarşısı yurttaşlar için bayram öncelerinin ilk uğrak noktalarından. Ancak yurttaşlar artan fiyatlardan ve alım gücünün düşmesinden şikâyetçi. Kuruyemişten tatlıya, tatlıdan tekstil ürünlerine kadar geniş bir ürün yelpazesi bulunan çarşıda yurttaşların eli fiyatlar karşısında boş kaldı.  

ESNAF DA ŞİKÂYETÇİ

"Bayram alışverişsiz olmaz" diyen bir yurttaş “Bir alacaksak artık o yarısı, çeyreği oldu" ifadeleri ile durumu açıklamaya çalışırken kuruyemiş dükkânında çalışan esnaf Mahmut Yıldırım, “Dolar kurunda bir türlü denge sağlanamadı ve dolayısıyla bunu fiyatlara yansıtıyoruz. Böyle olunca da müşterinin ayağı kesiliyor. Piyasa gitgide turistlerin sayesinde dönmeye başladı. Vatandaşımız pahalılıktan gramaj düşürürken turist için bu fiyatlar hiçbir şey” dedi. Baklavacı Osman Ö. de pahalılığın hayatın her alanında olduğunun altını çizerken, “Klişe olacak ama arkadaşlarla 'Nerede o eski bayramlar' diyoruz artık. Burada bulunan kalabalık yanıltmasın, kuru bir kalabalığa hizmet vermeye başladık. İnsanlar artık kilo işi almakta çok zorlanıyor. Çoğu kredi kartı kullanıyor. Baklavanın kilosu 300-450 lira arası değişiyor” diye konuştu.Giyim dükkânı olan Serkan A. ise “İnsanlar fiyat soruyor, gidiyor. Bir pantolon 500 lira oldu. Her sene daha kötüsü oluyor her şey zamlandı” ifadelerini kullandı.

HER ŞEY ATEŞ PAHASI

Bayram alışverişine gelen Naime Işık, “Her yer ateş pahası, lokumların kilosuna 420 TL yazmışlar. İki misafirliğe birer kilo götürseniz neredeyse bin lira uçup gidiyor. ‘Maaşlara zam yaptık’ diyenler çarşıya çıksınlar göreyim. Kıstıkça kısmak zorundayız” şeklinde konuştu. Fiyat etiketlerini gösteren yurttaşlardan Ahmet Kızgın, "Geliyoruz, bakıyoruz ve her sene bir önce ki seneye göre artan fiyatlara şaşırıp geri dönüyoruz" diye dert yandı.

İzmir'de ise alışverişin merkezi Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda sokaklardaki sakinlik dikkat çekti. Esnaf da yurttaşlar da fiyatlardan şikâyetçi. Kıyafet satan esnaf Ahmet Avcı, hayat pahalılığı nedeniyle her bayram satışlarının daha da azaldığını belirtti. Avcı, “Bir tişört 200 TL, pantolon 350 TL. Müşteriler fiyatlardan memnun değil ama biz ne yapalım? Bir önceki bayram pantolonları 250 TL civarında satıyorduk iki ayda zam yapmak zorunda kaldık. İnsanların öncelikleri artık yeni bir pantolon veya tişört almak değil” dedi. Çocuk kıyafeti satan bir başka esnaf ise “İşlerim diğer kişilere göre biraz daha yoğun oluyor çünkü insanlar kendisine almasa bile çocuklarına kıyafet almaya çalışıyor. Uygun fiyatlı satmaya çalışıyorum, az kazanıyorum” diye konuştu.

İzmir

Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda en ucuz bayram şekeri 100 TL’den başlarken 300 TL’ye kadar yükseldi. Şekerciler Ceyhun Şeker, “Geçen bayram en ucuz şeker 80 TL’ydi şimdi 100 TL oldu. Fiyatlar pek değişmedi ama bir kilo çikolatanın 200-300 TL civarında olması insanları zorluyor" dedi.

GÜCÜM BİR KİLOYA YETİYOR

Yarım kilo çikolata satın alan Aynur Yavaş isimli bir yurttaş şunları dile getirdi: “Emekliyim, tatlı bile alamadım. 100 TL’ye ancak yarım kilo çikolata aldım. Daha fazlasına gücüm yetmiyor.” Tatlıcı çalışanı da tepsi tepsi baklava alan müşteri kalmagığını ve geçen seneye göre iş yapamadığını söyledi: “En ucuz baklavanın kilosu 120 TL. Fıstıklı baklavanın kilosu 300 TL’den başlıyor.” Helva dükkânı olan Başar Manisalı hammadde fiyatlarının arttığını vurguladı. Manisalı, “Geçen sene bayramda paketi 20 TL olarak Kemalpaşa tatlısını bir önceki bayram 40 TL’ye bugün ise 50 TL’den satıyorum. Bir tepsi Kemalpaşa tatlısının maliyeti bile 200 TL’yi buluyor” dedi.