Peru’da sosyalist aday Castillo ile sağcı Fujimori arasındaki devlet başkanlığı seçiminin ikinci turu kıran kırana bir yarışa sahne oldu. Seçimin ilk turundan birinci çıkan Castillo oy sayımı bitmeden halkı sandıklara sahip çıkmaya, demokrasiyi savunmaya çağırdı.

Castillo, halkı sokağa çağırdı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yolsuzluk, polis şiddeti ve ekonomik krizin gölgesindeki Perulular, yeni devlet başkanını belirlemek üzere sandığa gitti. İnsan hakları ihlallerinden 25 yıl hapis cezasına çarptırılan eski devlet başkanı Alberto Fujimori’nin kızı, Halkın Gücü Partisi'ni temsil eden ve hakkında yolsuzluk davaları bulunan Keiko Fujimori ile solcu sendika lideri Pedro Castillo arasındaki seçim başabaş gitti. 2016 ve 2011'deki seçimlere de katılmış olan Fujimori ile Castillo birbirine yakın oy aldı.

Gazetemiz baskıya giderken üçüncü defa devlet başkanlığına adaylığını koyan Fujimori, çok az farkla seçimleri önde götürüyordu.Ülkenin resmi seçin kurulu ONPE'nin açıklamasına göre, oyların yüzde 90’ı sayılmışken Castillo 49.647, Fujimori’nin oyu 50. 343’di.


Sandıklar açılıp, sayım başladıktan sonra resmi sonuçlara göre geride görünen Castillo, memleketi olan yoksul Tacabamba bölgesinde bir balkondan megafonla destekçilerine seslendi. Castillo, burada yaptığı konuşmada destekçilerinden sonuçları sakin bir şekilde beklemelerini isterken Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Halkımızdan her bir oyu savunmalarını istiyorum. Ülkenin dört bir köşesindeki Perululardan, demokrasiyi savunmak adına tetikte olmak için barışçı bir şekilde sokağa çıkmalarını istiyorum" dedi.

Castillo, yeni bir anayasa yazma vaatleriyle birlikte ülkenin kırsal ve kentsel gençlik sektörlerinden gelen güçlü bir destekle, ilk başkanlık turunda birinci çıkmıştı. İkinci tura giderken birçok karşı propanda ile seçim çalışmaları engellenmeye çalışılan Castillo, seçim vaatleri arasında, yoksullara yardım, devletin rolünün arttığı bir yeni anayasa, kilit sektörleri devletleştirme ve maden şirketlerinden daha fazla vergi alma gibi maddeler bulunuyor. Karşısındaki sağcı Fujimori serbest piyasa ekonomisini savunuyor.

DİKTATÖRÜN MİRASI

Sağcı aday Keiko Fujimori 1990’lardaki Devlet Başkanı Alberto Fujimori’nin kızı.

Diktatör Fujimori, o dönem enflasyon nedeniyle büyük ölçüde bozulmuş bir ekonomiyi ve Aydınlık Yol gerillalarına yönelik şiddetin üst seviyede olduğu, gündemini kilitlediği bir dönemde ülkeyi yönetmeye başladı. Böyle bir dönemde Fujimori, sonunda Kongre’yi “kendi kendini darbe” ile dağıtmadan önce, yasama organını pas geçip, büyük ölçüde yürütme kararnameleriyle ülkeyi yöneterek Peru demokrasisini adeta “boğazladı”. Nisan 1992’de, siyasi muhalefet üyelerini tutuklamadan önce buna karşı çıkan herkese şiddet uyguladı. Ordu tanklarını başkente getirdi ve ardından Fujimori, bugün hâlâ yürürlükte olan Peru anayasasını o koşullarda yazdı. Fujimori, 2000’de görevden alınmasına ve daha sonra insan hakları ihlallerinden yargılanıp mahkûm oldu. Fakat onun diktatörlük ve şiddet dolu yönetimi, Peru’nun kolektif hafızasında kaldı.