Peru’da “parlamenter diktatörlük” ile suçladığı Kongre’nin darbesiyle görevinden alınan solcu lider Castillo’ya 18 ay hapis cezası verildi. Halk yaşananlara öfkeli.

Castillo’ya bu kez de hapis cezası
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

Latin Amerika ülkesi Peru’da Kongre’yi feshetmek isteyen Cumhurbaşkanı Pedro Castillo’nun "darbe girişimi" gerekçesiyle gözaltına alınarak tutuklanmasının ardından hapis cezası kararı da geldi. Peru Yüksek Mahkemesi, 7 Aralık'ta tutuklanan solcu Castillo hakkında "görevi kötüye kullanmak, isyan ve komplo" suçlamasıyla 18 ay önleyici hapis cezası kararı verdi. Yüksek Yargıç Juan Carlos Checkley, açıklamasında, Castillo'nun görevinden alındıktan hemen sonra Meksika Büyükelçiliği’ne sığınma talebinde bulunduğunu hatırlatarak, kaçma riski bulunduğunu öne sürdü.

SORUŞTURMA YASADIŞI

Çevrimiçi yapılan duruşmaya katılmayan Castillo'nun avukatları, müvekkillerine yönelik yürütülen soruşturmanın yasadışı olduğunu söyleyerek, suçlamaları kabul etmedi.

Castillo'ya karşı gerçekleştirilen ‘Kongre darbesi'nden bu yana ülkede sular durulmuyor. Castillo’nun görevden alınması sonrası patlak veren eylemler nedeniyle ölü sayısı 18'e çıktı, 426 kişi ise yaralandı. Darbe karşıtı protestolar başta başkent Lima olmak üzere Ayacucho ile Apurimac kentlerinde yoğunlaştı. Göstericiler eski Cumhurbaşkanı Castillo'nun serbest bırakılmasını istiyor. Olağanüstü hal (OHAL) ile yönetilen ülkede silahlı kuvvetlere bağlı binlerce asker, Lima'nın merkezinde konuşlandırılmış durumda. Eylemlerde, Castillo'nun yerine Kongre tarafından getirilen 'darbeci' kadın lider Dina Boluarte’nin istifası, Castillo'nun bırakılması, Kongre'nin kapatılması ve seçim takviminin bir an önce belirlenmesi talep ediliyor. Boluarte genel seçimler için yeni tarihin Aralık 2023 olabileceğini duyurmuştu.

***

NE OLMUŞTU?

Temmuz 2021’de Özgür Peru (Peru Libre-PL) partisinin öncülüğünde oluşturulan sol ittifakla iktidara gelen eski sendika lideri ve öğretmen Pedro Castillo, Kongre’de çoğunluğu elinde tutan, geleneksel burjuvaziyi temsil eden ve ABD ile doğrudan işbirliği içinde bulunan sağ partilerin hedefindeydi. Castillo, 7 Aralık’ta Kongre’yi feshettiğini açıklamış ve OHAL hükümeti kuracağını ilan etmişti. Ancak kendi hükümeti tarafından da yalnız bırakılan Castillo, Kongre’de yapılan oylama ile görevden alındı ve cezaevine gönderildi.