Adalet Yürüyüşü sırasında muhaliflerin telefonlarına sızan FinSpy adlı casus yazılımı geliştiren Almanyalı FinFisher şirketinin yöneticileri hakkında iddianame hazırlandı.

‘Casus yazılım’ yargıda
Adalet Yürüyüşü 2017’de Kılıçdaroğlu öncülüğünde başlatılmıştı. (Fotoğraf: DepoPhotos)

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Türkiye'de CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2017'de başlattığı Adalet Yürüyüşü sırasında muhaliflerin cep telefonlarına sızan casus yazılım FinSpy'ın geliştiricisi Alman FinFisher adlı şirketle ilgili yürütülen soruşturma tamamlandı.

Münih Başsavcılığı, bir süre önce iflas eden şirketin eski 4 yöneticisi hakkında Dış Ticaret ve Ödemeler Kanunu'nu ihlal ederek Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelere casus yazılım satmak suçlamasıyla iddianame hazırlandığını duyurdu.

Savcılık, hazırladığı iddianamede söz konusu soruşturmanın basın özgürlüğü ve insan hakları savunucusu 4 demokratik kitle örgütünün şikâyeti üzerine başlatıldığına dikkat çekti. 

‘MUHALEFETİ İZLEMEK’

İddianamede, "FinSpy adlı casus yazılımın Türkiye'deki muhalefet hareketini izlemek üzere 2017’de sahte bir web sitesi üzerinden cep telefonlarına sızdırıldığının tespit edildiğine" vungu yapıldı. İddianamede sözü edilen olay ise Kılıçdaroğlu'nun 2017’de başlattığı Adalet Yürüyüşü. Casus yazılımın aralarında CHP'li vekiller de olmak üzere binlerce kişinin cep telefonuna yerleştirildiği belirtiliyor. İddianamede, Ocak 2015'te Türkiye ile söz konusu casus yazılım, donanım, teknik destek ve eğitim amaçlı beş milyon avrodan fazla değerde bir sözleşme imzalandığı ve alıcısının da Türkiye'nin istihbarat servisi MİT olduğu ifade ediliyor. FinFisher'in Mart 2015'ten itibaren yurt dışında kurduğu şirketler aracılığı ile suç işlediği kaydedilen iddianamede, sanıkların MİT'te yazılımı indirmesi için üç kez bağlantı linki gönderdiği, sonrasında da yazılımın kullanımı için eğitim verdiği öne sürülüyor. İddianamede Münih Bölge Mahkemesi'ne gönderdi. 

***

FinSpy nedir?

FinSpy, cep telefonu üzerinden yapılan yazışmaların görüntülenmesini, telefon konuşmalarının kaydedilmesini, telefonun kamerasıyla kullanıcının izlenmesini ve mikrofonu üzerinden de dinlenmesini sağlayan bir program. Şirket, bu yazılımı dünya çapında kolluk kuvvetleri ve istihbarat servislerinin kullanımı için geliştirmişti.