Dağlık Karabağ krizi nedeniyle Azerbaycan ve Ermenistan güçleri arasındaki çatışmalar büyük kentlere uzandı. Her iki ülkenin lideri de ateşkes için karşılıklı taviz bekliyor.

Çatışma alanı genişliyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ermenistan ve Azerbaycan arasında Dağlık Karabağ krizi nedeniyle başlayan çatışmalar büyük kentlere sıçradı. Azerbaycan’ın ikinci büyük kenti Gence’ye yine saldırı düzenlendiği açıklanırken sanayi şehri Mingeçevir de top atışına tutuldu.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan ordusunun ikinci kez Gence kentine saldırdığını duyurdu. Bakanlık, Azerbaycan’da Fuzuli bölgesinde Horadiz kentinin, Ağcabedi bölgesinde köylerin, Terter, Goranboy ve Göygöl bölgelerinin ateş altında olduğunu kaydetti. Ermenistan Savunma Bakanlığı da resmi olarak tanınmayan Dağlık Karabağ’ın başkenti Stepanakert’in yoğun roket saldırılarına uğradığını açıkladı. Kentte tüm dükkanların kapalı olduğunu ve patlamaların yaşandığını aktaran bakanlık, sivillerin hayatının tehlikede olduğunu belirtti.


LİDERE DAVA AÇILDI

Dağlık Karabağ lideri Araik Arutyunyan hakkında Gence kentine yönelik saldırılar nedeniyle Azerbaycan Başsavcılığı tarafından dava açıldı. Davaya ilişkin açıklamada, “Arutyunyan’ın Cenevre Sözleşmesinin gereklerini ihlal ederek sivilleri kasten öldürmeye ve halk arasında panik yaratmaya yönelik eylemlerde bulunduğuna dair yeterli delil toplandı” denildi.

ATEŞKES ŞARTLARINI SIRALADI

Uluslararası ateşkes çağrıları ise henüz karşılık bulmadı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ulusa sesleniş konuşmasında çatışmalara son vermek için şartlarını açıkladı. Aliyev, “Ermenistan ordusu topraklarımızdan çıksın. Paşinyan, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü tanıdığını açıklasın. Azerbaycan halkından özür dilesin ve Karabağ’ın Ermenistan toprağı olmadığını söylesin. Bize Ermenistan ordusunun işgal ettiği topraklardan çekilmesinin takvimini versin. O zaman biz de ateşkesi sağlayacağız” dedi.

ANKARA’YI SUÇLADI

New York Times’a konuşan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise bir kez daha Ankara’yı ‘çatışmalara doğrudan müdahil olmak’ ile suçladı. Andrew Higgins imzalı haberde, “Paşinyan, Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien ile telefonla görüştüğünde hassas bir konuyu gündeme getirdi: ABD’nin müttefiki olan Türkiye’nin, tartışmalı dağlık bölgede etnik Ermenilere karşı Amerikan yapımı F-16’ları kullanmasını durdurmak için neden hiçbir şey yapılmıyordu?” denildi. “Türkiye’nin Azerbaycan’a doğrudan askeri destek verdiği” iddiasını tekrarlayan Paşinyan’ın “Çatışmalar çok daha tehlikeli bir boyut aldı” dediği aktarıldı.

‘SİLAHLAR SUSSUN’ ÇAĞRISI

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, her iki ülkenin dışişleri bakanlarıyla telefon görüşmesi yaptığını belirterek, “Sivil can kayıplarındaki artış kabul edilemez. Çatışmaların bir an önce durmasını istedik” açıklaması yaptı. Ateşkes çağrılarını yineleyen Rusya ise bölge ülkeleriyle temasını sürdürüyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, basına “Dağlık Karabağ konusunda Ermenistan’la da, Azerbaycan’la da, komşu ülkeler olarak Türkiye ve İran’la da temas halindeyiz” dedi.

***

NATO sivil ölümlerini hatırladı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg önceki gün Ankara’ya ziyarette bulundu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla ortak basın toplantısı düzenleyen Stoltenberg, Dağlık Karabağ kriziyle ilgili ‘Sivil ölümlerinden endişeliyiz’ dedi. Stoltenberg, “Türkiye’nin güvenliği NATO için önemlidir. Türkiye çok değer verdiğimiz bir müttefik. Afganistan, Kosova ve Irak’ta da NATO’ya katkıda bulunuyor. NATO da Türkiye’ye katkıda bulunuyor” diye konuştu.

‘Enerji kaynakları zarar görmesin’

Dağlık Karabağ kriziyle ilgili ‘endişeli’ olduğunu söyleyen Stoltenberg, “Sivillerin öldüğünü görünce endişemiz artıyor, ayrıca enerji kaynaklarına gelecek zarar da endişe kaynaklarından bir tanesi. Bütün taraflara, ‘Çatışmaları biran evvel durdurmalılar’ mesajını vermemiz lazım. Dağlık Karabağ sorununun askeri bir çözümü yoktur” açıklaması yaptı. Doğu Akdeniz meselesine de değinen Stoltenberg, “Amaç Doğu Akdeniz’deki gerilimi düşürmek. Uyuşmazlık müzakere yoluyla ele alınmalı. Yunanistan-Türkiye arasında güvenli bir telefon hattı oluşturuldu. Bu olumlu gelişme için iki tarafa da teşekkür ediyorum” dedi.