Libya ve Yemen’de çatışmalar şiddetleniyor. Yemen’in kuzeyinde Suudi destekli yönetimle Husiler arasındaki çatışmalar nedeniyle 10 binden fazla kişi göç etti

Çatışmalar durmuyor

Libya ve Yemen taraflar arası çatışmalarla sarsılıyor. Libya'da General Halife Hafter'e bağlı güçlerle Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne bağlı milisler arasında çatışmalar şiddetlenirken Yemen'de ise saldırılar nedeniyle 10 binden fazla insanın göç ettiği insani bir kriz yaşanıyor.

Libya'da Tobruk merkezli Feyyaz es Serrac'a bağlı milislerle Trablus merkezli General Halife Hafter'e bağlı güvenlik güçleri arasında önceki gün çatışmalar arttı. Avrupa merkezli sekiz ülkenin önceki hafta yaptığı 'ateşkes' çağrısını reddeden taraflar karşılıklı saldırılar düzenliyor.

BAE TANKERİ ALIKONDU

Hafter'e bağlı güçler, Trablus’un güneyindeki Bab bin Gaşir bölgesinde bulunan UMH milislerine önceki gün roketli saldırı düzenledi. Saldırı sonrası çatışmalar tırmanırken her iki tarafın da çok sayıda kayıp verdiği aktarıldı.

Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) akaryakıt taşıyan petrol tankerine UMH milisleri el koydu. UMH'ye bağlı 'Öfke Volkanı Operasyonu Deniz Gücü' sözcüsü Rıda İsa, Liberya bayraklı "Gulf Petroleum 4" adlı petrol tankerine el konulduğunu duyurdu. Açıklamada, Hafter'in kontrolündeki bölgeye sağlanan petrol ithalatlarına müdahale edilmeye devam edileceği belirtildi.

ÖSO KOMUTANI ÖLDÜRÜLDÜ

Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı Hamza Tugayı komutanı Ebu Hüseyin Hindavi'nin Hafter’e bağlı güçler tarafından öldürüldüğü açıklandı. Rudaw'ın haberine göre, Hindavi’nin cenazesinin Suriye'nin Afrin kentine getirilerek gömüldüğünü aktardı. Hindavi ile birlikte Faylek’uş Şam grubu üyesi bir kişinin daha Libya’da öldürüldüğü ve cenazesinin Afrin’in Kavinda köyünde toprağa verildiği belirtildi.

YEMEN'DE İNSANİ KRİZ

Çatışmaların yaşandığı bir diğer ülke olan Yemen'de kriz büyüyor. Aden merkezli yönetime bağlı gruplar, ülkenin güneyindeki El Beyda vilayetinde Husi militanların karargahını hedef aldı. Çıkan çatışmada çok sayıda kayıp veren Husilerin elinde bulunan 'El-Kutur' ve 'Et-Tibab es-Sud' bölgeleri ele geçirildi. Ülkenin kuzeyinde de Suudi destekli yönetimle Husiler arasında çatışmalar devam ederken 10 binden fazla insanın göç ettiği ortaya çıktı.

Sığınmacı Kampları Yönetim Birimi, başkent Sana'nın doğusundaki Nihm ilçesi ile kuzeydeki Cevf vilayetindeki çatışmaların şiddetlenmesi nedeniyle göç eden ailelerin sayısının 10 bin 230 olduğunu açıkladı. Söz konusu ailelerin Marib kentine sığındığı ve zor şartlar altında yaşadıkları aktarılan açıklamada, çatışmalara ve yaşanan insani krize son verilmesi çağrısı yapıldı.