18. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, İstanbul’daki kapanış etkinliğini Müze Gazhane'de işçi şarkıları ile yaptı. Etkinlikte Murat Meriç'in anlatımı ve Burcu Yeşilbaş'ın yorumuyla şarkılar hep bir ağızdan söylendi.

Çav Bella ile kapanış
Fotoğraf: İFF

Kültür Sanat Servisi

18. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali (İFF), İstanbul’da kapanış etkinliği “İşçi şarkıları” ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür ortaklığında Müze Gazhane’de müzik tarihçisi Murat Meriç’in anlatımı Burcu Yeşilbaş’ın vokalistliğiyle sona erdi. Yaklaşık 2 saat süren etkinlik, açık havada gerçekleştirildi. Etkinlikte hikâye anlatıcılığı olarak rol alan Murat Meriç şarkıların tarihçelerini aktardı.

İlk olarak hep bir ağına söylenen İşçi Marşı ile “Hava döndü işçiden işçiden esiyor yel” sözleri alanda yankılandı. Cem Karaca’nın Tamirci Çırağı isimli şarkısı TRT yayınından izlenirken birçok şarkı Burcu Yeşilbaş’ın yorumuyla izleyicilerle buluşturuldu. Etkinlikte, kamu emekçileri için "Sabah Türküsü" ve "Dokuz Altı Yolları", görünmeyen emek için ise "Burçak Tarlası" ve "Ben Annemi İsterim" parçaları söylendi. 1977 tarihli 1 Mayıs’tan sonra yazıldığı hatırlatılan Şişli Meydanı’nda Üç Kız parçası da etkinlikte söylenen şarkılar arasındaydı. Burcu Yeşilbaş bir kadının sesinden kendi memleketini de hatırlattığını anlatarak "O Vay Beni Ağlarum" isimli parçayı seslendirdi. 

İŞÇİ GÖÇLERİ HATIRLATILDI

"Almanya Acı Vatan" türküsü de işçi göçlerine atıfla okundu. Marşlara geçildiğinde ise Avusturya İşçi Marşı ve İtalyan İşçi Marşı ile başlanarak gece Çav Bella ile sonlandırıldı.

Sanatçı Burcu Yeşilbaş ve müzik yazarı, eleştirmen Murat Meriç’in birlikte hazırladıkları özel repertuvarla düzenlenen konser coşkuyla sona erdi. 1-7 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’un çeşitli yerlerinde film gösterimleri ve söyleşiler yapan İFF, açılış etkinliklerini Hatay ve İstanbul’da eşzamanlı düzenlemişti.

İşçi, emek temalı filmler öncelikli olmak üzere, toplumsal cinsiyet, kent-çevre mücadelesi ve insan hakları odaklı, farklı türlerdeki yapımları seyirci ile buluşturan İşçi Filmleri Festivali, bu yıl da programına eklediği filmleri Türkiye’nin birçok noktasına ücretsiz taşımaya devam ediyor.

Hatay ayağının ardından 18. İFF, 2023 sonuna kadar Türkiye’nin birçok ilinde düzenlenecek. Detaylı bilgiye İstanbul İşçi Filmleri Festivali’nin web sitesinden ulaşılabilir.