Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Szijjarto ile ortak basın açıklamasında konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İsveç Finlandiya ile daimi mekanizmanın üçüncü toplantısının 9 Mart'ta düzenleneceğini bildirdi. Çavuşoğlu, Ankara'nın mesafeli olduğu İsveç'in NATO üyeliği konusunda, "NATO üyeliği konusunda taahhütler var. Bizim bu adımları görmeden İsveç’in NATO üyeliğine evet dememiz mümkün değil" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu açıkladı: İsveç ve Finlandiya ile yeni toplantı 9 Mart'ta
Fotoğraf: AA

HABER MERKEZİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuran yakılması ve Türkiye karşıtı protestolar nedeniyle durdurulan İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılım görüşmelerinin 9 Mart'ta başlayacağını söyledi.

Çavuşoğlu, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Burada yaptığı konuşmada, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım sürecine ilişkin Türkiye-İsveç-Finlandiya Daimi Ortak Mekanizması toplantılarının 9 Mart'ta yeniden başlayacağını dile getiren Çavuşoğlu, "NATO üyeliği konusunda taahhütler var. Bizim bu adımları görmeden İsveç’in NATO üyeliğine evet dememiz mümkün değil" dedi.

ANKARA'NIN İSVEÇ TUTUMU DEĞİŞMEDİ

Ankara'nın İsveç'in NATO üyeliği konusundaki olumsuz tutumumun değişmediğine işaret eden Çavuşoğlu, "Üçüncü toplantının Brüksel’de olmasında fayda var. 9 Mart’ta düzenlenecek, İsveç’in yükümlülüklerini yerine getirmediğini açıkça görsünler" diye konuştu.

Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı: "İsveç-Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda taahhütleri var. Bizim bu adımları görmeden İsveç’in NATO üyeliğine evet dememiz mümkün değil. 3’lü muhtıranın unsurlarının uygulanıp uygulanmadığı gözden geçirilecek. İki toplantı yapıldı, üçüncü toplantıyı Kuran yakma eyleminden sonra da erteledik. 3’üncü toplantının Brüksel’de olmasında fayda var. 9 Mart’ta düzenlenecek, İsveç’in yükümlülüklerini yerine getirmediğini açıkça görsünler."

İsveç'teki Kuran yakma eylemlerinin ardından Ankara'nın talebi üzerine NATO'ya katılım için Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında yürütülen üçlü mekanizma toplantıları iptal edilmişti.