İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurusuna ilişkin açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Bizim tavrımız gayet açık, net. Teröre destek kesilmeli. Bize yönelik savunma sanayi kısıtlamalarının kesilmesini istiyoruz" dedi.

Çavuşoğlu: İsveç ve Finlandiya'dan taleplerimize yanıt bekliyoruz
AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Romanya Dışişleri Bakanı Bogdan Lucian Aurescu ve Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau ile bugün İstanbul'da yaptığı görüşmenin ardından ortak basın açıklaması düzenledi.

Görüşmede, ikili ilişkilerin, ekonomik ve stratejik işbirliklerinin konuşulduğu; ayrıca İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurusuna ilişkin görüşüldüği ifade edildi. Çavuşoğlu, iki ülke temsilcileriyle Türkiye'nin beklentilerinin ve atılması gereken somut adımların paylaşıldığını söyledi. Şu an bu adımlarla ilgili cevap beklendiğini belirtti.

'TÜRKİYE AÇIK KAPI POLİTİKASINI HER ZAMAN DESTEKLEMİŞTİR'

Çavuşoğlu, kendisine sorulan İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurusuyla ilgili soruya, "Türkiyenin tutumu gayet net. Türkiye NATO'nun açık kapı politikasını her zaman desteklemiştir. Türkiye'nin koyduğu rezervin sebebi açıktır. Bu iki ülkenin terör örgütleriyle ilişkileri ve o terör örgütlerine yaptıkları destek.NATO'nun güvenliği hepimiz için önemli. Bu, tüm müttefikler ve müttefik olmak isteyenler için de geçerlidir. Herkesin Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerini anlaması gerekir" şeklinde yanıt verdi.

İki ülke temsilcileriyle hafta içi Ankara'da yapılan toplantıyı hatırlatan Çavuşoğlu, Türkiye'nin beklentilerinin ve atılması gereken somut adımların paylaşıldığını söyledi. Şu an bu adımlarla ilgili cevap beklendiğini kaydetti.

Çavuşoğlu şöyle devam etti: "Makedonya'nın NATO üyeliği 11 yıl sürdü, çünkü Yunanistan ülkeden ismini değiştirmesini istedi. Biz herhangi bir ülkeden ismini değiştirmesini istemiyoruz. Bizim tavrımız gayet açık, net. Teröre destek kesilmeli. Bize yönelik savunma sanayi kısıtlamalarının kesilmesini istiyoruz. Dost ülkeye karşı böyle kararlar alınmaz. Düşmana alınır. Her düşmana da alınmaz. Biz her zaman diyalogdan yanayız."

AURESCU VE RAU: NATO’YA ÜYELİKLERE KATKIDA BULUNACAĞIZ

Romanya Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu, mevkidaşlarıyla görüşmelerine ilişkin, "NATO müttefikleri olarak vatandaşlarımızın güvenliklerini, aynı zamanda yine güvenlik ajandalarımıza, gündemlerimize baktık. Ana konularımızdan bir tanesi de buydu. Biz burada yine NATO'nun doğu kanadındaki müttefikler olarak Rusya’nın Ukrayna'ya gerçekleştirdiği saldırının etkilerini, Avrupa anlamındaki güvenlik etkilerini konuştuk, Avrupa'nın güvenliğinin yapılarının temel taşlarını el aldık" dedi.

Mevkidaşlarıyla Rusya’nın Ukrayna'ya açtığı savaşın bölgenin güvenliğini bozmasının etkisini konuştuklarını belirten Aurescu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyeliklerinin, müttefiklerin savunma ve güvenliğine katkıda bulunacaklarını dile getirdi.

Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau da iki ülkenin (İsveç ve Finlandiya) NATO'ya üyeliğini desteklediklerini söyledi.