Google Play Store
App Store

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan çatışmayla ilgili olarak “Ermenistan, başkasının topraklarını işgal ediyor" dedi. AB üyeliği konusunda da konuşan Dışişleri Bakanı, “Üyelik sürecinde ciddi engeller var. Türk toplumunun da üyelik konusunda çok iştahlı olmadığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu’ndan AB yorumu: Üyelik sürecinde ciddi engeller var

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Roma'da İtalyan mevkidaşı Luigi Di Maio ile ortak basın toplantısı düzenledi. Burada Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan çatışmaya değinen Çavuşoğlu, her zaman bu sorununun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları çerçevesinde çözülmesini savunduklarını söyledi.

Türkiye’nin AB üyeliği konusunda da değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, “Üyelik sürecinde ciddi engeller var. Türk toplumunun da üyelik konusunda çok iştahlı olmadığını görüyoruz” dedi. Çavuşoğlu, bu durumun Türkiye’den değil, diğer üyelerin tutumundan kaynaklandığını savundu.

Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“ERMENİSTAN’IN ÇEKİLMESİ GEREKİYOR”

"Azerbaycan'ın kendi topraklarını geri alabilecek gücü var. Azerbaycan'ın ateşkes ilan edebilmesi için Ermenistan'ın çekilmesi gerekiyor. Bugüne kadar Azerbaycan'ın bizden somut bir talebi olmadı. Ancak olursa kim ne derse desin biz destek veririz. Ermenistan başkasının topraklarını işgal ediyor. Burada barış ve istikrar en çok Ermenistan'ın yararına olacak. Barış ve huzur mu yoksa savaşı mı tercih ediyorsun? Ermenistan'ın bu konuda bir karar vermesi lazım."

‘AB İLE İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK ÖNEMLİ’

"(AB ile ilişkiler) Üyelik sürecinde ciddi engeller var. Türk toplumunun da üyelik konusunda çok iştahlı olmadığını görüyoruz. Ama bu bizden kaynaklanan bir sorun değil, bazı üyelerin tutumundan kaynaklanıyor. Diğer taraftan da biz Avrupa'nın bir parçasıyız ve ilişkileri geliştirmek önemli. Bunun için pozitif bir gündem geliştirmek gerekiyor. Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın ilişkileri rehin almasından dolayı gereken ilerlemeyi sağlayamıyoruz.

AB küresel bir örgüt olmak istiyorsa, Yunanistan'a 'Sen haksızsın' diyebilmelidir. Biz iyi niyetli olduğumuzu bazı jestlerle gösterdik. Haklarımızı koruma konusunda da kararlı olduğumuzu gösterdik. Gelin hakça paylaşım için birlikte çalışalım. Burada AB'nin yolu önemli. Ama dünkü açıklama Rum Kesimi ve Yunanistan'ı tatmin etmek yönünde bir açıklama. Bu açıklamadan yaptırım çıkmadı diye sevinecek bir ülke değiliz biz.

"AB'NİN OBJEKTİF OLMADIĞINI GÖRÜYORUZ"

Bir taraftan 'Sevilla Haritası'nı tanımıyoruz' diyorsunuz, bir taraftan bizim yürüttüğümüz faaliyetlere 'İllegal' diyorsunuz. Üyelik dayanışması çerçevesinde mi bunu kararlaştırıyorsunuz? Almanya'nın, İtalya'nın ve İspanya'nın çabalarına rağmen, tehditlerden dolayı AB'nin objektif olamadığını görüyoruz. Biz her şeye rağmen, bir taraftan kararlılığımız var diğer taraftan uygun şartlarda AB ile birliğine hazır olduğumuzu söylememiz gerekir.”