Çavuşoğlu’ndan eleştirilere hakaretle cevap
Çavuşoğlu, bütçe görüşmelerinin ardından açıklamalarda bulundu. (Fotoğraf: AA)

Hüseyin ŞİMŞEK

TBMM’de 2023 Yılı Bütçe Teklifi görüşmeleri Dışişleri Bakanlığı ve bağlı birimlerinin bütçeleri ile devam etti. Bakanlığın faaliyetlerinin eleştiri konusu olduğu toplantıda, Bakan Mevlüt Çavuşoğlu ile muhalefet temsilcileri karşı karşıya geldi. Çavuşoğlu’nun kullandığı hakarete varan ifadeler, tepki çekti.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bakanlığın bir yıllık faaliyetleri ile ilgili ayrıntılara girmeden bir sunum gerçekleştirdi. Bir de yazılı metin hazırlayan ve milletvekillerine dağıtan bakanlığın sunumunu yetersiz bulan CHP’li Mehmet Bekaroğlu, dünyada önde gelen üç ülke olan ABD, İran ve Çin ile ilişkiler hakkında sunum yapmayan Çavuşoğlu’na tepki gösterdi. Bekaroğlu, Çavuşoğlu’nun üç büyük ülke hakkında da konuşması gerektiğini söyledi. Bekaroğlu, “Baktım, taradım Cumhurbaşkanı’nın, bakanlarınızın, arkadaşlarınızın, Bülent Arınç’ın dışında bir kişinin bununla ilgili bir tek açıklaması yok” dedi.

Bu sözlere karşı çıkan Bakan Çavuşoğlu, yazılı metinde üç ülke hakkında değerlendirmelerin yer aldığını ifade etti. Çavuşoğlu, “Yalan söylüyorsunuz. Önünüzdeki metinde var… Ahlaklı insan yalan söylemez” sözlerini sarf etti. Çavuşoğlu, daha sonra İyi Parti Uluslararası Politikalar Başkanı, Bursa Milletvekili ve eski Dışişleri Bakanlığı bürokratı Ahmet Kamil Erozan’ı hedef aldı. Erozan’ın, Türkiye’nin Cakarta Büyükelçisi Prof. Dr. Aşkın Asan’ın AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın G20 ziyareti öncesinde, “Ben artık istemiyorum” diyerek görevini bıraktığı iddialarını gündeme getirmesine tepki gösteren Çavuşoğlu, şu sözleri sarf etti:

“Özel durumlar olabilir her şeyi açıklamak zorunda değiliz ama sağlığıyla ilgili insani bir durum söz konusu. Aynı şekilde geçtiğimiz yıl bir kariyer diplomatımız da görevinden insani durum ile dönmek istemişti. Erozan, Bakanlık terbiyesini almadığınızı biliyorum ama insanlıktan da nasibinizi almadığınızı bugün öğrenmiş oldum… Sayın Erozan, sizin döneminizdeki gibi artık bizim Bakanlıkta fitne fazla iş yapmıyor, fitnenin de günah olduğunu hatırlatmak isterim. Bakanlıkla aramı bozmaya çalışma, bozamazsın.”

Öte yandan Çavuşoğlu, 2023 bütçe sunumunun ardından yaptığı açıklamalarda TSK’nin kimyasal silah kullandığına yönelik sözlerini bir kez daha reddetti.