Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'nın kısmi seferberlik ilan etmesine yönelik yaptığı açıklamada “Rusya'nın kısmi seferberlik kararı ve Luhansk, Donetsk, Herson ve Zaporijia'daki referandum duyurusu, durumun ciddiyetini gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu'ndan Rusya'daki kısmi seferberlik ilanına ilişkin açıklama
Fotoğraf: AA

Birleşmiş Milletler (BM) 77'nci Genel Kurul Toplantıları için New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'BM Arabuluculuk Dostlar Grubu'nun 12'nci Bakanlar Toplantısı'na eş başkanlık etti.

Burada açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, Rusya'nın kısmi seferberlik ilan etmesine yönelik “Rusya'nın kısmi seferberlik kararı ve Luhansk, Donetsk, Herson ve Zaporijia'daki referandum duyurusu, durumun ciddiyetini gösteriyor" ifadelerini kullandı.

'Rusya-Ukrayna savaşının yapısındaki değişiklikler ışığında diplomasi ve arabuluculuk alanında daha proaktif yaklaşımlara ihtiyaç duyulduğuna' işaret eden Çavuşoğlu, "Bu nedenle bugünkü toplantımızın temasını 'Arabuluculuk Yoluyla İnsani Krizlerin Önlenmesi' olarak belirledik. Ukrayna ve Rusya ile temaslarımızda yapmaya çalıştığımız da buydu. İlkelerimizi korurken ve savaşı reddederken, insani krizin derinleşmesini engellemeye çalışıyoruz. Şimdi sahada farklı gerçeklikler var. Savaş uzadıkça, net ve kabul edilebilir bir çözüme ulaşmak o denli zorlaşıyor. Hala diplomasi ve diyalog tek çıkış yolu" değerlendirmelerinde bulundu.

Türkiye'nin savaşın başındaki çabaları dolayısıyla bazı ortak ülkeler tarafından eleştirilere maruz kaldığına değinen Çavuşoğlu, "Ama şimdi savaşın sürmesinin Ukraynalılar başta olmak üzere herkese daha çok zarar vereceği konusunda birçoğu mutabık." dedi.

Çavuşoğlu, siyasi diyaloğun ve anlaşmazlıkların barışçıl çözümün zor olduğu bir ortamda bile arabuluculuğun hayat kurtarabileceğine işaret ederek, İstanbul'daki tahıl koridoru anlaşmasının bunun bir örneği olduğunu dile getirdi.

AA